YKPYKPfemYKP-fem: 14 Şubat Eylem Günüdür
yazarın tüm yazıları:

YKP-fem: 14 Şubat Eylem Günüdür

Yeniçağ podcastını dinleyin

YKP-fem aktivistleri “adına ask deyip metalaştırdıklarınıza karşı, adına ahlak deyip dayattıklarınıza karşı, ‘olur böyle şeyler’ deyip normalleştirdiğiniz şiddete karşı, isyandayız!” dedi.

YKP-fem aktivistleri14 Şubat gecesi restoran ve kafelerin yoğun olduğu Osmanpaşa Caddesi ve Dereboyu olarak bilinen Mehmet Akif Caddesi boyunca ellerinde dövizlerle sözde ‘Sevgililer Günü’nün kutlandığı mekanlara girerek günü protesto etti. Dövizlerde “aşk şiddeti affeder mi”, “aşk kaç para”, “erkek vuruyor devlet koruyor”, “Aşk 1 Kadın ve 1 Erkek midir?”, “çitmişim çekirdek aileyi”, “öldüren sevginizi istemiyoruz” yazılıydı.

Yaklaşık 1 buçuk saat boyunca süren eylem boyunca aktivistler genellikle şaşkınlıkla karşılanırken, bazı yerlerde işletme sorumluları tarafından kovulmaya çalıştılar, bazı yerlerde ise halkın desteğiyle karşılandılar.

 

ÖDP’li Kadınlar “14 Şubat’ı kutlamıyoruz!” dedi

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Türkiye Kadın Koordinasyonu, 14 Şubat sevgililer günü’nü, Kapitalizmin kadınların önüne sunduğu, parlak hediyelerle erkeğin kadına verdiği bir günlük sevgi ve değer olarak değerlendiriyor ve 14 Şubat’ı kutlamıyoruz dedi.

Yapılan açıklamada kadınlara dayatılan,  tüm eşitsizlik politikalarına karşı, kadınlar aleyhine bir bir yasalar hayata geçirilirken, emeğimiz değersizleşirken, her gün altı kadın cinayeti işlenirken,  kadına yönelik şiddette, tacize, tecavüze karşı gerekli önlemler alınmazken,  hangi hediyenin erkek şiddetini unutturabileceğine yer verilirken, açıklama şu şekilde devam etti;

14 Şubat sevgililer günü’nü  kutlamıyoruz, İSYANDAYIZ!…

Bizler biliyoruz ki!.. Kadın cinayetleri politiktir. Siyasi iktidar ve uygulamaya koyduğu politikaları kadınları evlere hapsetmek istiyor. Kadının kimliksizleştirilmesine, gericiliğe ve muhafazakarlığa karşı baş kaldırıyoruz.  Kadın katliamlarına, kadına yönelik şiddete karşı mücadele ediyor,. Dünyanın dört bir yanından ve ülkemizdeki kadınlarla birlikte, kadın cinayetlerine karşı platformlarla şiddete dur diyoruz.

Kadın cinayetlerine ve kadına yönelik şiddete karşı İSYANDAYIZ!.. 

ÖDP’li kadınlar, kadınlarla erkekler arasında tarihsel eşitsiz güç ilişkilerinin bir sonucu olan kadına yönelik şiddetin; ekonomik, siyasal ve etnik sorunlarla iç içe artması gerçeğini göz önüne alarak, kadına yönelik şiddeti, kadının fiziksel, cinsel veya psikolojik zarar  görmesiyle veya sonuçlanması muhtemel olan, bu tip hareketleri, tehdidi,  baskıyı yada  özgürlüğün keyfi engellemesini,  ister toplum önünde, ister özel hayatta meydana gelmiş olsun, cinsiyete dayalı her tür şiddet olarak tanımlar.

Geleneksel toplumsal yaşamınızda; Kadına yönelik şiddet değişik biçimlerde görülebiliyor. Yaşamın her alanında ve özel alanımızda, en ufak bir tartışma erkeklerin seslerini yükseltmesine, kıskançlık krizlerine dönüşebiliyor. Erkekler öfkelerini; sözlü ve fiziksel  şiddetle gösterebiliyorlar. sonrasında ise karım veya sevgilim değil mi? “döverim de, severim de” zaten sevdiğim için dövdüm, öldürdüm,  diyerek kendilerini  haklı göstermeye  çalışıyorlar. Yargılama süreçlerinde ise “haksız tahrik” indirimi uygulanıyor ve  cezalar indiriliyor. Hiçbir şiddetin haklı  gerekçesi olamaz. Erkek egemen sistemde; aşk ve sevgi adına kadınlar  değersizleştirilirken, tek bir güne sığdırılan sevgi sözcüklerine karnımız tok diyoruz. “Sevginin” değil,  “alışveriş çılgınlığının” günü olan  “14 Şubat sevgiler gününü”  kutlamıyoruz..

Biz ÖDP’li Kadınlar “Türkiye’yi Yeniden Kurma” Yolundaki  Eşitlik ve Özgürlük Mücadelesinde;

Her Türlü Eşitsizliklere Karşı, İsyan Ediyor ve Kadın Dayanışmasını Büyütüyoruz!..

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin