toplumsal muhalefetsendikal hareketDev- İş ve Türk- Sen'de teşvik prim sistemine red!
yazarın tüm yazıları:

Dev- İş ve Türk- Sen’de teşvik prim sistemine red!

Yeniçağ podcastını dinleyin

Dev-İş ve Türk-Sen Federasyonları katıldıkları Teşvik Prim Sistemi (TPS) fonu ile alakalı Yasa tasarılarının meclis komitesindeki toplantının gayri ciddi olduğunu söyledi. Sendikalardan yapılan açıklama şöyle:

Meclis “İdari ve Sosyal İşler Komitesinin” gündeminde bulunan ve Sendikalarımızın, “Irkçılık” içerdiği gerekçesi ile her zaman “Ret” ettiği Teşvik Prim Sistemi (TPS) fonu ile alakalı Yasa tasarılarının görüşülmesine bu gün  (6 Şubat 2013) Meclis Komitesinde devam edildi.

Bu günkü komite toplantısına, DEV-İŞ ve TÜRK-SEN de görüş vermek üzere dün sendikalarımız telefon ile aranarak çağrıldık. Yasa tasarıları ise, ayni ciddiyetsizlikle dün öğleden sonra sendikalarımıza iletildi. Bugün komite toplantısına gittiğimiz de ise önümüzde dün öğleden sonra iletilen yasadan farklı, değiştirilmiş bir yasa bizleri bekliyordu.

Böyle bir toplantı çağrısının gayri ciddiliği bir yana, ilgili dökümanlarda kısa sürede inceleyebildiğimiz kadarı ile gördük ki DEV-İŞ ve TÜRK-SEN’in ortaya koyduğu tavır haklı çıktı. Bu hükümet, İşçi Düşmanı olmak yanında aynı zamanda Irkçıdır da.

Toplantının açılışına DEV-İŞ Gn. Başkanı Mehmet Seyis ve TÜRK-SEN Gn. Başkanı Arslan Bıçaklı katılarak bir kez daha, böylesi uygulamalara “Görüş vermeyeceğimizi ve Neden “Ret” ettiğimizi bir kez daha anlatarak Komite Çalışmasını Protesto ederek toplantıyı terk ettiler. Sendikalarımızın bu Konudaki görüşü TPS Fonunun ortadan kaldırılıp “Dili, Dini, Irkı, Ülkesi ve Cinsiyeti” ne isterse olsun, Tüm İşçilere İnsan Onuruna Yakışır Eşitliğin Sağlanmasıdır.

 

Yapılan Bir İnsanlık Suçudur

Komite tarafından bize gönderilen yasa taslağı ile, kategorileri ayırdıkları yabancı işçilerin maaşlarından %8 oranında yapılacak kesintilerin yaratacakları Ucube bir fona yatırılmasını ve bu paraların da sonuçta işverenlere dönüşü hedefleniyor. Yaptıkları yasa tasarısına göre KKTC ile İş Gücü anlaşması olmayan ülke işçilerinden (Yani TC’den gelen İşçiler Dışında kalan Yabancı İşçilerden) %8 kesilerek fonun TPS fonu gelirlerine yatırılması ve bu paraların da İşverenlere teşvik olarak verilmesi öngörülmektedir.

Bu yapılmak istenen bir insanlık suçudur. Dünyada lanetlenmiş faşist bir düşüncenin ülkemizde yeşertilmesidir. Hem İnsan Haklarına hem Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Sözleşmelerine göre suçtur ve ayrımcılık olarak tanımlanmaktadır. O kadar bağnazca yapılmıştır ki, yabancı işçiye karşı ayrımcılık bir yana yabancı işçiler arasında bile ayrımcılık yapılmaya çalışılmaktadır.

Aynı işi yapan KKTC ve TC’li İşçiye başka, diğer millet işçilerine başka ücret öngörmenin “Beyaz-Siyah”  ayrımcılığından tek farkı ayrımın renklere göre değil yurttaşlıklara göre yapılmasıdır.

DEV-İŞ ve TÜRK-SEN olarak bu anlayışta olan UBP Hükümetini ve bu tasarıyı hazırlatan Çalışma Bakanını şiddetle kınarız. Önceden de söylediğimiz gibi DEV-İŞ ve TÜRK-SEN onların suç ortağı olmayacak ve bu Onur Kırıcı toplantılarda yer almayacaktır.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin