.Yeniçağyeniçağ güncel1 Mayıs kutlandı!
yazarın tüm yazıları:

1 Mayıs kutlandı!

Yeniçağ podcastını dinleyin

[pe2-gallery album=”aHR0cDovL3BpY2FzYXdlYi5nb29nbGUuY29tL2RhdGEvZmVlZC9iYXNlL3VzZXIvMTAxNDE4MjY3MDYzNzkxODYyMTQxL2FsYnVtaWQvNTczODE3MDM4NTQ4MjI2NjQ2NT9hbHQ9cnNzJmFtcDtobD1lbl9VUyZraW5kPXBob3Rv”]

 

  • YKP üye, sempatizan ve parti dostları 1 Mayıs’ta saat 17:30’dan itibaren YKP Genel Merkezi önünde buluştu. Saat 18’de Kuğulu Parka doğru yürüyüşe geçen kalabalık YKP kortejinin en önünde “1 Mayıs yaşıyor” onun arkasında da “sınırsız, silahsız, askersiz, garantörsüz SOSYALİST KIBRIS”, “Herkese haftalık 40 saat, güvenceli, sendikalı iş” ve “patrialkal kapitalizme inat emeğimize sahip çıkıyoruz” pankartları yer aldı. 18:30’da Kuğulu Parkta yerini alan YKP’liler daha sonra diğer örgütlerle birlikte Sarayönüne yürüdü. YKP Kuğulu Parktan Sarayönüne kadar da kendi korteji ile yürüdü. Tüm yürüyüş boyunca kortej sık sık İsyan, devrim, özgürlük!, Yaşasın 1 Mayıs!, Yaşasın devrim ve sosyalizm!, Ankara elini yakamızdan çek!, Bağımsız Kıbrıs, bütün halklar kardeştir!, Gün gelecek, devran dönecek, acentalar halka hesap verecek!, Son son son işgallere son! sloganlarını attı

1 Mayıs İşçi Bayramı, bazı sendika, sivil toplum örgütü ve siyasi partilerin düzenlediği mitingle Sarayönü Meydanı’nda kutlandı.

Dev-İş, Türk-Sen, KTÖS, KTAMS ve KTOEÖS’ün yer aldığı 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin organizasyonuyla Kuğulu Parkta toplanan kalabalık, Girne Caddesi güzergahından, sloganlar atarak Sarayönü’ne yürüdüler.

Mitinge katılanlar, “Bu memleket satılık değil, özelleştirmeye hayır”, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Statüko Elini Yakamızdan Çek”, “Sınırsız silahsız, askersiz, garantörsüz sosyalist Kıbrıs” şeklinde pankartlar açarken; emlak mağduru olduğunu iddia eden bir grup da “Kıbrıs’ta şantajı durdurun. 6 Mayıs’taki müzayedeyi durdurun” diye pankart açtı.

Mitingde Arda Gündüz ve Sol Anahtarı şarkılar seslendirirken Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş) Genel Başkanı Mehmet Seyis, Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, PEO Genel Sekreteri Pambis Kyritsis ile SEK Örgütlenme Sekreteri Dimitris Mihaili birer konuşma yaptı.

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş) Genel Başkanı Mehmet Seyis, KKTC’de sorunların günden güne arttığını ifade etti ve Türkiye’deki AKP hükümeti ile UBP hükümetinin sistemli şekilde yürüttüğü ekonomik, sosyal, ve kültürel değişim programlarının Kıbrıs Türkü’nün toplumsal varlığını tehdit ettiğini söyledi.

Azınlığa düşürülen Kıbrıslı Türkler’in siyasi iradesinin gasp edildiğini ve kültürel yapısının değiştirildiğini belirten Seyis, “Artık neredeyse her yeni güne Kıbrıslı Türkler’in alışkın olmadığı nefret uyandıran bir vakayla uyanıyoruz. Bizim ülkemizi kendi insanımıza yaşanmaz kılıyorlar” dedi.

Özel sektörde çalışan yerli ve yabancı emekçilere köle muamelesi yapıldığını ve hükümetin buna göz yumduğunu söyleyen Seyis, yasalarda demokratik düzenlemelerin yapılması yanında iş yerlerine sıkı denetimler gerçekleştirilmesini ve özel sektör işçilerinin örgütlenmesinin önünün açılmasını istedi.

Kıbrıs sorununun çözümü yönünde liderliklerin federal çözüme zorlanması gerektiğini de belirten Seyis, “Kıbrıslı emekçilerin ancak siyasi çözümle bir çok sorundan kurtulabileceğini” kaydetti.

Daha sonra konuşan Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Genel Başkanı Arslan Bıçaklı da, “Öyle bir zamandan geçiyoruz ki yalan meslek oldu” dedi ve hükümet yetkililerini verdikleri sözlere, imzaladıkları anlaşma ve protokollere uymamak ve bunlara aykırı davranmakla suçladı.

PEO Genel Sekreteri Pambis Kyritsis ile SEK Örgütlenme Sekreteri Dimitris Mihaili de konuşmalarında, ada bölünmüş oldukça hiçbir kazanımın kalıcı ve istikrarlı olmayacağını savundular, çözüm istemlerini dile getirdiler ve müzakerelerin çözüme varmanın tek yolu olduğunu vurguladılar.

 

Polis gene terör estirdi

1 Mayıs eylemi sırasında polisin özellikler Türk ve Kürt öğrencileri taciz yapması, baskı uygulaması ve pankart toplaması dikkat çekti. Sarayönünde halay çeken öğrenci grubunu çembere alarak baskı uygulamaya çalışan polis sürekli olarak etraftakilere müdahale edileceği izlenimi vererek alanda korku hükümdarlığı kurmaya çalıştı.

Polis bu arada gene pankart toplamaya devam etti. Katil devlet hesap verecek pankartı ‘burda katil devlet yok!’ denerek polis tarafından el konuldu. ‘Tayyip buradayız, Kıbrıs halkının yanındayız’ yazan ODTÜ öğrencilerin pankartına da polis el koydu.

İlk gerginlik Lefkoşa terminalinde toplanan ODTÜ’lü öğrenciler kortejlerini oluşturduğu sırada açtıkları ‘Tayyip buradayız, Kıbrıs halkının yanındayız’ pankartına polis müdahale etmek istediğinde yaşandı. Polisle yaşanan tartışma sonrasında pankart, kortejin en arkasına alındı ve başka bir müdahale olmadan yürüyüşe geçildi. ODTÜ’lü öğrencilerin korteji Girne Kapısı’na yaklaştığı sırada ise polis müdahalesi gerçekleşti. Zor kullanarak Erdoğan aleyhine açılan pankartı alan polisle öğrenciler arasında tartışma yaşandı. Gerginlik büyümeden sonlanırken, Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan’ı eleştiren, hiçbir küfür veya hakaret de içermeyen bir pankarta yapılan polis müdahalesinin gerekçesi öğrenilemedi!

 

YKP 1 Mayıs’ta korteji, sloganları ve pankartları ile dikkat çekti

YKP üye, sempatizan ve parti dostları 1 Mayıs’ta saat 17:30’dan itibaren YKP Genel Merkezi önünde buluştu. Saat 18’de Kuğulu Parka doğru yürüyüşe geçen kalabalık YKP kortejinin en önünde “1 Mayıs yaşıyor” onun arkasında da “sınırsız, silahsız, askersiz, garantörsüz SOSYALİST KIBRIS”, “Herkese haftalık 40 saat, güvenceli, sendikalı iş” ve “patrialkal kapitalizme inat emeğimize sahip çıkıyoruz” pankartları yer aldı. 18:30’da Kuğulu Parkta yerini alan YKP’liler daha sonra diğer örgütlerle birlikte Sarayönüne yürüdü. YKP Kuğulu Parktan Sarayönüne kadar da kendi korteji ile yürüdü. Tüm yürüyüş boyunca kortej sık sık İsyan, devrim, özgürlük!, Yaşasın 1 Mayıs!, Yaşasın devrim ve sosyalizm!, Ankara elini yakamızdan çek!, Bağımsız Kıbrıs, bütün halklar kardeştir!, Gün gelecek, devran dönecek, acentalar halka hesap verecek!, Son son son işgallere son! sloganlarını attı.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin