toplumsal muhalefetsendikal hareketEl-Sen'den "Hodri Meydan"
yazarın tüm yazıları:

El-Sen’den “Hodri Meydan”

Yeniçağ podcastını dinleyin

elsenEl-Sen, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun, Maliye Bakanlığı’nın borcunu ödemediği için bilinçli bir şekilde zarar ettirildiğini belirterek, Maliye Bakanı Ersin Tatar’ın açıklamalarına tepki gösterdi.

El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer yaptığı açıklamada, Maliye Bakanı Ersin Tatar’ı, halka yalan yanlış bilgileri doğru gibi sunmakla suçladı. Cesurer, El-Sen’in bilimsel verilerle Tatar’ı canlı yayında açık oturuma davet etmesine karşın bakanın “sendika ile düelloya girmem” dediğini söyledi.

Konu ile ilgili açıklama şöyle:

KIB-TEK’teki gelişmeler veya KIB-TEK ile ilgili olaylara sendikamız her zaman duyarlı olmuş ve duyarlı olmaya devam edecektir.

KIB-TEK’in yok edilmesine dönük her adım titizlikle takip edilecek ve gerektiğinde meşru her yolla KIB-TEK savunulacaktır. Bu savunmayı KIB-TEK Yönetim Kurulu, ilgili bakanlık olarak Ekonomi Bakanı, Maliye Bakanı ve Hükümetin bizzat kendisi yapması gerekirken bu işlev eğer EL-SEN’e kalmışsa bunun nedenleri vardır.

Maliye Bakanı Sayın Tatar, halkımıza yalan yanlış bilgileri doğru imiş gibi sunacak, hainlik suçlamalarında bulunacak ve ellerindeki verilerin doğruluğundan emin olduğunu ifade ile bunları her ortamda herkesle tartışabileceğini söyleyecek, yani meydan okuyacak ancak sendikamız EL-SEN bilimsel verilerle olmak şartı ile Sayın Tatar’ı canlı yayında açık oturuma davet edince “sendika ile düelloya girmem” diyecek.

Sendikamız, ülkemizin yetiştirdiği bilim insanlarına KIB-TEK’in sorunlarını inceletmiş, kapsamlı raporlar hazırlatmış ve bu raporları hükümet, Sayın Tatar’ın Maliye Bakanlığı ve Sayın Sunat Atun’un Ekonomi Bakanlığı, muhalefet partileri, sivil toplum örgütleri ve halkımızla paylaşa gelmiştir. Bu raporların temelinde KIB-TEK’in içerisinde bulunduğu mali ve idari sorunların aşılması yer almış ve devletin belediyeler dahil borçlarının nasıl ödenebileceğine ilişkin borç ödeme takvimi bile kendilerine iletilmiştir.

Kurumun dış müdahalelerden arındırılabilmesi için ÖZERK bir yapının kaçınılmaz olduğu belgelerle ortaya konarak bu amaca dönük yasa tasarısı yine değerli hukukçularımıza hazırlatılmış ve son şekli ile tüm ilgililere iletilmişti.

Elektrik maliyetleri yüksektir. Çünkü devlet ve diğer kamusal alan borçlarını zamanında ödemedikleri, hükümet ise mahsuplaşmaya rağmen hiç ödemediği için KIB-TEK özel bankalardan borçlanmak zorunda kalmakta ve her ay yaklaşık 4-5 Milyon TL borç faizi ödemektedir. Maliye Bakanlığı KKTC bütçesi hazırlanırken önerilerimize kulak tıkamış, 2013 için öngördüğü ödenekle bırakın geriye dönük borçlarını bu yılın tüketimini bile karşılanamayacağını bilerek ve isteyerek onaylamıştır. Bütçe yasa tasarısı Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanmakta ve Bakanlar Kurulu’nun onayı ile Meclis’e sunulmaktadır. Dolayısı ile bütçenin hazırlanmasından da uygulanmasından da Sayın Tatar’ın kendisi sorumludur.

Sn, Maliye Bakanı basına KIB-TEK’in zarar ettiğini söylüyor ancak maliyenin KIB-TEK’e olan borcunu ödemediği için bilinçli bir şekilde kendisi tarafından zarar ettirildiğini açıklamıyor. Sn, Tatar KIB-TEK’e olan borçlarını, KIB-TEK’ zarar ediyor ve maliye bunu karşılıyor diyerek halkı yanıltmaya devam ediyor.

Sayın Tatar, eğer KIB-TEK’in sorunlarını gerçekten çözmek istiyorsa Bakanlar Kurulu’nda yan yana oturduğu ilgili Bakan ile KIB-TEK’in alacaklarını nasıl azaltacaklarını değil, nasıl ödeyeceklerini hükümetine kabul ettirsin. EL-SEN olarak biz de elimizden gelen katkıyı en iyi niyetle ortaya koyalım.

Sayın Tatar sendikamızın yıllardır söylediği bir sonuca ulaşarak devletin 31/12/210 öncesi borç – alacak mahsuplaşması sonunda 59,089,476 TL, 01/01/ 2011sonrası devlet daireleri toplamı 12,041,500 TL, Ödeme süresi gelmiş teşvik miktarı 5,384,132 TL Yakın Doğu Üniversitesinin Elektrik Kurumuna olan elektrik tüketim borcunun ödenmesi ile ilgili temlik nedeni ile 10,715,533 TL. KIB-TEK’in Maliye Bakanlığından toplam alacağı 87,230,642.61 TL’dir. Bunun yanında BRT Kurumu17,348,221,91 TL, Din işleri dairesi ve bağlı camiler 6,057,876,31 TL borçları ile birlikte KIB-TEK’e toplamda Maliye Bakanlığının ödemekle yükümlü olduğu 110,636,741,83 TL alacağı birikmiştir.

Bu gerçekler ortada dururken suçlu Fuell-oiil’miş gibi lanse edip zam yapmaktan bahsedebiliyor. Eğer maliyetlerin düşmesini istiyorsa, önce borcunu ödemeli ve KIB-TEK’in Avrupa Birliğinin katkıları ile yapmış olduğu bir MW’lık güneş enerjisiyle çalışan santralın yanına yenilerinin yapılmasının önünü açıp fiyatların aşağıya düşmesi sağlanmalıdır.

Sn, Tatar basına özelleştirmeye hazır olun diyor. Bizde diyoruz ki: Hodri Meydan.Yapmış olduğu yanıltıcı beyanatlarla KIB-TEK’i özelleştireceğini sanıyorsa, EL-SEN üyelerinden her zaman olduğu gibi bundan sonrada gerekli cevabı alacağından şüphesi olmasın.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin