habergüncel haberApostolos Andreas manastırının restorasyonu için imzalar atıldı
yazarın tüm yazıları:

Apostolos Andreas manastırının restorasyonu için imzalar atıldı

Yeniçağ podcastını dinleyin

Apostolos AndreasKültürel Mirası Koruma Teknik Komitesi ile BM Kalkınma Programı Gelecek İçin Ortaklık Programı (UNDP-PFF), Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyonuyla ilgili olarak bir anlaşma imzalandığını duyurdu.

UNDP-PFF tarafından yapılan açıklamada, UNDP-PFF’in Kıbrıs Kilisesi ve Kıbrıs Türk Evkaf Yönetimi ile iki ayrı protokol imzaladığı kaydedildi.

Açıklamada bu yeni ortaklığın Kıbrıslı Türkler ile Rumların kültürel miraslarını korumak yönündeki işbirlikleri için önemli bir dönüm noktası olduğu da belirtildi.

Konu hakkında Kıbrıs Haber Ajansı (KHA) ve Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) haberleri şöyle:

 

Kıbrıs Kilisesi ve UNDP

(KHA) Kıbrıs Kilisesi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) 31 Ocak Perşembe günü işgal altındaki Karpaz Yarımadası’nda bulunan tarihi Apostolos Andreas manastırının restorasyonu için bir anlaşma imzaladı.

Manastır, Patra Üniversitesi tarafından hazırlanan bir çalışmaya göre restore edilecek.

Çalışmalar üç aşamada olacak. Anlaşma ilk aşamayı kapsıyor. İlk aşama çalışmalarının maliyetinin 2,5 milyon avroyu bulacağı hesaplanıyor.

Basına açıklamalarda bulunan İki Toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi Temsilcisi Takis Hacıdimitriu, “bugünkü anlaşmanın Anpostolos Andreas’ın kurtarılması için tarihi bir gün” olduğunu söyledi.

Manastırın hem bir anıt hem de adanın bir gelenek ve kültür sembolü olduğunu belirten Hacıdimitriu, teknik komitenin hedefe ulaşmak için çok çalıştığını, bugün çabalarının karşılığını aldığını hissettiğini ifade etti.

Takis Hacıdimitriu, anlaşmanın imzalanmasının, Kıbrıs genelinde kültürel mirasın korunması için çalışmaya devam etmeyi arzulayan bütün güçlerin işbirliği ve ekip ruhunu sembolize ettiğini de kaydetti.

Karpaz Piskoposu Hristoforos da, bugün imzalanan anlaşmanın, Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türkler arasında adada bir işbirliğinin mümkün olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Piskopos Hristoforos, kısa sürede Birleşmiş Milletlerin aracılığı olmadan ortak çalışma ve işbirliğine devam edebilecekleri umudunda olduğunu vurguladı.

Kilisenin sonuçtan oldukça memnun ve coşkulu olduğunu belirten Hristoforos, bütün çabaların nihayet meyve verdiğini söyledi.

Karpaz Piskoposu Hristoforos, çalışmaların ne zaman başlayacağından emin olmadığını, izlenmesi gereken bir süreç olduğunu belirtti.

Anlaşmanın nihai koşullarının gelecek hafta imzalanması bekleniyor. Bu gerçekleştikten sonra teklif sahipleri açıklanacak.

 

Vakıflar İdaresi ve UNDP

(TAK) Kıbrıs Türk Vakıflar İdaresi, 31 Ocak Perşembe günü Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Gelecek İçin Ortaklık Projesi (UNDP- PFF) ile imzaladığı ön anlaşma çerçevesinde Karpaz’da bulunan Apostolos Andreas Manastırı’nın restore edilmesine katkı koyacak.

Vakıflar İdaresi’ndeki törende ön anlaşmaya Vakıflar İdaresi Genel Müdür Mustafa Kemal Kaymakamzade ve UNDP-PFF adına Tiziana Zennaro imza koydu.

Ön anlaşmaya göre, restorasyon, Kıbrıs Müzakereleri Çerçevesinde Alt Komite Olarak Faaliyet Gösteren İki Toplumlu Kültürel Mirasla İlgili Teknik Komite himayesinde ve UNDP-PFF yönetiminde gerçekleşecek.

Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Kaymakamzade’nin verdiği bilgiye göre restorasyon çalışmaları Kıbrıslı Türk müteahhitler tarafından yapılacak.

İmza töreninde bir konuşma yapan Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Mustafa Kemal Kaymakamzade, Vakıflar İdaresi olarak Manastır’ın restorasyon çalışmalarına katkı koymaktan memnun olduklarını söyledi.

Kaymakamzade şöyle devam etti:

“2000’li yıllardan beridir hem Vakıflar İdaresi hem Kıbrıs Türk İdaresi olarak bu restorasyon için mücadele ediyoruz. Rumlar ise devamlı olarak bu girişimleri engelleyip, Türk İdaresi yapacağına yıkılsın gibi ağır sözlerle eleştiri getiriyorlardı. Bu sözler bizi üzüyordu ama şevkimiz kırılmadı. Bu anlaşmayla da restorasyona katkı koyuyoruz.”

Kaymakamzade, manastırın çevre düzenlemesiyle ilgili geçen yılın Aralık ayında başlayan çalışmalarla ilgili de bilgi verdi. Geri kalan etapların tamamlanacağını söyleyen Kaymakamzade, dördüncü etabın devam ettiğini belirtti.

 

Kıbrıs hükümeti: Apostolos Andreas ile ilgili anlaşma tatmin edici

(KHA) Kıbrıs hükümeti, Perşembe günü Kıbrıs Kilisesi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) arasında,işgal altındaki Karpaz Yarımadası’nda bulunan tarihi Apostolos Andreas manastırının restorasyonu için imzalanan anlaşmadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi…

Konu üzerinde açıklamada bulunan Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanou, imzalanan anlaşma ile önemli bir gelişme sağlandığını, Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyonu için uzun yıllar çalışıldığını söyledi.

Sözcü, Apostolos Andreas’ın, Kıbrıs’ın en sembolik tarihi ve dini manastırlarından biri ve iki toplumu için de önemli bir manastır olduğunu belirtti.

Kıbrıs sorununa da değinen Sözcü, Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunmasına ve adanın yeniden birleşmesine kadar mücadele etmeye devam edeceğini vurguladı.

Sözcü, Kıbrıs hükümetinin kültür ile ilgili teknik komitenin üyelerine teşekkürlerini ifade ettiğini de söyledi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin