.Yeniçağyeniçağ güncelYunanistan'da Radikal Sol Koalisyon SYRIZA 2. sırada
yazarın tüm yazıları:

Yunanistan’da Radikal Sol Koalisyon SYRIZA 2. sırada

Yeniçağ podcastını dinleyin

Yunanistan’da seçim bitti: resmi olmayan sandalye dağılımı ve oy oranları şöyle: (parantez içindekiler ise 2009 sonuçları)

Yeni Demokrasi ND – 108 – 18.91% (91 – % 33,47)
Radikal Sol Koalisyon SYRIZA – 52 – 16,76 % (13 – %4,6)
Panhellenik Sosyalist Hareket PASOK – 41 – 13.21% (160 – %43.92)
Bağımsız Yunanlılar – 33 (daha önce ND ile birlikteydiler)
Yunanistan Komünist Partisi KKE – 26 – 8.47% (21 – %7,54)
Hrisi Avgi – 21 6.97% (0,29%)
Demokratik Sol DIMAR – 19 (daha önce Syriza ve PASOK ile birlikteydiler)

300 sandalyeli mecliste koalisyon için istenen 151 milletvekili, bu durumda nasıl bir koalisyon ortaya çıkacağı merak konusu… AB ile yapılan kurtarma anlaşmasını destek veren yegane iki parti olan PASOK ve Yeni Demokrasi’nin şu ana kadarki sonuçlarla 300 sandalyeli mecliste bir koalisyon hükümeti kurmaları mümkün gözükmüyor. Kesinleşmiş sonuçlarla bu denklem değişebilir, ama büyük olasılıkla ND lideri Antonis Samaras hükümet kurmak için meclise giren diğer partilere gidecek. Samaras seçimin ilk sonuçları açıklandıktan sonra yaptığı konuşmada, “Yunanistan’ı Avro’da tutacak, Avrupa yanlısı bir ulusal birlik hükümeti kurma” çağrısı yaptı. PASOK lideri Evangelos Venizelos da birlik hükümeti çağrısı yapanlar arasındaydı. Her halükarda Yunanistan’da Salı  günü koalisyon hükümeti kurulması için çalışmalar başlayacak. Hükümet kurma çalışmaları 11 gün sürecek. 17 Mayıs’a kadar bir koalisyon hükümeti kurulamazsa yeniden seçimlere gidilecek.

Radikal Sol Koalisyon’un başkanı Alexis Tsipras, ilk yaptığı açıklamada ise şunları söyledi: “Partimizin seçimlerdeki bu başarısı, Yunanistan ve Avrupa’ya statükonun devrildiğine dair güçlü bir mesaj, barışçıl bir devrim mesajı oldu. Avrupa halkları barbarca memorandumlara zorunlu tutulamaz. Angela Merkel’in kemer sıkma politikaları büyük bir yenilgi aldı. Memorandumu ortadan kaldırmak için sol güçlere koalisyon öneriyoruz.” dedi.

Alexis Tsipras’ın koalisyon önerdiği partilerden Yunanistan Komünist Partisi ise ilk yaptığı açıklama “Bir geçiş dönemindeyiz. Şimdi yeni merkez sağ partilerimiz ve SYRIZA gibi yeni sosyal demokrat bir partimiz var” diyerek SYRIZA’yla koalisyon yapmayacaklarını bir kere daha açıkladı.

Seçimlerin diğer bir sürprizi de neo nazi partisi Hrisi Avgi Altın Şafak‘ın meclise girmesi oldu. Başkanının basın açıklaması yapacağı odaya girdiği sırada gazetecilerin ayağa kalkmasını isteyen parti, bunu kabul etmeyen gazetecileri dışarı çıkardı. Parti başkanı Michaloliakos “Korkun, biz geliyoruz. Parlamento içinde ve dışında mücadeleye devam edeceğiz” dedi.
Kaynak: Yeniçağ, Turnusol, Demokrat Haber

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
215AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin