habergüncel haberAP üyesi: Açlık grevlerinde durum tahmin edilenden kötü
yazarın tüm yazıları:

AP üyesi: Açlık grevlerinde durum tahmin edilenden kötü

Yeniçağ podcastını dinleyin

Avrupa Parlementosu Üyesi Michel Billout,  cezaevlerinde 57. gününe giren açlık grevlerini incelemek için Türkiye’ye geldi.

Diyarbakır’da altı gün boyunca kalan parlemonto üyesi Billout, “Durumun tahmin ettiğimizden kötü olduğunu gördük” dedi.

Diyarbakır’daki , incelemelerinin ardından BDP Muş Milletvekili Demir Çelik ile birlikte TBMM’de basın toplantısı düzenleyen, Billout, açlık grevlerinin giderek kritik bir aşamaya geldiğini belirtti.

Bir gazetecinin ”PKK’nın ana okulunu yaktığını biliyor musunuz?” sorusuna da, “Her iki taraf için de askeri çözüm, çözüm değil. Bu ülkede politik yollar tıkanmış” yanıtını  verdi.

 

‘BDP’nin Meclis’te olması fırsata dönüştürülebilir’

BDP Muş Milletvekili Demir Çelik de, cezaevindeki açlık grevlerine ve Kürt sorununa yabancı ülkelerin de ilgi gösteriyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ”Sorunumuza parmak basıyor olmaları önemlidir” diye konuştu.  Tarih boyunca hiçbir savaşın özgürlük getirmediğini ifade eden Çelik, cezaevlerindeki açlık grevlerinin durdurulması için Hükümet’e diyalog ve müzakere çağrısı yaptı.

Çelik, ”BDP’nin Meclis’te olması fırsata dönüştürülebilir” dedi.

 

Almanya Sol Partili 76 Alman vekilden açlık grevi çağrısı!

Alman Federal Meclisi’nde 76 parlamenteri olan Sol Parti Grubu, Türkiye cezaevlerinde süren açlık grevi eylemi için çağrıda bulundu. Parlamenterler, Merkel hükümetine “Türk hükümetinin Kürtlere yönelik politikasına sessiz kalma” çağrısı yaparken, AKP hükümetinden ise açlık grevindeki eylemcilerle müzakereler başlatmasını istedi.

Türkiye’deki cezaevlerinde 12 Eylül’den bu yana başlayan açlık grevi eylemi bugün 56. gününe girerken, eyleme ve tutsakların taleplerine uluslararası destek artarak sürüyor. Açlık grevini sürdüren eylemcilere destek veren Alman Federal Meclisi Sol Parti Grubu ise Merkel ve Türk hükümetine önemli bir çağrı yaptı.

Son yıllarda Türkiye’de insan hakları konusunda dramatik gelişmelerin yaşandığına dikkat çeken Sol Parti Grubu’nun çağrısı şöyle:

“Aralarında aydın, sendikacı ve gazetecilerinin de olduğu 10 bine yakın muhalif Kürt politikacı cezaevine atıldı. Tutuklulardan 700’ü ise günlerdir açlık grevinde. Bunlardan bir grup 12 Eylül’den bu yana açlık grevinde. En son 5 Kasım günü 10 bin tutuklunun toplu şekilde açlık grevi eylemine gireceğini öğrendik.

Eylemin ana talebi Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, Kürtçe anadilde savunma ile eğitim hakkının verilmesidir. Tüm bu gelişmelerden dolayı federal Alman hükümetine artık Türkiye’de artan insan hakları ihlallerini görmesini ve Erdoğan hükümetine verdiği desteği kesmesini istiyoruz. Grubumuz ayrıca Türk hükümetine ise eylemin son bulması için açlık grevini sürdüren tutuklularla müzakere başlatmasını talep ediyor.”

 

Fransız Komünist Partisi’nden açlık grevcilerine tam destek

Paris – Fransız Komünist Partisi (PCF) yaptığı açıklamada, açlık grevindeki tutsaklara ve taleplerine “tam destek” mesajı verdi.

Yazılı bir açıklamada bulunan PCF, “Açlık grevcilerine ve taleplerine tam desteğimizi sunuyoruz. Sağlıklarının kötüleşmesi karşısında çok endişeli olduğumuzu belirtiyoruz” dedi.

PCF’nin açıklamasında devamla şu ifadeler yer aldı: “Türkiye’de, Avrupa’da ve özelliklede Fransız topraklarında Kürtlere karşı uygulanan baskıyı kınıyoruz. Fransız makamları Kürt halkının hakları ve meşru taleplerine saygı göstermeli. Kürt sorununa kalıcı bir çıkış bulmak için Ankara’dan gerekli müzakerelerin alınması amacıyla müdahalede bulunmalı. Kalıcı siyasi bir çözümün kendisini dayatması için Kürt halkının meşru taleplerinin dinlenmesi gerekiyor.”

PCF, 12 Eylül’den bu yana 700 tutsağın açlık grevinde olduğunu, 5 Kasım itibariyle 10 bin tutsağın daha greve katıldığını hatırlatırken, açıklamasında tutsakların taleplerine de yer verdi.

 

Türkiye’deki Sol Partiler TBMM’de açıklama yaptı

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, açlık grevlerine ilişkin sol parti genel başkanları ile Meclis’te ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantıya Kürkçü ve Tüzel’in yanı sıra, EDP Genel Başkanı Ferdan Ergut, EHP Genel Başkanı Sibel Uzun, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, ÖDP Eş Genel Başkanı Bilge Seçkin Çetinkaya, Sosyalist Parti Genel Başkanı Mustafa Kahya katıldı.

Toplantıda konuşan BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, cezaevlerinde başlatılan açlık grevlerinin 57. gününde olduğunu belirterek, açlık grevlerinde, yaşamsal sorunlara ve ölümlere yol açabilecek, günlerin değil dakikaların önem kazandığı bir aşamada olunduğunu söyledi. Kürkçü, “Cezaevlerinden gelen bilgiler, ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya olan onlarca tutuklu ve hükümlünün varlığına işaret ediyor. Gerekli önlemler alınmaz, tutsaklarla diyalog yolu bulunmaz, 57 günden beri açlık grevini sürdürenlerin insani ve demokratik talepleri karşılanmaz ise tek tek ya da toplu ölümler kaçınılmaz olacaktır” diye konuştu.

Kürkçü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açlık grevleri konusundaki tahrik edici açıklamaları ile BDP yöneticilerine ve milletvekillerine yönelik saldırgan tutumunun, sadece cezaevlerini değil, tüm Türkiye’yi hızla gerginliğe ve kargaşaya sürüklediğini dile getirdi. “5 Kasım’dan başlayarak her gün yüzlerce tutsağın daha açlık grevine girmesi, temel haklar kapsamındaki açık, anlaşılabilir ve gerçekleştirilmesi kolayca mümkün taleplere hükümetin somut karşılıklar vermekteki isteksizlik ve kararsızlığının, açlık grevcilerinin kararlılığını sınamaya kalkışarak, ateşle oynamasının sonucudur” diyen Kürkçü, açlık grevlerine seyirci kalmanın ölümlere ve savaşa seyirci kalmak olduğunu belirtti. Kürkçü, açıklamalarını şu cümleler ile sürdürdü: “Grevcilerin taleplerine karşı duyarsızlığın sürmesi AKP iktidarının altından kalkamayacağı sonuçlar doğuracak, yaşanacak ölümlerin, sakatlıkların ve politik gerilimlerin sorumlusu siyasal iktidar olacaktır. Bizler, haklı ve meşru talepler için açlık grevine giren insanların attığı çığlık karşısında akıl ve vicdan sahibi hiç kimsenin sessiz kalamayacağına inanıyoruz. Türkiye’nin demokratikleşmesi, Kürt sorununun demokratik çözümünden yana olan herkesi bu sorun karşısında hızla adım atmaya çağırıyoruz.”

Açıklamanın ardından sol parti genel başkanları BDP Grubu’nu ziyaret etti

(ANF, T24, toplumsol.org)

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
218AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin