kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 02/08/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 02/08/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi devlet hastanelerinde ek mesaiye yönelik gerçekleştirilen bir araştırmanın sonuçları. Gazeteye göre Sağlık Bakanlığının devlet hastanelerinde ek mesaiye yönelik yaptırdığı bir araştırma, sistemin kötü kullanıldığını rakamlarla ortaya koydu. Bu araştırmanın ortaya koyduğu sonuç küçük bir değişiklikle ek mesailerde %30’a kadar varan bir tasarrufa gidilebilineceğini gösterdi.  Bu araştırmaya göre özellikle ilk yardımlarda doktorların ek mesaisine ayrılan bütçe, diğer alanlara göre oran olarak çok daha büyük.  Tatil günlerinde cerrahi müdahale sayısı fazla ancak buna rağmen bekleme listeleri sürekli olarak büyüyor. Baf’taki hastahanenin doktorlarının ek mesaisi çok daha büyük olan Limasol’daki doktorlarınkiyle hemen hemen aynı. Büyük hastahanelerin yoğun bakım Ünitelerinin giderleri küçük sağlık merkezlerinden daha düşük.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

— Yunanistan üçüncü çevrelerin tepkilerine karşı kendi ekonomik münhasır bölgesini hızlı bir biçimde belirlemede Kıbrıs içtihatı ve teknik bilgisi temeline dayanma kararı aldı.  Kıbrıs’ın bu sürece katılımı iki düzeyde, yasal ve teknokrasi düzeyinde olacak.   Yasal düzeyde Kıbrıs’ın kendi münhasır ekonomik alanını belirlemede kullandığı yasaları kullanacak. Teknokratik düzeyde ise Kıbrıs hükümeti Kasinos Solonas’ın Yunanistan’ın münhasır ekonomik bölgesini belirleyecek uzmanlar grubuna katılması kararını aldı.

—Yannakis Omiru, EDEK Merkez Komitesi’nin Yorgos Lillikas’ın adaylığını destekleme kararı almasının, hareketin merkez siyasi alandan bir adayın desteklenmesi kararının teyit edilesi olduğunu söyledi. Yannakis Omiru partisinin yüksek öğrenim gençliğindeki temsilcisi konumundaki “Agona’sın” Limasol’daki yıllık toplantısında konuşurken, EDEK’in, merkezdeki partilerin alternatif bir iktidar önerisi için işbirliği konusunda zamanında girişim üstlendiğini söyledi.  Ortak aday konusunda görüş ayrıklarının bu uğraşıyı başarısız bıraktığına dikkat çekerek buna karşı partisinin ilk başta alınan kararlara tutarlı bir bağlılık içinde olduğu görüşünü savundu.  Yannakis Omiru konuşmasında Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak da doğrudan müzakerelerin son dört yılda çözüme götürmediğini, tersine Kıbrıs sorununu derin bir çıkmaza sürüklediği tespiti yaptı.  Bu süreçte Türk tarafının uzlaşmazlığının, kötü niyetinin doruk noktasına ulaşırken Türkiye’nin çözüm için acele eden suçsuz bir güvercin olarak sunulduğunu belirtti. Omiru oysa aynı anda Türkiye’nin Kıbrıs’ın ekonomik münhasır bölgesinde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını tehdit ettiğini, Kıbrıs’ın Avrupa Birliği dönem başkanlığını tanımayarak Avrupa yasalarıyla tahrik edici bir biçimde alay ettiğine de vurgu yaptı.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi bazı polislerin Uman Sultanı’ndan hediye aldıkları iddiası. Gazeteye göre Uman Sultanı Kıbrıs’tan ayrılışı sırasında Larnaka hava alanında polislere ve çalışanlara üzerinde emirliğinin amblemi bulunan rolex marka saat hediye etti. Kendisine eşlik eden heyetten bir kişi polislere aralarında paylaşmaları için binlerce avroluk bir çek verdi.  Olayın polis komutanlığının bilgisine ulaşması sonrası araştırma başlatıldı. Kıbrıs’ta yasalar belli koşullar altında hediye almayı yasaklamıyor ancak bunun bildirilmesini ve bakanlar kurulunun bu hediyenin mali büyüklüğü temelinde kabul edilip edilmeyeceğine ilişkin karar almasını gerektiriyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

– Kıbrıs ilk kez olimpiyatlarda madalyaya yakın. Yelkenli yarışlarda Pavlos Kontidis altı yarış sonrası birinci sıraya yükseldi. Kontidis yarın iki yarışa daha çıkacak.

– Ayannapa’da beş kişinin öldürülmesi olayının iki zanlısı olayla ilgili hiçbir bilgileri olmadığını söylüyor. Ancak birçok emare, bu iki kişinin olaya karıştıklarını gösteriyor. Atina’dan Kıbrıs’a getirildikten sonra dün Larnaka kaza Mahkemesine çıkarılan iki zanlı hakkında sekizer günlük tutuklama kararı alındı. Olayla ilgili iki kişi da aranıyor.

– DİSİ’de 2013 cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik hiçbir şeyi şansa bırakılmak istenmiyor.  Parti polit bürosu bugün öğlende sonra toplanarak durumu değerlendirecek. Nikos Anastasiadis dün polit büro üyeleriyle telefon görüşmesi yaparak tatil nedeniyle bugünkü toplantıya gelmemezlik etmemelerini istedi.  Anastasiadis bu arada polit büro üyelerine diğer partilerle ilişkiler konusunda bilgi verdi. DİKO ile siyasi deklarasyon hazırlanması konusunda kişi olarak kendisinin sorumluluk üstlendiğini ifade etti.  Bu sürecin kolay olmayacağını, DİKO’da bazı duyarlılıklar olduğunu ve bazı DİKO’luların bu sürece tepki gösterdiklerini de ifade etti. Bununla birlikte iki partinin güçlerini birleştireceği konusunda iyimserliğini de dile getirdi.  Anastasiadis EVROKO ile çalışma grupları hakkında da bilgi veri. Anastasiadis parti kadrolarından kamuoyuna açıklamalarında ses tonlarını yükseltmemelerini istedi.

 

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi yarı resmi kamu kuruluşları yönetim kurullarına yapılacak atamalar. Gazeteye göre bugün yapılacak atamalarla AKEL Kıbrıs Radyo televizyon Kurumundaki varlığını güçlendirecek.  Kurumda en azından bir üyenin daha AKEL’den atanacağı belirtiliyor.  Bugün bu kurulda dokuz üyenin dördü AKEL’ci. Makis Simeyu’nun da kurum yönetim kurulu başkanlığına devam edeceği ifade ediliyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

– Dün Hukuk Dairesinin Başsavcı, Merkez bankası ile ticari banka yetkilerinin katılımı ile gerçekleştirdikleri toplantıda bankaların değerli kağıtlarına yatırım yapanların durumu ele alındı.  Bu toplantıda kâğıt sahiplerinin gündeme getirdiği öneriler değerlendirildi.  Öneriler arasında değerli kâğıt sahiplerine bu kâğıtlara karşı bankaların kredi vermesi ve bu kredilerin beş yılık bir süre için geçerli faizlerle bankalara yatırılması önerisi öne çıktı.

– DİSİ ile DİKO 17 Ağustos’ta gerçekleştirecekleri görüşmeye hazırlanıyorlar. Bu görüşmede temasların somut bir içerik kazanması için tarafların karşılıklı olarak hazırlayacakları metinler ele alınacak. DİKO’da Şubat seçimlerine yönelik alınacak karara ilişkin yoğun çalışmalar yapılıyor. Partide Nikos Anastasiadis’in adaylığının desteklenmesine yönelik net eğilime karşı partinin son kararına yönelik parti içinde çatışan zıt görüşlerin uzlaştırılması gerekiyor.  Bir üst düzey parti yetkilisine göre DİKO’nun DİSİ ile işbirliği kararı alması durumunda Kıbrıs sorununu çıkmazdan kurtaracak ve ekonomiyi düzeltecek önlemler konusunda Nikos Anastasiadis net bir program temelinde bağlanmalı. Bu arada Ekoloji hareketi de DİSİ ile işbirliğine kapıları açık tutuyor.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “Rüşvet mekanizması kurdular” başlığı altında 2013 Şubat cumhurbaşkanlığı seçimleri Gazeteye göre seçimlere yedi ay kala DİSİ yan örgütleriyle birlikte koordineli bir biçimde tahrik edici çalışmalar başlattı. DİSİ’nin zaferinden emin Nikos Anastasiadis’e oy verecek olanların özel olarak değerlendirilecekleri, kendilerine terfi olanağı sağlanacağı ifade ediliyor. Dün Haravgi ile temasa geçen onlarca eğitimci DİSİ’nin öğrenci örgütü Prodevtiki’nin kendileriyle temasa geçtiğini belirtti.  Bu temas sırasında Nikos Anastasiadis’in seçim programı hakkında bilgi vermek istediklerini belirtip sonunda Anastasiadis’in seçilmesine yardımlarının özel olarak değerlendirileceği görüşünün kendilerine aktarıldığı bilgisini verdiler.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

—Bağımsız cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas Baf’ta çok geniş katılımlı iki büyük toplantı gerçekleştirdi.  Bu etkinliklerden birini Malas’ı destekleyen bağımsızlar gerçekleştirirken diğerini de AKEL Baf ilçe örgütü düzenledi.  AKEL ilçe örgütünün düzenlediği etkinliğe AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu da katıldı ve partisinin Malas’ı neden desteklediğini hakkında bilgi verdi. Malas ise bu etkinliklerde konuşurken Kıbrıs sorununa iki bölgeli iki toplumlu federasyon temelinde çözüm arayacağını söyledi. Malas Kıbrıs sorununu tarih itaplarına bir atıf ya da bir anı olarak değil bu ülkenin gelecek perspektifi olarak yurttaşların günlük yaşamına tekrardan sokulması gerektiği görüşünü de savundu.

-Pervolya köyünde Türk işgali sırasında yaşamını yitiren iki genç anıldı. Anma etkinliğinde konuşan AEL Polit Büro üyesi Yannakis Kolakasidis o dönemki süreçte EOKA B ile Atina Cuntasının sorumluluğuna atıfta bulundu. Türk askeri Kıbrıs topraklarına ayak basarken darbecilerin ön cephede olmak yerine cephe gerisinde eğlenip sivil Kıbrıslıtürkleri öldürmeye yöneldiklerini söyledi.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
218AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin