.YeniçağmanşetYKP-fem Lefkoşa'daki seçimleri değerlendirdi
yazarın tüm yazıları:

YKP-fem Lefkoşa’daki seçimleri değerlendirdi

Yeniçağ podcastını dinleyin

ykpfemBelediye seçimlerinin sonuçları, feminist politika açısından kaygı vericidir. Ulusal Birlik Partisi’nin Belediye Meclis Üyesi aday listesinde tek bir kadın dahi bulunamazken, seçime katılan diğer partilerde de bu oranlar oldukça düşük kaldı. Kadını kelime ve görsel materyallerde kullanan Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin seçim kampanyası, kadına yüklenen geleneksel rolleri sorunsallaştırmanın aksine, kadının görünmez ev içi ve çocuk bakımı emeğinin sömürülmesini pekiştirecek nitelikteydi ve Lefkoşalılar’ın en az yarısını oluşturan kadınların, kadın olmalarından ötürü yaşadıkları mağduriyetleri giderici projelerden yoksundu. “Kadın dostu bir şehir için Kadri Fellahoğlu” çağrısı yapan Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin konuyla ilgili samimiyetini, kadınların sonu cinayete varabilen erkek şiddetinden kurtulabilmesi amaçlı acilen yapılması gereken tam teşekküllü kadın sığınma evini ivedilikle açılıp açılmayacağı, kadınlar meslek kursları ivedilikle başlayıp başlamayacağı, Belediye’nin kendi içinde kadın çalışanların haklarının ayrıca korunup korunmayacağı faktörleri gösterecektir. Yoksa kadının yaşamsal düzeydeki haklarına kavuşması yine söylemde kalıp “sonraki iş” mi olacaktır?

Seçim dönemi süresince, Yeni Kıbrıs Partisi’nin sıkça gündeme getirdiği sığınma evi gibi projelerin yerel yönetimlerin görevi olduğu konusunda, çeşitli çevreler tarafından “güzel duyulur ama borçlar içindeki bir belediye varken bu öncelik olamaz” tonunda verilen talihsiz açıklamaları hatırlatır, üzerine basa basa yineleriz ki, başkasının çalıp çırptığını Lefkoşalı’ya ödetecek lüksümüz olmadığı gibi, bir kadın daha kaybedecek “lüksümüz” yoktur.

Belediye Meclisi’ne seçilen üyelerin 15’te 2 tanesinin kadın olması, bu dönem bırakın nitelikte feminist politikanın Belediye’nin kapısından giremeyeceğinin, nicelikte bile eşit temsilden çok uzak olunduğunun, çeşitli kadınların taleplerinin, tecrübelerinin ve bilgilerinin birinci elden Lefkoşa’nın suretine yansıyamayacağının bir göstergesidir. Eşit kadın temsili kadınların taleplerinin gündemde ön sıraya alınacağının garantisi olamazken, kadınların bir şehrin yönetiminde hem siyasi partilerce hem de seçmenlerce alıkonulması üzerinde düşünülmesi gereken bir noktadır.

YKP-fem olarak, seçim süresinden önce, seçim süresince ve seçim sürecinden sonraki bu dönemde de ortaya koyduğu yerel yönetimlerle ilgili taleplerin gerçekleştirilmesi için yoğun çalışmalarımıza devam edeceğimizin altını çizer, Lefkoşa’nın kadın dostu bir şehir olması yolunda verilecek mücadelenin her koşulda parçası olacağımızı da yeniden belirtiriz.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin