kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 04/02/2013
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 04/02/2013

Yeniçağ podcastını dinleyin

RBFİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Pimko’nun son raporu. Gazeteye göre, Kıbrıs için zorluklar şimdi başlıyor. Pimko ilk pozisyonunda ısrar etti ve Kıbrıs bankaları ile kooperatif kuruluşlarının gereksinimleriyle ilgili olarak uç senaryonun ön gördüğü 10,1 milyar avroluk bir hesap çıkardı. Pimko ilgili raporunu hazırlarken Kıbrıs bankalarının önümüzdeki üç yıllık sürede uğrayacakları zararı da dikkate aldı. Elde edilen bilgilere göre, temel senaryoda öngörülen rakam 7 milyar avro oldu. Kıbrıs Bankası ile Laiki Bankası’nın gereksinimleri için 4 milyar avronun altında bir rakam üzerinde durulurken kooperatifler için 1 milyar, Helenik Bank için de 300 milyon avro hesaplandı. Temel senaryoda ise Helenik Bank için herhangi desteğe gerek görülmüyor. Pimko’nun raporu sonrası esas soruyu Kıbrıs’ın borçlarının sürdürülebilir olup olmadığı teşkil ediyor. Pimko’nun belirlediği rakamlara göre, Kıbrıs’ın borcunun Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla’ya oranı %144’e çıkıyor. Bunun yanı sıra Uluslararası Para Fonu’nun kredi paketine katılımı ve Rusya’nın bu süreçte yer alması, yarı kamusal iktisadi teşekküllerin özelleştirilmesi, bankaların önümüzdeki altı aylık süre içerisinde sermaye arayışları ve özel sektör bankalarının devletleştirilmeleri konuları ele alınması gereken konular olarak gündemde olacak. Pimko’nun raporu sonrası kendilerinin bilgilendirilmediğini iddia eden muhalefet öfkeli.

DİSİ Başkan Vekili Averof Neofitu bu araştırmayı yapması için neden Pimko şirketinin seçildiği sorusunu gündeme getirdi ve “şimdi Pimko’nun araştırmasına doğru meselelerin girmesi için çalışmalıyız” dedi. DİKO Basın Sözcüsü Fotis Fotiyu da Pimko’nun raporuyla ilgili olarak kendilerinin herhangi bir bilgisinin olmadığını söyledi ve “her Kıbrıslı gibi biz de gelişmelerden endişe duyuyoruz” dedi. EDEK Başkanı Yannakis Omiru da bankacılık sisteminin ve Kıbrıs ekonomisinin savunulması için Merkez Bankası’na ve hükümete harekete geçme çağrısında bulundu. Bankaların sermayelendirilmelerinde temel senaryonun benimsenmesi ve Kıbrıs’ın borçlarının sürdürülebilir bir duruma gelmesi için gerçek bir mücadele verilmesini istedi. Aşırı uç senaryoların uygulanmaya konması durumunda, esnekliklerini yitirecek olan kooperatifler dâhil olmak üzere, bankaların devletleştirilmesinden başka bir seçeneğin kalmayacağı görüşünü dile getirdi. Kıbrıs’ın böylesi bir durumda bir finans-kredi merkezi olmaktan çıkacağına da vurgu yaptı. Buna karşı Hükümet Sözcüsü ise soğukkanlı olunması gerektiğini ifade ederek, birlik içinde hareket etme çağrısında bulundu. Kıbrıs’ın gerek duyduğu meblağla ilgili olarak, korku senaryolarının üretilmesine son verilmesi gerektiğine işaret eden Hükümet Sözcüsü Kıbrıs’ın borçlarının sürdürülebilir olduğu görüşünü yineledi ve “bazı çevreler bunu bir seçim malzemesi olarak kullanmak amacıyla ısrar ederlerse, bu noktada Kıbrıs’a sadece zarar verirler” dedi. Sözcü Pimko’nun hangi senaryoyu ileri sürdüğünü bilmeden korku senaryoları oluşturmaktan geri durmayanları da eleştirdi.

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Merkez Bankası’na Başkan Yardımcısı atanması. Gazeteye göre, hükümet partisi ile Cumhurbaşkanlığı siyasi partileri şaşırtarak Spiros Stavrinakis’i Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevine atadı. Bu atamayı yaparken de kararını acil durum yasasına dayandırdı. Stavrinakis daha önceki Merkez Bankası Başkanı Atanasios Orfanidis tarafından disiplin soruşturmasına tabi tutulmuştu. Elde edilen bilgilere göre, Orfanidis ile Stavrinakis birbirlerini sevmiyorlardı ve aralarındaki işbirliği de üst düzeyde değildi. Oysa yeni başkan Panikos Dimitriadis döneminde Stavrinakis’in bankadaki sorumlulukları çok arttırılarak banka açma yetkisi verilmesini kontrol eden mekanizmanın başına getirilmişti. Stavrinakis Merkez Bankası’nın Avrupa işleri sorumlusu da olmuştu. Ayrıca Kıbrıslıtürk başkan yardımcısının bu görevden ayrılmasından 50 yıl sonra bu makama atama yapılması da dikkat çekti. Hükümetin görevden ayrılmasına iki haftalık bir süre kala yapılan bu atamanın Nikos Anastasiadis’in seçim bürosundan çıkan bazı söylentilere bir yanıt olduğu görüşü var. Bu gelişme sonrası dün yaptığı bir açıklamada Nikos Anastasiadis “anayasaya aykırı olarak yapılan her şey geçersiz kılınacak” dedi. Hükümet Sözcüsü de buna yanıt verirken Kıbrıs’ın Avro Bölgesi’ne girmesi sonrası Merkez Bankası’nın sorumluluklarının arttığını ve bu atamanın bu nedenle yapıldığını söyledi.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas dün Atina’da düzenlediği basın toplantısında seçimlerin kişi seçimi olmadığını, bir felsefe seçimi olduğunu söyledi. Malas, Kıbrıs’ın karşı karşıya olduğu ekonomik sorunlar hakkında konuşurken, sorunun temel nedeninin özellikle bankaların yanlış yönetiminden kaynaklandığına dikkat çekti. Bu noktada Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesinde bulunan doğal gaz yataklarını değerlendirme şansına sahip olmasını gündeme getirdi ve bu durumun belirleyici bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Doğal gaz yataklarının sadece ekonomik bir olgu olmadığını, siyasi bir boyutunun da var olduğunu ve Kıbrıs sorunun çözümü için bunun hem Türkiye’ye, hem de uluslararası faktöre yönelik olarak baskı uygulanması olanağı yarattığına dikkat çekti. Kıbrıs-Yunanistan ve İsrail arasında işbirliği koşullarının yaratıldığına Yunanistan Başbakanı’na gönderdiği bir mektupta dikkat çektiğini de açıkladı. Bu üç ülkenin enerji alanındaki işbirliklerinin Kıbrıs sorununa kalıcı ve işler bir çözüm bulunmasına büyük katkı sağlayacağı görüşünü de savundu.

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi Stavrinakis’in Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevine atanması. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın bu ani atama kararı bir tepki fırtınası yarattı. Muhalefet bu atamayı, Merkez Bankası’nın AKEL tarafından kontrolü yönünde yeni bir adım olarak değerlendirdi. Cumhurbaşkanı adayı Nikos Anastasiadis yaptığı bir açıklamada “anayasaya aykırı her karar geçersiz kılınacak” dedi. Diğer Cumhurbaşkanı adayı Yorgos Lillikas da bu karara karşı çıktı. Lillikas ile DİKO Basın Sözcüsü Fotis Fotiyu bu kararı Merkez Bankası’nda partizanlık yapılmasının bir unsuru olarak nitelediler. Ekoloji Hareketi de bu kararı Merkez Bankası’nın tamamen ele geçirilmesi yönünde alınan bir karar olarak niteledi. Bu kararı hukuki açıdan değerlendirmesi istenen eski başsavcı böylesi bir tavrın bir gereksinim olarak acil durum hukuku içerisinde değerlendirilip değerlendirilemeyeceğinin bir değerlendirme sorunu olduğunu söyledi ve konunun incelenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Simeri’nin elde ettiği bilgilere göre, hükümet bu kararı Merkez Bankası Başkanı Panikos Dimitriadis’in talebi üzerine aldı.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Kıbrıs’ta 2008’den itibaren yaşanan krizde 9 binin üzerinde işletme iflas ilanında bulundu. Birçok işletmenin de iflasın eşiğinde olduğu belirtiliyor.

İnşaat sektöründe krizin ortadan kaldırılması için son bir uğraşı daha veriliyor. Bu uğraşının da sonuç vermemesi durumunda iş barışının tamamı ile çökme tehlikesi yaşanacak. Sendikal hareket genel grev ilanına çok yakın. Bu hafta içerisinde bu yönde bir açıklanmanın yapılabileceği üzerinde duruluyor. İşverenler Federasyonu’nun inşaat sektöründe ücretleri aşağı çekme kararı sonrası durum daha da gerginleşti. Bu arada Çalışma Bakanı Sotirulla Haralambus taraflarla temas halinde olduklarını ve uzlaşma noktası aradıklarını açıkladı. Bakan Cumartesi günü işverenlerle bir telefon görüşmesi yapıp arabulucu önerilerini kendilerine aktardığını da ifade etti. Bakana göre işverenler bu öneriler hakkında henüz bir tavır belirlemediler. Bu arada Cumhurbaşkanı adayı Yorgos Lillikas’ın seçim bürosu da bir açıklama yaparak, İşverenler Federasyonu’nun 2013 yılında ücret artışlarını dondurma kararına karşı çıktı ve tek yanlı kararların özünde toplu sözleşmeleri ortadan kaldırdığına dikkat çekti.

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas’ın bu akşamki seçim mitingi. Gazeteye göre, Malas’ın seçim mitingi bu akşam saat 7.30’da “Elefteria” kapalı spor salonunda gerçekleştirilecek. Etkinliğe önemli sanatçılar da katılıp konser verecek.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu Kıbrıs’ın borçları konusunda korku yaratacak senaryolardan vazgeçilmesini istedi. Sözcüye göre, Kıbrıs’ın kamu borçları sürdürülebilir bir durumda bulunuyorlar.

Stavros Malas 17 ve 24 Şubat seçimlerinde bir kişinin değil, bir felsefenin seçiminin yapılacağını söyledi. Kıbrıs sorununda ne gevşek federasyon, ne de müzakere masasını temizleme yaklaşımının Kıbrıs’a hizmet etmediğini söyledi. Bu arada Türkiye’ye müzakere masasına kabul edilemez görüşler koyma olanağı veren Kıbrısrum tarafı olarak geçmişte yapılan hataların kabul edilmesinin yararı üzerinde de durdu.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin