kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 18/10/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 18/10/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Lefkoşa’nın Troyka’ya sunacağı karşı önerilere ilişkin çalışmaları. Gazeteye göre Hükümet’in Troyka’ya sunmak için hazırladığı öneri paketi konusunda siyasi partilerle dünkü görüşmede beklenen sonucun çıkmaması sonrası gelişmeler iki farklı açıdan yorumlanıyor. Partiler arasında önemli görüş ayrılıkları var ancak görüş birlikleri de sağlanmış durumda. Bu konuda zaman daralırken Hükümetin tüm sorumluluğu üstlenmesi ve önerilerini tek başına belirleyip sunması bekleniyor. Muhalefet partileri devlette maaşlar, sosyal yardımlar ve vergi gibi temel konularda görüş ayrılıklarına karşı memorandumun hazırlanıp 12 Kasım’da gerçekleştirecek Euro grup toplantısına yetiştirilmesi amacıyla Hükümet’in uğraşılarını yoldan çıkarmama kararı aldılar.  Bu noktada Hükümet’e sorumluluğunu hatırlattılar. Hükümet ile siyasi partiler arasında dün gerçekleştirilen toplantıda, Hükümet değiştirilmiş yeni bir öneri paketini parti temsilcilerine sundu.  Ancak bu yeni paket üzerinde de anlaşmaya varılamadı ve herkes kendi pozisyonunda ısrar etti. Şimdi paketin önümüzdeki günlerde sendikalarla da görüşülmesi ve paketin son şekline Cumhurbaşkanının onay vermesi bekleniyor.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Hükümet’in son öneri paketinde kamu çalışanlarından basamaklı kesinti var. Buna göre 1001 ile 1500 avro arası maaş alanlardan %5, 2501 ile 200 arası maaş alanlardan %7,5, 2001 ile 3000 arası maaş alanlardan %9, 3001 ile 4000 arası maaş alanlardan %11 ve 4001’in üzerinde maaş alanlardan da %12 kesintiye gidilecek.  Barem içi artışlar ile Hayat Pahalılığı Ödeneği 2016 yılına kadar dondurulacak. Yurt dışı ödenekleri %15 azaltılacak. Cumhurbaşkanı ile Meclis Başkanı dışında kalan devlet yetkilileri yurt dışı seyahatlerinde businenss class kullanmayacak. Devlet yetkilileri ile milletvekillinin gümrüksüz araba alma hakları iptal edilecek.  Sosyal yardımlardan her yıl 200 milyon avro azaltmaya gidilecek. Sigaraya paket başı 30 sent artış getirilecek. Şans oyunlarına da vergi konacak. Bu arada Katma Değer Vergisi de %17’den %18’e yükseltilecek.

Temsilciler Meclisi Başkanı Yannakis Omiru, Avusturya’nın Kıbrıs yeni Büyükelçisi Karl Mueller ile görüştü. Omirou – Mueller görüşmesinde iki ülke ve iki ülke parlamentoları arasında sağlanan ilişkiler ele alındı ve bunların mükemmel olduğu vurgulandı. Meclis Başkanı, konuk yetkiliyi Kıbrıs sorunu hakkında bilgilendirdi ve Türk tarafının olumsuz davranışını kınadı. Omiru, Türkiye’nin, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Münhasır Ekonomik Bölgesinde doğal gaz araştırmalarıyla ilgili egemenlik hakkını ve Kıbrıs’ın Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nı da tanınmadığını belirtti.  Meclis Başkanı, Türkiye’nin uluslar arası kanunlara ve hukuka, Avrupa Birliği prensiplerine karşı saygısızca davrandığını da söyledi Büyükelçi Mueller ise Kıbrıs’ın Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nı başarılı olarak niteledi.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Troyka’ya sunulacak öneriler konusunda ortak bir anlayışa varmak amacıyla Hükümet ile siyasi partiler arasında devam eden temaslar. Gazeteye göre Hükümet ile siyasi partiler üç günden beridir devam eden görüşmelerinde ortak anlayış zeminini genişletmeyi ve daha iyi bir müzakere temeli oluşturmayı başardılar. Maliye Bakanlığı’nın dün partilere sunduğu yeni öneri paketinde, partilerin ileri sürdükleri düşüncelerin önemli bir kısmı da yer aldı.  En büyük tasarruf rakamı 200 milyon avro ile sosyal yardım alanında sağlanacak.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas dün İtalya Başbakanı Mario Mondi ile 45 dakika süren bir görüşme yaptı.  Bu görüşme sırasında Cumhurbaşkanı Hristofyas, İtalya Başbakanı’ndan münhasır ekonomik bölgesinde doğal kaynaklarını değerlendirmede Kıbrıs’ın egemenlik haklarına destek sözü aldı. Görüşme sonrası bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı, İtalya Başbakanı ile gerçekleştirdiği görüşmenin dostça geçtiğini söyledi ve görüşmenin sonuçlarından memnun olduğunu açıkladı. Görüşme sırasında ikili ilişkilerin bir değerlendirmesini yapıp bunun düzeyiyle ilgili her iki tarafın da memnuniyet ifade ettiğini duyurdu. İki ülke arasında geleneksel dostluk ilişkilerinin daha da geliştirilmesi için bir zeminin varlığına dikkat çekti.  İki ülkenin ekonomik açından içinde bulundukları zor durumu değerlendirdiklerini de ifade eden Cumhurbaşkanı Avrupa düzeyindeki temaslarda iki ülke arasında koordinenin var olduğunu belirtti.  Kıbrıs ile İtalya’nın Avrupa Birliği’nin Çok Yıllı Mali Bütçesi konusunda görüş birliği içinde olduklarını söyledi.

 

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi bankaların değerli kâğıtlarıyla ilgili olarak hazırlanan bir rapor. Gazeteye göre Merkez Bankası’nın 1,4 milyar avro değerindeki değerli kâğıtlarla ilgili olarak hazırladığı bir raporda Kıbrıs Bankası ile Laiki Bankası’na ağır sorumluluk yükledi. İlgili raporda iki bankanın bazı somut yöneticilerinin tasarrufların bu alanda yatırımlara dönüştürülmesinde teşvik edici oldukları belirtildi.   Raporda Kıbrıs Bankası’nın bu kâğıtlara yatırımların getirdiği somut risklerle ilgili detay bilgi vermediği ifade edildi.  Benzer bir suçlama Laiki Bankası’na yönelik olarak da yapıldı. Bu banka çalışanlarından elektronik bir genelge ile yüksek faizlere vurgu yapması istendiği belirtildi.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Hükümet’in ekonomik tasarruf paketine karşı öğretmenler, sendika yönetimlerine grev dahil eylem yetkisi verdi. Konuyla ilgili olarak yapılan oylamada öğretmenlerin %93’ü sendikalarına eylem yetkisinden yana oy kullandı.  Bu arada öğretmen sendikaları dün AKEL ile bir görüşme yapıtılar. Görüşme sonrası bir açıklama yapan AKEL Meclis Grup Sözcüsü Nikos Katsuridis partisinin ekonomik krizin yükünün salt çalışanların sırtına yüklenmesine karşı olduğunu ve herkesin bu yükü geliri oranında paylaşması gerektiği görüşünde olduğunu söyledi.  Öğretmenler adına konuşan OELMEK Başkanı Dimitris Taliadoros ise kendilerinin bugüne kadar %12’lik bir katkıyı kabul ettiklerini ve eğitimcilerden %15 ile 18 arası yeni bir fedakârlık istenmesinin sosyal açında adil olmayacağını belirtti.

EVROKO görünüşte ortak bir anlayış olarak 2013 Şubat seçimleri için vicdanına göre oy kullanılması olgusunu öne çıkarıyor. EVROKO Yürütme Kurulu dünkü toplantısı sırasında 2 Kasım’da toplanacak Parti Genel İdare Kuruluna bu yönde karar alamsı önerisinde bulunma kararı aldı.  Bu karar oy çokluğu ile alındı. Parti Merkez Genel İdare Kurulu bu öneriyi kabul ya da ret etme yetkisine sahip. Merkez İdare Kurulu karar için olağan üstü kongre toplama kararı alma seçeneğine de sahip.

 

HARAVGİ gazetesinin de bugünkü ana haberi Troyka’ya sunulacak önerilerle ilgili ortak bir anlayış sağlamak amacıyla Hükümet ile siyasi partiler arasında devam eden diyalog. Gazeteye göre Hükümet ile siyasi partiler arsında ilk tur temaslarda ana konularda ortak görüş birliği sağlandı. Bu arada Troyka da gelecek hafta ve büyük bir olasılıkla 22 Ekim tarihinde adaya gelecek.  Bu tarihe kadar Hükümet sosyal ortaklarla da temas gerçekleştirecek. Amaç bu konuda ulusal birliğin sağlanması.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu partisinin seçimlerin ikinci turunda herhangi bir ikilem karşısında kalmayacağını çünkü birinci turda destek verdiği Stavros Malas’ın ikinci tura geçeceğinin kesin olduğunu söyledi. Kiprianu bu arada Yorgos Lilikas ile EDEK’e, AKEL seçmenini kandırma uğraşılarından vazgeçmeleri ve seçimlerin ikinci turunda DİSİ adayına karşı tavırlarını netleştirmeleri çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas Troyka’nın Yunanistan ve diğer ülkelerde izlediği taktikleri Kıbrıs’ta tekrarlamaması gerektiğini söyledi.  Bankaların borçlarının kamu borçlarının ayrılması gerektiğine vurgu yaptı.  Böylesi bir durumun Kıbrıs’ı kemer sıkma politikalarından uzaklaştıracağını ve büyüme yoluna sokacağına vurgu yaptı.  Kıbrıslı ekonomist Pissaridis’in Avrupa Parlamentosunda bu konuda takındığı tavrı ve yatırımların ve özellikle de eğitim, alt yapı ve işsizlere verilen yardımların kamu açıkları hesaplaması dışında tutulması görüşünü desteklediğini ifade etti.

Yunanistan’da bugün grev var. Yunanistan’ın iki büyük sendikası Brüksel’de toplanacak Avrupa Birliği zirvesi öncesi bugün tüm kentlerde grev yapıp meydanlara inecek.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin