kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 15/05/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 15/05/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmayacağını açıklaması. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Hristofyas yeniden aday olmasına ilişkin senaryolara dün son noktayı koydu. Cumhurbaşkanı’nın aday olmama kararı beklenen bir karar olmakla birlikte siyasi alanda yeni bir durum yarattı. Cumhurbaşkanı Hristofyas bu kararı ile AKEL’in yeni bir ittifaklar politikası belirlemesi ve merkez siyasi alana açılımlarda bulunması için elini çözdü. Cumhurbaşkanı bu kararına ilişkin olarak bir hafta önce Bakanlar Kurulu üyelerini bilgilendirmişti. Dün de kararını AKEL Merkez Komitesi toplantısında açıkladı. Cumhurbaşkanı bu toplantıda AKEL liderliğinden “hükümetin yapmış olduğu çalışmaların savunulmasını” istedi. 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kazanılması için parti liderliğine mücadele çağrısı da yaptı. Cumhurbaşkanı’nın aday olmayacağına ilişkin kamuoyuna yaptığı açıklama ise Kıbrıs sorununda yaptığı çalışmaların bir özetiydi. Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğüne işaret eden Cumhurbaşkanı Hristofyas bu makama aday olurken üstlendiği tek dönemlik Cumhurbaşkanlığı taahhüdünü yerine getirdiğini ifade etti. Bu arada ekonomi ve çalışma yaşamına ilişkin konularda  değerlendirmeyi daha sonra yapacağını ifade etti. Cumhurbaşkanı bu arada muhalefetin bu süreçte kendisine yönelik tavrından şikâyet etmekle birlikte tansiyonu yükseltmedi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       200 bin Kıbrıslı yüksek tansiyon hastası. Nüfusun genelde %24,6’sı yüksek tansiyon hastasıyken 60 yaş üstü grupta bu oran %50’ye ulaşıyor. Yüksek tansiyon hastalığı sadece Kıbrıs’ın sorunu değil ve bu hastalık tüm dünyayı etkisi altına almış durumda. Tüm dünyada yaklaşık 1 milyar insan bu hastalıkla uğraşıyor. Her yıl 7 milyon insan yüksek tansiyon nedeniyle yaşamını yitiriyor. Dün dünya yüksek tansiyon hastalığı günüydü ve Lefkoşa hastanesi kardiyoloji bölümü müdürü Doktor Evagoras Nikolaidis bir basın toplantısı düzenledi. Yüksek tansiyonun beyin kanamasına yol açan en büyük etken olduğunu söyledi. Nikolaidis bu arada önemli sayıda kişinin yüksek tansiyona sahip olmakla birlikte bunun farkında olmadığına da dikkat çekti. Fazla kilonun yüksek tansiyona neden olan en önemli etkenlerden biri olduğunu da söyledi. 800 Kıbrıslıtürkün katılımıyla yapılan bir araştırmaya göre Kıbrıslıtürklerin de %28,5’i yüksek tansiyona hastası. Yüksek tansiyon için çeşitli bilgilendirme kampanyaları düzenlenecek ve herkese belli aralıklarla tansiyonunu ölçtürmenin önemi anlatılacak.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Dimitris Hristofyas’ın Cumhurbaşkanlığı’na tekrardan aday olmayacağını dün açıklaması. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik olarak şimdi kartlar yeniden dağıtılıyor. Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın aday olmayacağını resmi olarak ilan etmesi AKEL’i şimdi tamamen özgürleştirdi. AKEL bu koşullarda, seçimlere yönelik ittifak arayışına elleri tamamıyla serbest bir biçimde katılacak. AKEL’in ilk hedefi DİKO. Andros Kiprianu Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin ilk görüşmesini yarın DİKO Başkanı Maryos Karoyan ile gerçekleştirecek. Bu görüşmede taraflar masaya aday ismi koymaya da hazırlar. Kiprianu gelecek hafta da EDEK Başkanı Yannakis Omiru ile görüşecek. Bu arada AKEL Merkez Komitesi’nin dünkü toplantısında Hristofyas’ın aday olmayacağını açıklaması sonrası parti Genel Sekreteri Andros Kiprianu AKEL Polit Bürosu’nun hazırladığı belge temelinde var olan durumunun bir analizini yaptı. Bu noktada aday ismi ortaya konmadı. Aday ismi ortaya koymadan önce işbirliği konusunda alanın netleşmesi bekleniyor. AKEL’in hedefi DİKO ve EDEK ile işbirliğine gitmek. Ancak bu işbirliği merkez siyasi partilerinin ortak deklarasyonu temelinde olmayacak. Eğer bu partilerle işbirliği olanağı ortaya çıkmazsa AKEL iki farklı alternatif senaryoya yönelecek. Bunlardan biri partili bir adayla seçimlere gitmek diğeri ise partili olmayan ancak geniş sol çevreden gelecek bir adayı desteklemek. Andros Kirpianu’nun yarın Maryos Karoyan ve 21 Mayıs’ta da Yannakis Omiru ile gerçekleştireceği görüşme sonrası AKEL Merkez Komitesi’nin yeniden toplanması bekleniyor. Gelinen süreçte AKEL parti tabanıyla konuya ilişkin diyaloğu Haziran ayı içinde başlatacak ve Temmuz ayının ilk 15 günü içinde kesin kararını verecek. Bu arada gerek AKEL gerekse DİKO kadroları yarınki Kiprianu-Karoyan görüşmesinde masaya bazı isimlerin geleceğini beklentisi içerisinde. Şu anda seçimlere yönelik müttefik arayan AKEL partili aday olgusunu koşul olarak ileri sürmüyor. Diğer taraftan DİKO’da da AKEL’li bir adayın desteklenmesi konusu tartışılmıyor. Maryos Karoyan bu aşamada AKEL ile işbirliğine açık ve partinin dün yaptığı bir açıklama da bunu ortaya koyuyor. DİKO gerek merkez siyasi alandan bir adayın gerekse belirli siyasi bir alanla çakışmayan önemli bir şahsiyetin adaylığının desteklenmesine olumlu bakıyor. Bu arada Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın aday olmayacağını açıklaması DİKO’da AKEL ile işbirliği perspektifi açacağı için bayram havasında karşılandı. DİKO bu arada merkezdeki siyasi partilere de yeni koşullarda sorumluluklarını üstlenmeleri çağrısında bulundu.

 

SİMERİNİ gazetesinin de bugünkü ana haberi Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın bu makama tekrardan aday olmayacağını açıklaması. Gazeteye göre, ilk kez bir Cumhurbaşkanı bu makama ikinci bir dönem için aday olmayacağını açıkladı. Hristofyas görev süresinin tamamlanmasına on aylık bir süre kala halka yaptığı bir sesleniş konuşması ile aday olmayacağını resmi olarak duyurdu. Cumhurbaşkanı bu kararı ile AKEL’in 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik ittifak arayışlarını kolaylaştırmak istedi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre, merkezdeki siyasi partilerin seçmenleri kendi liderlerinin Cumhurbaşkanlığı adaylığına olumlu bakmıyorlar. DİKO seçmenin %45’5’i partinin merkezdeki partilerle işbirliğine gitmesi gerektiği düşüncesinde. %15’i ise AKEL ile işbirliğinden yana. Nikos Anastasiadis’in adaylığının desteklenmesini isteyenler ise %19,6 oranında. EDEK seçmenin ise %35’i merkez siyasi partilerle işbirliğinden yanayken %18’i Nikos Anastasiadis’in adaylığının desteklenmesini arzuluyor. AKEL ile işbirliğinden yana olanların oranı ise %11,5.

–       Bu yılki nakit gereksinimin karşılanmış olduğu açıklamalarına rağmen devlet dün 500 milyon avroluk bir kredi kullanımına daha gitti. Maliye Bakanlığı’nın açıklamasına göre, hazine bonosu ile gerçekleştirilen borçlanmada bu borçlanmanın bir kısmı eski hazine bonolarının ödenmesinde kullanıldı. Dünkü borçlanmanın 258 milyon avroluk kısmı 13 haftalık bir süre için %4,38 oranında bir faizle gerçekleştirildi. 209 milyonluk kısmı ise 30 günlük bir süre için %4,15 oranında faizle karşılandı.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın 2013 seçimlerinde aday olmama kararı verip bunu kamuoyuna duyurması. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas 2013 seçimlerinde aday olmayacağını dün resmi olarak açıkladı. Halka yaptığı sesleniş konuşmasında aday olmama kararının gerekçelerini de duyurdu. 2008 yılında aday olurken Kıbrıs sorununun çözümü yönünde ilerleme sağlanmasını yeniden adaylığı için koşul olarak ifade ettiğini hatırlattı ve Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğünün ve önümüzdeki aylarda ilerleme olacağının görülmesinin bu konuda kesin karar almasının temel nedenleri olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı açıklamasında Kıbrıs sorununun çözümü, Kıbrıs’ın kurtuluşu ve yeniden birleşmesi için son nefesine kadar mücadelede yer alacağını da vurguladı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Dimitris Hristofyas’ın AKEL’in tarihi liderleri arasında yer alacağını söyledi. Çok zor koşullarda Hristofyas hükümetinin yaptığı çalışmaların devam edeceğinin de altını çizdi. Muhalefetin yoğun eleştirileri altında Hristofyas hükümetinin sessiz bir biçimde doğal gaz konusunu ileri götürerek ülkeye yeni bir perspektif açtığı değerlendirmesinde bulundu. Kiprianu partisinin temel ilkeler çerçevesinde işbirliğine öncelik vererek Cumhurbaşkanlığı sürecini başlattığına da dikkat çekti.

–       Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu doğal gaz araştırmalarına yönelik ikinci izinler için büyük şirketlerin ilgisinin güvence altına alındığını ve şimdi değerlendirme ve müzakere sürecine girildiğini söyledi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
233AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin