toplumsal muhalefetsendikal hareketEl - Sen, süresiz grev bildiriminde bulundu!
yazarın tüm yazıları:

El – Sen, süresiz grev bildiriminde bulundu!

Yeniçağ podcastını dinleyin

El – Sen Yönetim Kurulu Başkanı Çağlayan Cesurer, yaptığı basın açıklaması ile 15 Aralık 2012 tarihine kadar gerekli hazırlıkların yapılarak KIB-TEK’e ait Teknecik Üretim Santralleri bölgesinde hazır olan yere ve KIB-TEK’e ait olup, KIB-TEK elemanları tarafından işletilecek şekilde 2×17,5 MW gücünde yeni santraller için ihaleye çıkılmaması halinde greve gideceklerini açıkladı.

Konu ile ilgili açıklama şöyle:

Sendikamızın ortaya koyduğu tüm bilimsel veriler ve son olarak 6 Şubat 2012 tarihli Sayıştay Başkanlığı’nın konuya ilişkin raporunda da belirtildiği gibi gerek elektrik arz güvenliği gerekse maliyetleri üzerinde olumsuz etkisi açıkça ortada olan ve bu gün halkımızın pahalı elektrik kullanmasının en önemli nedenlerinden olan alım garantili özel sektör eliyle elektrik üretilmesi konusunda Hükümet yeni oldubittiler yaratmaya çalışmaktadır. KIB-TEK ile AKSA Enerji üretim AŞ. arasında devam eden ve yıllık 700 milyon kWh elektrik alımını belirli bir fiyat üzerinden almayı garanti eden sözleşmeye ek bir protokol yapılması yöntemiyle, söz konusu alım miktarının artırılması için yeniden Hükümet ve Kurum Yönetim Kurulu düzeyinde çalışmalar yapıldığı bilgimize gelmiştir.

700 milyon kWh elektrik üretimi, AKSA Enerji Üretim AŞ. yerine KIB-TEK ait dizel santraller tarafından üretilmiş olsa idi, yıllık 74 milyon 500 bin TL tasarruf edilmiş olacaktı. Bu durumda ise halkımızın kullanmakta olduğu elektrik tarifeleri 10 Krş. ucuzlatılabilecekti. Bir başka ifade ile alım garantili mevcut anlaşma, elektrik tarifelerini 10 Krş. artırmakta, halkımızın daha pahalı elektrik tüketmesine neden olmaktadır. Hatırlanacağı üzere, Mart 2012’de benzer bir konu bakanlar Kurulu’nda tartışılmış ancak, Bakanlar Kurulu’na sunulan önerge ret edilmişti.

Hükümetin bu girişimlerini değerlendiren Sendika Yönetim Kurulumuz KIB-TEK’in ve dolayısı ile Halkımızın yararına olmayacağı Sayıştay raporuna da yansımış böylesi bir uygulamaya gidilerek, AKSA Enerji Üretim AŞ, veya başka bir ad altındaki şirkete veya deniz altına döşenecek kablo vasıtası ile ülkemize getirilmesi muhtemel elektrik enerjisi için alım garantisi verilecek herhangi bir kararın ve/veya sözleşmenin imzalanmasına ilişkin bir kararın ilgili Bakan veya Hükümet veya Kurum Yönetim Kurulu tarafından alınması halinde ve/veya en geç 15 Aralık 2012 tarihine kadar gerekli hazırlıkların yapılarak KIB-TEK’e ait Teknecik Üretim Santralleri bölgesinde hazır olan yere ve KIB-TEK’e ait olup, KIB-TEK elemanları tarafından işletilecek şekilde 2×17,5 MW gücünde yeni santraller için ihaleye çıkılmaması halinde Sendikamızın örgütlü olduğu KIB-TEK’de genel ve süresiz grev uygulamasına gitme kararı almış ve aşağıdaki resmi bildirimi, Başbakanlık, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sendikalar Mukayyitliği ile KIB-TEK Yönetim Kurulu’na yapmış bulunmaktadır;

“Ülkemizin güney Kıbrıs elektrik şebekesi ile olan bağlantısının koparılması sonucu, artan elektrik tüketimi neticesinde ortaya çıkacak enerji açığı 2015 yılından daha önce 2013 yılı ortalarında gerçekleşmesi beklenmektedir.

Yine malumunuz olduğu üzere, 6 Şubat 2012 tarihli Sayıştay Başkanlığı’nın konuya ilişkin raporunda da belirtildiği gibi, alım garantili sözleşmeler ile elektrik üretiminin KIB-TEK dışından karşılanmasının maliyeti daha yüksek olduğu gibi mevcut elektrik maliyetlerini de artırıcı ve halkımızın zararına olan bir uygulama olarak karşımızda durmaktadır.

Yeni üretim santralleri kurulması konusu ve özellikle AKSA Enerji Üretim AŞ.’nin KIB-TEK ile devam eden sözleşmesine ek bir protokol ile mevcuda ek alım garantisi verilmesi hususları Bakanlar Kurulu’nda daha önce değerlendirilmiş ve bu yönde herhangi bir karar üretilmemiştir.

Bakanlar Kurulu ve/veya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ve/veya Kurum Yönetim Kurulu tarafından, AKSA Enerji Üretim AŞ ile KIB-TEK arasında mevcut enerji alım sözleşmesine ek bir protokol ile alımı garanti edilen elektrik miktarının artırılması konusunda çalışmalar yapıldığı bilgimize gelmiştir.

Sendikamızın bu konudaki görüşü tarafınızdan bilinmektedir. KIB-TEK’in ve dolayısı ile Halkımızın yararına olmayacağı Sayıştay raporuna da yansımış böylesi bir uygulamaya gidilerek, AKSA Enerji Üretim AŞ, veya başka bir ad altındaki şirkete veya deniz altına döşenecek kablo vasıtası ile ülkemize getirilmesi muhtemel elektrik enerjisi için alım garantisi verilecek herhangi bir kararın ve/veya sözleşmenin imzalanmasına ilişkin bir kararın ilgili Bakan veya Hükümet veya Kurum Yönetim Kurulu tarafından alınması halinde ve/veya en geç 15 Aralık 2012 tarihine kadar gerekli hazırlıkların yapılarak KIB-TEK’e ait Teknecik Üretim Santralleri bölgesinde hazır olan yere ve KIB-TEK’e ait olup, KIB-TEK elemanları tarafından işletilecek şekilde 2×17,5 MW gücünde yeni santraller için ihaleye çıkılmaması halinde Sendikamızın örgütlü olduğu KIB-TEK’de genel ve süresiz grev uygulamasına gideceğimizi 42/96 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Referandum Yasası’nın ilgili hükmü gereği saygılarımla arz ederim.”

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
236AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin