emekemek haberleri1 Mayıs için çağrı yapıldı
yazarın tüm yazıları:

1 Mayıs için çağrı yapıldı

Yeniçağ podcastını dinleyin

13672280561 Mayıs İşçi Bayramı 39 sendika, sivil toplum örgütü ve siyasi parti tarafından birlikte kutlanacak.

Amerika’nın Chicago kentinde yer alan ayaklanmanın ardından 1 Mayıs sosyalist ve işçi partilerinin 1889’da gerçekleştirdiği ikinci enternasyonal toplantısında tüm dünyada kutlanmasına karar verilmişti.

1 Mayıs etkinliklerini düzenleyen sendikalar, 1 Mayıs İşçi bayramının Kıbrıs’ın kuzeyinde işçi haklarına saldırıların sürdüğü bir dönemde kutlanacağını belirttiler.

Bu yıl, 1 Mayıs etkinlikleri saat 18:30’da Kuğulu Park’tan konser ve konuşmaların yer alacağı Sarayönü’ne kadar devam edecek kortej yürüyüşü ile başlayacak.

Arda Gündüz ve Sol Anahtarı’nın konserinin yer alacağı Sarayönü’nde, Dev-İş Genel Sekreteri Mehmet Seyis, Türk Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı ile Güney Kıbrıs’tan iki işçi sendikası PEO ve SEK yetkilileri konuşma yapacak.

1 Mayıs İşçi Bayramı etkinliklerini organize eden 1 Mayıs Tertip Komitesi bugün Surlariçi’ndeki Dev-İş lokalinde basın toplantısı düzenledi.

Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı toplantının başında yaptığı konuşmada, bu yıl 1 Mayıs İşçi Bayramının “işçilerin hak ve menfaatlerinin geriletildiği, demokrasinin katledildiği bir dönemde kutlanacağını” söyledi.

İşçi hak ve menfaatlerinin işveren ve hükümet tarafından bulunduğu noktadan geriletmek istendiğini savunan Arslan Bıçaklı, “(çalışanların) Ter dökerek kazandığı haklar maalesef her geçen gün budanıyor, buna rağmen sermaye ve temsilcileri buna bile razı olmayıp emeği daha da sömürmek için her tür çirkinliği mevcut hükümet ile birlikte istişare içerisinde sürdürmektedir” dedi.

Dev-İş Genel Sekreteri Mehmet Seyis tarafından okunan ortak basın bildirisinde, dünyada emperyalist devletler ve çok uluslu şirketlerin emekçi haklarına saldırılarını artırdığı bir dönemden geçildiği belirtildi ve “Bizim ülkemizde de UBP Hükümeti ile sermaye çevreleri, çalışanların tüm kazanımlarına saldırmaktadırlar” denildi.

Açıklamada, “Ülkede çalışanların alım güçlerinin yarıya düşürüldüğü, başta sosyal güvenlik haklarımızda olmak üzere yasalardan kaynaklanan birçok kazanım yasa değişiklikleri ile geriletildi, Toplu İş Sözleşmelerine müdahaleler çoğaldı. Şimdilerde ise, Kıdem Tazminatı hakkına saldırılar yapılıyor. Çalışan kesimlerin kısmen var olan örgütlülüğünü ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalarını sürdürüyorlar” ifadeleri yer aldı.

1 Mayıs Tertip Komitesi’nde DEV-İŞ, TÜRK-SEN, KTÖS, KTAMS ve KTOEÖS temsilcileri bulunuyor.

 

Ortak Basın Bildirisi

Basın toplantısında okunan ortak basın bildirisi şöyle:

1 Mayıs, Emek-Sermaye mücadelesinde önemli bir dönüm noktasıdır. Ezen-Ezilen kavgasında 1 Mayıs’lara kadar varan mücadele, dünya tarihinin en eski mücadelesidir ve günümüzde hala devam ediyor.

Sermaye daha çok kar için, kendi düzenlerini sürdüren kapitalist Devletleri ile birlikte emekçiler üzerindeki baskı ve sömürüsünü çoğaltırken, Emekçiler ise insanca yaşamak ve sömürüsüz bir dünya için bu kavganın içerisinde yer aldılar. Özellikle 1900’lü yılların başları emekçilerin önemli sınıfsal kazanımlar elde ettiği dönemdir.

Ancak, son 30-35 yıldır ileri çıkan Neo Liberal politikalar, emekçilerin canları pahasına elde ettiği kazanımları yok etmektedir. Bu dönemde, Özelleştirme uygulamaları, “taşeron”, “esnek çalışma”, “geçici”, “sözleşmeli” gibi örgütsüz çalıştırma yöntemleri ile kazanımlar yok sayılıyor.

Günümüzde dünyamıza hakim kılınan Neo Liberal politikalar, bizleri 1800’lü yılların çalışma ve yaşam koşullarına geri döndürüyor.  Kapitalizmin çıkmazlarından doğan ekonomik krizi Kapitalistler ve onların devletleri fırsata çevirip, patronları daha zengin yaparken, geniş halk kesimlerini daha da yoksullaştırıyorlar.

Tüm Dünyada, Emperyalist Devletlerin ve Çokuluslu Şirketlerin  emekçi haklarına saldırılarını artırdığı,  kendi çıkarları için dünya halklarına saldırılarda bulunduğu bir dönemdeyiz. Neo Liberal küreselleşmenin sosyal eşitsizlikleri ve sömürüyü arttırarak yoksullar ve işsizler ordusu yarattığı, ve tabii ki tüm dünyada emekçilerin mücadelelerini yükseltmesi gerektiği bir ortamda bu yıl 1 Mayıs etkinlikleri gerçekleşecektir.

Bizim ülkemizde de UBP Hükümeti ile Sermaye çevreleri, çalışanların tüm kazanımlarına saldırmaktadırlar. Bu çerçevede, çalışanların alım güçleri yarıya düşürüldü, başta sosyal güvenlik haklarımızda olmak üzere yasalardan kaynaklanan birçok kazanım yasa değişiklikleri ile geriletildi, Toplu İş Sözleşmelerine müdahaleler çoğaldı. Şimdilerde ise, Kıdem Tazminatı hakkına saldırılar yapılıyor. Çalışan kesimlerin kısmen var olan örgütlülüğünü ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalarını sürdürüyorlar.

UBP Hükümeti, Türkiye’deki AKP Hükümeti ile işbirliği yaparak, Dayatma Paket Programlar ile bir yandan çalışan hakları budanmakta, diğer yandan da azınlığa düşürülen Kıbrıslıtürklerin siyasi iradesi gasp edilmekte ve Toplumsal Varlığımız tehdit edilmektedir. Bu anlamda bir Mücadele günü olan 1 Mayıs bu yıl daha da önem kazanmıştır.

1 Mayıs günü, resmi tatil olduğu halde ülkemizde de yine birçok işyerinde, emekçilerin çalıştırıldığına tanık olacağız. Bu çerçevede İşverenlere ‘İşçi Bayramı olan 1 Mayıs’ta işyerlerini açmamaları, işçilerine tatil haklarını vermeleri’ çağrısı yapıyoruz.

Diğer yandan, Kıbrıs Sorununda hala siyasi bir çözüme ulaşılamamıştır. Kıbrıs’ta Barış isteyen insanlar olarak bizler mutlaka sesimizi daha da yükselteceğiz ‘Kıbrıs’ta çözümün adı “Birleşik Federal Kıbrıs”tır. Kıbrıs sorununda çözüme bu temele bağlı davranarak ulaşılabileceğinin bilinci içerisinde, görüşmecilere BM parametrelerine ve bundan önceki görüşmecilerin üzerinde uzlaşmaya vardıkları konulara sadık kalmaları çağrısı yapıyoruz.

İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle örgütlerimiz 2013 Mitingini ortak gerçekleştirmek için biraraya geldik. Bu yıl 38 örgüt 1 Mayıs 2013 çarşamba günü, saat 18.30’da Kuğulu Park’ta toplanarak Sarayönü Meydanı’na (Atatürk Meydanı) yürüyecek ve burada ortak bir Miting gerçekleştireceğiz. Mitinge  Güney Kıbrıs’tan PEO ve SEK temsilcileri de destek verecektir. Sabah ise bazı örgütlerimiz Güney Lefkoşa’da PEO’nun organize edeceği etkinliğe destek verecektir.

1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle vurgulamak isteriz ki tüm dünyadaki emekçilerin çıkarı Barışta ve Savaşsız Sömürüsüz bir Dünyadadır. Barış mücadelesi, İşçi Sınıfının ‘İş ve Ekmek’ mücadelesinin ayrılmaz bir parçasıdır. İşçi Sınıfının  ideallerinin gerçekleşmesi için verilen mücadele tüm dünyada sürmektedirler.

Haydi, Tüm Emekçiler ve Emeğe Saygı Duyanlar, Sosyal Adalet ve Barış için 1 Mayıs’ta saat 18.30’da Kuğulu Parkta toplanalım ve Sarayönü Meydanına Yürüyelim.

1 Mayıs 2013 Çarşamba akşam üzeri 18.30’da Kuğulu Park’tan başlayacak 1 Mayıs mitingini birlikte gerçekleştirecek olan örgütlerin isimleri ile 1 Mayıs 2013 etkinlik programı şöyle:

 

1 MAYIS  2013  MİTİNG  PROGRAMI

Saat 18.30                                Kuğulu Park Toplanma

Kortej Yürüyüşü

Sarayönü – Miting

Müzikler- Arda Gündüz ve Sol Anahtarı

Sunuş     – Meyil Adakul ve Devrim Barçın

 

1. Konuşma- Mehmet Seyis/DEV-İŞ Gn. Başkanı

2. Konuşma- Arslan Bıçaklı TÜRK-SEN Gn. Başkanı

3. Konuk Konuşma- Pambis Kyrıtsıs/PEO Gn. Sekreteri

4. Konuk Konuşma- Nikos Moyseos SEK Gn. Başkanı

 

1 MAYIS 2013 MİTİNGİNİ BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRECEK ÖRGÜTLER

DEV İŞ, TÜRK SEN, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS, Devrimci Genel İş, Emek İş, Petrol İş, Mağusa Türk Genel İş, Güç Sen, BES, El Sen, Tel Sen, Koop Sen, Tıp İş, TES, Bank Sen, Gıda Sen, As Sen, Liman Sen Sağlık Sen, Daü Sen, Daü Bir Sen, Basın Sen, Hava Trafik Kontrolörleri Sen, Çağ Sen, CTP BG, TDP, BKP, YKP, KSP, DKB, Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür, Baraka Kültür Merkezi, Barikat, Hava Sen, KTMMOB, KTEZO, POSEDİON Kültür Sanat Derneği

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
218AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin