kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 05/04/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 05/04/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi dün yaşanan elektrik kesintileri. Gazeteye göre, işgal bölgesindeki küçük bir arıza sonucu yüksek düzey hatlarda bir izolatörün kırılması tüm özgür bölgede elektriklerin kesilmesine neden oldu. Kırık izolatör Kıbrıs Elektrik Kurumu’nun kirli elektrik olarak nitelenen elektrik artıklarının varılan anlaşma çerçevesinde işgal bölgesinin şebekesine gitmesini engelledi. Bu nedenden dolayı da güvenlik için ana şalter düştü. Kirli elektrik otomatik olarak Dikelya’daki merkeze akmaya başladığından domino etkisinde bir yıkıma neden oldu. Vasiliku’daki 11 Temmuz yıkımı nedeniyle de Kıbrıs Elektrik Kurumu’nun bu kirli elektriği taşıyacak başka alanı olmadığından işgal altındaki bölgeyle varılan bir anlaşma temelinde bu, bunu kullanabilecek olan işgal bölgesine aktarılıyordu.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Lefkoşa, Kıbrıs sorununda 19 Nisan’da Birleşmiş Milletler merkezinde gerçekleştirilecek kritik toplantıyı bekliyor. Aleksander Dovner’in niyeti ve sonunda Birleşmiş Miletler Genel Sekreteri Ban Ki Mun’un ne yapacağı konusunda net göstergeler yok. Dovner’in ülkesine gitmek için adadan ayrılmasının hemen öncesinde hükümetin süreçle ilgili olarak görüşlerini kendisine ilettiği ifade ediliyor. Hükmet görüşlerini Birleşmiş Milletler yetkililerine de iletti. Bu aşamada Kıbrıs sorununun geleceğine ilişkin oyun, perde gerisinde oynanıyor. Ankara her tarafa iki yönde baskı uyguluyor. Ya Kıbrıs sorununda Kıbrıs’ın Avrupa Birliği dönem başkanlığını üstleneceği 1 Temmuz tarihine kadar çok katılımlı konferans toplanmasını ya da sürecin sonlandırılmasını istiyor. Ankara bilinen nedenlerle üçüncü bir alternatif üzerinde durmuyor ve bu iki senaryodan geri adım atmayacağı görünümünü veriyor.

–       EDEK Başkanı Yannakis Omiru Kıbrıs sorununda strateji değişikliliğinin şart olduğu görüşünde. Omiru’ya göre, Kıbrıs sorununda yaşanan son gelişmeler herhangi bir iyimserliğe zemin bırakmıyor ve doğrudan müzakere süreci sadece çıkmaza girmekle kalmadı aynı zamanda Türk tarafının artan uzlaşmazlığını da ortaya koydu. Omiru bu koşullarda müzakerelerde taktik ve Kıbrıs sorununun ele alınışında strateji değişikliğine gidilmesi gerektiği görüşünü savundu. Türk tarafının uzlaşmazlığının uluslararası alanda ve Avrupa Birliği’nde şikâyet edilmesini ve Kıbrıs’ın Avrupalı kimliği ile işgali sonlandırması ve uluslararası hukuk ile Avrupa hukuku temelinde bir çözümü kabul etmesi için Türkiye’nin Avrupa arzusunun değerlendirilmesiyle Kıbrıs Helenizmi’nin ulusal ve doğal yaşamını güvence altına alacak bir çözüm çerçevesinin belirlenmesini istedi.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi dün elektrikte yaşanan kesinti sonrası elektrik fiyatının daha da artacak olması. Gazeteye göre, dün sabah erken saatlerde yaşanan sorun nedeniyle elektrik üretiminin %80’inin devre dışı kalması üzerine yaşanan elektrik kesintileri sonrası yetkililer bu sorunun tekrar etmesinden kaçınmak amacıyla ek önlemler alacaklar. Bunun yanı sıra Moni’deki üretim merkezinde bazı havalandırıcıların geceleri de açık tutulması ve böylece herhangi bir işlev görmeyen elektriğin bir kısmının emilmesi kararlaştırıldı. Bu önlemler de tekrardan bir kesintinin yaşanması riskini azaltıyor. Ancak bu önlemler elektrik üretim giderlerini de arttırıyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis partisinin meclis grup toplantısında söyledikleriyle ilgili olarak ortaya çıkan tabloyu ortadan kaldırma uğraşısı içerisine girdi. Bu açıklamalarından dolayı Anastasiadis kimseyi şikâyetçi bir pozisyonda bırakmak istemiyor. Tüm sorunu, söylediklerinin sorumsuzca ve yanlış bir biçimde basına sızdırılmasına bağlıyor. Hatırlanacağı üzere, Anastasiadis parti meclis grubunda konuşurken bir dizi konuda geri adım atılmasını istemiş ve bu konuların partinin ana muhalefet partisi görümünü yaraladığını ifade etmişti. Anastasiadis’in geri adım atılmasını istediği konular arasında emekli yaşının 64’e yükseltilmesi, Kıbrıs Radyo Televizyon Kurumu’nun bütçesinin oylanmasının ertelenmesi gibi konular vardı. Anastasiadis bu konularda partinin kamuoyu oluşturma uzmanlarına eleştirel bir yaklaşım ortaya koyarken, bu konuları gündeme getiren parti başkan vekili olan ve o toplantıda bulunmayan Averof Neofitu’nun ismini ise anmamıştı. Anastasiadis gündeme getirdiği konuların özüne ilişkin farklı görüş ortaya koymazken bunların kamuoyu önünde tartışılması biçimine karşı çıkmıştı.

–       İşsizlikte frenler tutmuyor. Mart ayında işsiz sayısı bir yıl önceye göre 9 bin arttı ve 34 bin 143’e ulaştı. Bir yıl önceye göre, işsiz sayısındaki artış %31,8’e oldu. Sürekli artan işsizlik ekonomik sorunların yanı sıra sosyal sorunlar da yaratıyor. Toplam işsizlerin %8,1’i 12 aydan fazla bir süredir işsiz. Altı aydan fazla işsiz olanların sayısı geçen yılın aynı döneminde 4 bin 95 iken bu yıl 6 bin 171’e çıktı.

 

SİMERİNİ gazetesinin de bugünkü ana haberi Vasiliku’daki patlamanın yarattığı zarara karşı Avrupa Birliği danışma fonunun devreye girmemesi. Gazeteye göre, Avrupa Birliği’nin Vasiliku ile ilgili olarak dayanışma fonlarını harekete geçirmeme nedenleri arasında Avrupa Komisyonu teknokratlarının iç raporları da rol oynadı. Bunda dönemin Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu, Savunma Bakanı Kostas Papakostas ile Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın da sorumluluğu var. Konuyla ilgili olarak hazırlanan notlarda Kıbrıs’ta polisin raporu ile Polis Poliviyu’nun raporlarında belirtilen ciddi ihmalkârlıklara değinildi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Kamuda emekli yaşının 64’e çıkartılmasına ilişkin öneri tepki çekmeye devam ediyor. Buna karşı çıkanların oluşturdukları hareketin temsilcileri dün Çalışma Bakanı Sotirula Haralambus’la görüştüler. Çalışma Bakanı da emekli yaşının yükseltilmesine karşı olduğunu ifade etti. Bu arada DİKO Başkan Yardımcısı Nikolas Papadopulos var olan tepkilere rağmen DİKO ile DİSİ’nin bu konuyu Paskalya sonrası tekrar gündeme getireceklerini söyledi.

–       Yunanistan Başbakanı Lukas Papadimas bugünden itibaren Kıbrıs’a iki günlük resmi ziyarette bulunuyor. Cumhurbaşkanı Hristofyas Yunanistan Başbakanı’nı bugün öğleden sonra kabul edecek. Görüşmenin odak noktasında Kıbrıs sorunu olacak. Bu ziyaret öncesi Atina Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Hristofyas dörtlü konferansın reddedildiğini bir kez daha ifade etti. Çoklu konferans konusunda Lefkoşa ile Atina’nın aynı görüşte olduklarını da belirtti.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi halkın tepkisi sonrası DİSİ ile DİKO’nun pozisyonları. Gazeteye göre, DİSİ ile DİKO’nun siyasi amaçları doğrultusunda ortaya koydukları tavırlar halkın tepkisine neden oldu. Bu iki partinin politikaları sonrası birçok insan çalışmış olmalarına rağmen maaşlarını alamadı. Bu arada Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu dün yaptığı bir açıklamada muhalefet sözleşmelerin yenilenmesini dondurmamış olsaydı halkın hastanelerde eziyet çeker durumda olmayacağını söyledi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Rus şirketi Novatek Kıbrıs’ın münhasır ekonomik alanında ikinci tur araştırmalara ilgi gösterdi. Şirketin temsilcileri dün Cumhurbaşkanı Hristofyas’ı ziyaret ederek enerji alanında yatırım yapma arzusunda olduklarını belirttiler.

–       Yunanistan Başbakanı ile birlikte bugün Kıbrıs’a gelecek olan Yunanistan Dışişleri Bakanı Stavros Dimas Kıbrıs Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununda yaşanan durgunluktan duydukları rahatsızlığı dile getirdi. Dimas taraflardan birinin tek başına süreci torpilleyemeyeceğini, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararını geçersiz kılamayacağı görüşünü de savundu. Kıbrıs’ta devam eden müzakerelerin sürdürülmesi gerektiği görüşünü de dile getiren Dimas, bu müzakerelerin Kıbrıslıların mülkiyetinde kalması gerektiğini de vurguladı. Avrupa Birliği çerçevesinde kendi geleceğine ilişkin kararını Kıbrıs halkının kendisinin vermesi gerektiği görüşünü de savundu. Yunanistan’ın Kıbrıs sorununun çözümü için mücadeleye devam edeceğinin de altını çizdi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
240AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin