yaklaşımlarAlpay DurduranMilyonlar kaçırıldı hala ses yok – Alpay Durduran
yazarın tüm yazıları:

Milyonlar kaçırıldı hala ses yok – Alpay Durduran

Yeniçağ podcastını dinleyin

Bankalar ülkeleri, bir değil tüm dünya ülkelerini alt üst ediyor. ReaganABD başkanı olduğu zamanda bankaların ve finans şirketlerinin yani borç para veren ve emanet edilen paralarla borsalarda insanların paralarıyla kumar oynayanların denetlenmemesi için kuralsızlaştırma (deregulasyon) yapmış ve bu durumu ekonomik bir devrim olarak ilan etmişti.

Reagan’ın bu devrimi milyonları devirdi ve zaten kapitalist olan rejimi pekiştirdi. Ardı ardına da piyasanın görünmez eli dünya çapında krizler yarattı. Solun başarısız uygulaması sol alternatifi gözden değiştirdiği için krizin müsebbibi görünmez elin işi yoluna koyacağına inanılmış ve beklenmiş gecikince de sermayedarlara bol para transfer edilmişti. Sürüsüne bereket yeni liberal ekonomistler de ha gayret diye hükümetlere halkın parasını savurun, savrumazsanız helikoptere alıp havadan atın demişti.

Ancak krizin adından başkaları gelmişti.

Bizim bankaların sağlamlığına yapılan övgüler sonunda Off-shore bankalara umut bağlanmış ve tanınmamışlıkla ve deregülasyona dayanarak mali merkez olacağız nutukları iradedilmişti. Lakin ustaları bu kadar da olmaz deyip kara para aklama merkezi oluyorusunuz deyince UBB (uluslararası bankacılık birimi) icadı ile gizlenmeye çalışılmıştı.

Türkiye gizli transferi ve oradan resmi transferle aklama yapılması şüphesi Maliye bakanına Off-Shore hesaplara para aktarmak kabul edilmez diye feryat ettirdi. Çünkü onun derdi karapara çamaşır makinesi çalıştırılıyor diye suçlanma olasılığı değil UBB’leri vergisiz yani komisyonluksuz işletme idi. Bu da Banka Garanti bankası ise onun da mı UBB’si var sorusunu akla getirdi. Regülasyon ne idi ki deregülasyon oldu diye dert edinmeyin. Burada zaten regülasyon iş ola yapılır. Ne demiş Laz kardeşimiz: yasa neçün, çiğnensin diye değil miş? Bizde işler böyle. Trafik polisi sormuş: Neden kırmızı ışıkta durmadın, görmedin mi? Yanıt: Yo gördüm da seni görmedim polis efendi!

Bu arada faizlerden yüreği yanana yasaya uyun der. Can yakan bileşik faiz yüzünden mahvoldunuz ve ödeyemiyorsanız maliye bakanının görevi sonuna kadar ödeyebilmeniz için geekeni yapmaktır. Yoksa finansçılar batarlar!

İngiltere Kapitalizm’in beşiği ama LİBOR dedikleri sözde standart faiz düzenine savaş açmaya karar vermiş. Yavrusu ABD de ayaklanmış ve Libor yoluyla küçük bankaların ve onlar aracılığı ile ahalinin soyulduğunu saptamış. Bundan sonra sistem değişecek ve büyük bankların küçük bankalar ve finans şirkelteri aracılığı ile ahaliyi soymasına engel olmaya çalışacaklarmış! Hem AB de öfkeli ya! O artık büyük bankaların devletleştirilmesine veya devletleştirilmiş gibi sıkı denetlenebilecek şekilde önlemler alınmasına gerek olduğuna dair inceleme sonucu raporlarla hıyanet düşünmeye başlamış.

Şaşılacak olan (bizim için şaşılacak olan) biliyor musunuz? İngiltere ve ABD’li denetçiler engelleye3mediği için BARCLAYS Bankasının Libor aracılığı ile bankalararası faizlerle oynayarak küçük bankaları soyduğu için 450 milyon Dollar ceza verecekmiş. Kapitalizm kendini makul göstermek için devlet ekonomiye karışmasın der ama esas işi olan denetleme görevi ile halkı savunsun der. Nerede bu savunma? Tatar mı savunacak faiz kurbanlarını? Duydunuz mu bankların cezalandırıldığını ve tazminat ödettirildiğini?

ABD ve İngiltere dünyayı açın kapılarınızı diye bastırarak ve İMF ve DB ile ekonomik modelini dayatarak soyulacak hale getirmekte olduğu için ahalinin korunduğunu ve bunun ekonomik kalkınmaya yaradığını kanıtlamak zorundadır o nedenle banka ve finans şirketlerini de denetlemeyi becerdiğini kanıtlamalıdır. Başta da kendi halkını çünkü ABD ve İngiltere’de halk memnuniyetsizliğe kapılır ve rejim değişsin derse bir Amerikalının ben ahalinin bir kısmını öder gerisini köle ederim deyişindeki inanç sarsılır. Bu iddia o kadar da kutsal değildir. Kendileri de bilirler ki başa çıkamazlar. Onun için bankaları ve finansçıları denetliyoruz diye göstermelidirler.

Bu furyada İngiliz bankacılar biriliği libor temel faiz nasıl belirlenecek diye kaygı ifade etmiş. Barclays 450 milyon Dollar tazminata sebep olacak suç işleyebilmişse bakalım yakalanmadan ne kadar daha işlemiş. Yalnız o da değil. İnghiltere bankalarlarına toplam 21 milyar cezaya mal olacak diyen var. Yalnız tüketiciler değil küçük baklar da dava açmaya hazılanıyorlar. ABD’den Berkshire Bank 21 bakanın kendisini yanlış libor uygulayarak zarara uğrattığını ve o yüzden kandisinin de tüketicilerini zarara uğrattığını söyleyerek dava açacağını açıklamış.

Sağlam bir kamu denetimi olmadan deregülasyon deyip sermayeyi serbest bırakmak insan ihtiras canavarını serbest bırakmaktan başka bir şey olmayacaktı ve şimdi dünyanın çok değerli Ekvator ormanlarından kıtlaşan temiz su rezervlerine kadar her köşesi muhteris hükümetlere finansör açıkgözlerinin attığı yemler yüzünden mahvolmuştur ve geri dönüşü olanaksız tahribat yapılmıştır. Tüketim hırsı ile paradalaveresiyle kazanç fırsatı bileşmiş ve bugün tarihte görülmemiş oranda havada rutubetle yaşamak zorunda kalmışızdır.

Kuru Lefkoşa havasıyla övünürken 37 derece sıcaklık ve %70 bağıl nem yaşamları tehdit ediyor.

Buna çare bulacak olan da muhterislerin ideolojisi Kapitalizm!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
217AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin