iktibasgenelYeni öneri - Stavros Malas
yazarın tüm yazıları:

Yeni öneri – Stavros Malas

Yeniçağ podcastını dinleyin

malasHedef: Özgür ve Birleşik Kıbrıs

Karşı karşıya olduğumuz tüm güçlüklere rağmen, işgalci Türkiye’nin koyduğu tüm engellere rağmen, Kıbrıs sorununun çözümü ve Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi konusunun öncelikli konu olarak birinci sırada yer alması gerektiğine inanıyorum. Kıbrıs sorununa tarafımızca gereken önemin verilmemesi ülkemizdeki bölünmenin, 1974’de yaşananların ve sonrasındaki oldubittilerin kalıcılaşmasına yol açacaktır. Kıbrıs sorununun çözümü ülkenin ekonomik ve sosyal açıdan gelişmesinde büyük bir atılım yapmasını getirecektir. Adil, demokratik ve üzerinde anlaşmaya varılacak bir çözümün günümüzde var olan engellere ve açmazlara karşı en iyi yanıtı vereceğine inanıyorum. Toprağın, halkın, kurumların ve ekonominin birleşmesi büyük üretici güçleri özgürleştirecektir. Eğitimden kültüre, hizmet sektöründen sanayiye ve turizme yeni büyük perspektifler, eylem ve yaratıcılık alanları açacaktır. Binlerce yeni istihdam alanları açacaktır. Yeni yatırımları çekecektir. Adamızın tümünün zenginlikleri ve güzellikleriyle halkımızın olanaklarını değerlendirme fırsatımız ortaya çıkacaktır. Çözüm ve Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi, ülkemizin her zaman hayal ettiğimiz gibi Doğu Akdeniz’in ekonomik, kültürel ve bilimsel faaliyetlerin merkezi olabilmesi için bir güvenlik ve istikrar ortamı yaratacaktır. Çözümle birlikte eğitimde, sağlıkta, enerjide ve daha başka alanlarda yatırımlarımızı arttırarak ülkemizi ne kadar geliştirebileceğimizi bir düşünelim. Ben böylesi bir gelecek için, yeniden birleşme mücadelesinde öncü olacak genç nesillere güveniyorum ve genç nesiller bugünkü işgal karşıtı mücadelede, çözüm ve özgürlük mücadelesinde öncü rol oynamadırlar.

Benim adaylığım Kıbrıs sorunun çözümünde ısrar önerisidir. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 52. Kuruluş yıldönümü mesajımda da ifade ettiğim gibi hedef çözüm, özgürlük ve yeniden birleşmedir. Çözüm işgali, adaya yasadışı bir şekilde nüfus taşınmasını, yabancı güçlerin müdahale hakkını, adanın ve halkımızın bölünmesini sonlandıracaktır.

Çözüm BM kararları, uluslararası hukuk ve Avrupa hukukuyla uyumlu olmalıdır. Kıbrıslıların tümünün insan haklarını ve temel özgürlüklerini sağlamalıdır. Çözüm, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni üniter bir devletten, bir ve tek egemenlikli, tek vatandaşlıklı, tek uluslararası kimlikli BM Güvenlik Konseyi kararlarında belirtildiği şekilde iki toplumun siyasi eşitliğinin olacağı iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyona dönüştürmelidir. Kıbrıs böylesi bir çözümle askerlerin, dikenli tellerin, vasilerin ve yerleşiklerin olmadığı, özgür, egemen ve gerçekten bağımsız ortak bir vatan olacaktır.

 

Toplum – Ekonomi – Devlet

Ekonomiye ilişkin önerimizin somut olarak bazı dayanakları vardır. Sadece bir slogan olmayıp, somut bir içeriğe ve çerçeveye sahip olan kalkınma önerimizin ana hatları:

  • Araştırma ve yeni buluşlara ağırlık verilmesi.
  • Sosyal refahın ve çalışanların haklarının geliştirilmesi.
  • Doğal gaz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesiyle adanın tüm enerji gereksinimlerinin karşılanması.
  • Dışa yönelik ekonomi ve ekonomi diplomasisiyle komşu ülkelerle ve yükselen ekonomilerle eşit ve karşılıklı çıkarlara dayalı ekonomik ve bilimsel işbirliğinin geliştirilmesi.
  • Toplumu ve insanı esas alan sosyal sorumluluğa sahip bir ekonomik gelişme politikasının izlenmesi.
  • Kıbrıs ekonomisinin belkemiğini teşkil eden küçük ve orta boyuttaki işletmelerin desteklenmesine öncelik vererek, Kıbrıslıların girişimciliğinin güçlendirilmesi.
  • Devletin yurttaşlara sorun yaratan değil, hizmet eden bir konuma getirilmesi.
  • Etnik kökeni, ırkı, dini, inancı, cinsel yönelimi nedeniyle ayrımcılık yapılmaması ve insan haklarına, demokratik kurumlara ve hukuk devletine saygı gösterilmesi.

 

Kıbrıs güçlü barış adası – dayanışma köprüsü

Bugün hiçbir devlet, bulunduğu bölgede ve dünyamızda barış ve güvenlik koşulları olmaksızın kendi güvenliğini ve istikrarını sağladığı konusunda emin olamaz. Bugün gençlerle konuşan herkes, onların sadece ülkemiz hakkında değil, aynı zamanda Avrupa’daki ve dünyadaki gelişmeler hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olduklarını görebilir.

Bunun için bizim hükümetimiz gençlerin beklentilerine yanıt verecektir. Anlaşmazlıkların barışçıl yollardan çözümü savunarak, uluslararası hukuk, insan hakları, devletlerin egemenliğine saygı temelinde barış ve dayanışmadan yana bir dış politika güdecek, yaratıcı bir şekilde Avrupa kurumlarında ve uluslararası kurumlarda yer alacaktır.

Bunlara paralel Kıbrıs’ın sahip olduğu avantajları değerlendirecek, devletin varlığını ve halkımızın çıkarlarını sağlamlaştırarak yeni stratejik ittifaklar kuracak ve var olanları güçlendirecektir

Vizyonum halklar arasında barış köprüsü olacak bir Kıbrıs’tır. Avrupa’nın Akdeniz’e ve Doğu’ya açılan penceresi olacak bir Kıbrıs’tır.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
233AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin