kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 21/03/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 21/03/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi görevden alınan ticaret bakanı Praksulla Andoniyadu’nun açıklamaları ve hükümetin tavrı. Gazeteye göre, Praksulla Andoniyadu’nun bakanlara yönelik eleştirilerine karşı hükümet sayfayı çevirme ve hükümette işlerin kolektif olduğunu mesajını verme yolunu seçti. Eleni Mavru ile Neoklis Silikyotis’in yemin töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Hristofyas özünde eski Ticaret Bakanı’nı hedefleyerek “tek amacı programını yaşama geçirmek olan hükümet bir ekip olarak kolektif bir şekilde çalışır. Hem tartışmalarda, hem karar almada, hem de kararları yaşama geçirmede kolektiflik kişisel siyasetlere ne müsaade ne de olanak verir. Şüphesiz, hükümetin kolektif çalışmalarına her bakan isteği, çalışkanlığı ve kişiliği ile kendi damgasını da vurur” dedi. Bu arada Praksulla Andoniyadu dün de katıldığı son Bakanlar Kurulu toplantısında istifa etmesi olgusunu herhangi bir biçimde gündeme getirmediğini söyledi. Andoniyadu bu arada toplumun kadın bir lidere dayanamadığı görüşünü de savundu.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Partilerin tümü ikili temaslara ağırlık vererek Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik niyetleri tespit etmeye çalışıyorlar. Farklı nedenlerle ve farklı hedeflerle çeşitli girişimler üstleniyorlar. Nikos Anastasiadis partisinden adaylık sıfatını alınca ilk girişim olarak Mecliste temsil edilen siyasi partilerin tümüne ayrı ayrı görüşme çağrısında bulundu. DİSİ’in amacı bir diyalog aracılığıyla ortak bir program için görüş birliği sağlamak ve bütünsel bir hükümet programına ulaşmak. Partilerin tümüne bir diyaloğun başlaması için bir öneriler paketi sunmaya hazır olduğunu açıklayan DİSİ bu girişiminde partilerin tümünün özerkliğine ve her partinin aday belirlemede kendi izleyeceği yönteme saygı duyduğunun da altını çiziyor. DİKO’da ise parti başkanı Maryos Karoyan ikinci tur temaslarına başlayacak. Bu çerçevede Perşembe günü EDEK Başkanı Omiru, Cuma günü EVROKO Başkanı Şillluris ile bir araya gelecek. Karoyan bu temasları sırasında stratejisini ve hükümet gündemini tartışmayı arzulayacak. DİKO bu süreçte ortak bir anlayış ve görüş birliği sağlamak için merkez siyasi alanın büyük partisi olma özelliğini kullanmak istiyor. DİKO’ya göre, Kıbrıs bugün karşı karşıya olduğu sorunları ancak ortak ulusal bir anlayış temelinde aşabilir.

–       Kamuda çalışanların sayısında artış devam ediyor. Devlet İstatistik Dairesi’nin dün açıkladığı veriler bunu gösteriyor. Devlette, yarı kamusal kuruluşlarda, yerel yönetimlerde ve devletin kontrolü altındaki şirketlerde çalışanların sayısı 72,208.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Ticaret Bakanlığı’nda görev devri. Gazeteye göre, dün görevi Neoklis Silikyotis’e devreden Praksulla Andoniyadu yeni bakana kameralar önünde Noble Enerji ile Kasinis dosyalarını mühürlenmiş olarak verdi. Yeni bakanın, kendi döneminin çalışmalarının ürün verecek bir noktaya geldiği bir dönemde göreve geldiğine dikkat çekti. Silikyotis’i bakanlar üstü güç olarak niteleyerek esprili bir biçimde görüş ayrılığını ortaya koymaya çalıştı. Bu arada kendisinin görevinden istifa etmediği konusunda da ısrarını sürdürdü.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Yeni Ticaret Bakanı Neoklis Silikyotis görevinde önceliği Noble Enerji ile diyaloga verecek. Noble Enerji ile yetkili bakanlıkların genel müdürleri, devletle işbirliği yapan uzmanların katılımıyla yapısal diyalog başlatacak. Yeni Bakan doğal gazın taşınması ve değerlendirilmesi için gerekli alt yapı çalışmalarının tamamlanması ve böylece bu konuda gerekli kararların alınması için de 2–3 aylık bir takvim ortaya koyacak. Doğal gazın sıvılaştırılmasına ilgi gösteren şirketlerle de temaslar derinleştirilecek. Bu arada İsrail hükümetinin ortak değerlendirme konusunda kararı da bekleniyor.

–       Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs özel danışmanı Aleksander Dovner dün çok dikkatli diplomatik bir dille Kıbrıs sorununda içine girilen çıkmazın tarifini yaptı. Cumhurbaşkanı Hristofyas ile dünkü görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada Dovner, Birleşmiş Milletler’in önümüzdeki üç ay içinde toplamayı planladığı Kıbrıs sorununa ilişkin çok katılımlı konferans konusunun gözden geçirilip değiştirildiği izlenimini verdi. Elde edilen bilgilere göre, Birleşmiş Milletler şimdiki sürecin tam olarak çökmesinin önüne geçme çabası içerisinde. Kıbrıs sorununa geleneksel olarak ilgi duyan ülkelerle de bu çerçevede temaslar yapılıyor. Hedef Türkiye’nin 2013 yılına kadar sürecin içinde kalması için ikna edilmesi. Dovner’in Cuma günü Brüksel’de Britanya, Türkiye ve Yunanistan dışişleri bakanları ile gerçekleştireceği temaslar da bu çerçevede olacak. Dovner Brüksel’de Avrupa Birliği yetkilileriyle de görüşecek ve tüm bu temasları sırasında kendi ifadesiyle görüşmelerde ortaya çıkan durumu ele alacak. Bu arada Mart ayı sonunda Genel Sekreter’e sunacağı müzakerelerle ilgili raporun uzun olmayacağını söyledi. Bu da diplomatik çevreler tarafından müzakere sürecinde Greentree 2 sonrası herhangi bir ilerlemenin olmadığı şeklinde yorumlandı.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi Bakanlar Kurulu’nda yapılan değişiklikler hakkında devam eden tartışmalar. Gazeteye göre, siyasi partiler Bakanlar Kurulu’nda yapılan değişikliklere yönelik olarak Praksulla Andoniyadu’nun suçlamalarıyla ilgili açıklık isterken hükümet konuyu kapatma eğilimi içerisinde. Praksulla Andoniyadu dün görevi Neoklis Silikyotis’e devrederken yine bazı şüpheler yaratacak açıklamalarda bulundu. Önümüzdeki günlerde konuşma hakkını saklı tuttu. Görevi devrettiği Silikyotis’i de bakanlar üstü olarak niteledi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis, istifa ederek Maliye Bakanlığı görevinden ayrılan Kikis Kazamias’ın ülke açısından bir kayıp olduğunu söyledi. Anastasiadis dün Kikis Kazamias ile görüştü ve görüşme sonrası siyasi bedel hesaplamaksızın ve herhangi bir çıkar gütmeden politika yapmaya devam edeceklerini söyledi.

–       Paskalya ikramiyesinin emeklilerin, sosyal yardım alanların, tek ebeveynli ailelerin yanı sıra yabancı uyruklulara da verilecek olması rahatsızlık yarattı. Bu yardımdan 1500 siyasi mültecinin ve 800 Avrupa Birliği vatandaşının da yararlanacağı belirtiliyor. Bu kişilere yönelik ödenecek ikramiyenin toplam miktarı 147 bin avro olacak. Meclis’te ilgili komisyonun bazı üyeleri bu yardımın Müslümanlara da verilecek olmasını eleştirdiler ve hükümete doğru politikalar belirlemesi yönünde çağrıda bulundular.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın yeni atanan bakanların yemin töreninde yaptığı konuşması. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Hristofyas dünkü konuşmasında Bakanlar Kurulu’nun kolektif çalıştığı mesajını verdi. Hükümetin tek hedefinin programını yaşama geçirmek olduğunu söyledi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu kamuoyunda yaratılmaya çalışılan farklı kanaate karşı 2008 yılında olduğu gibi Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik kararını şimdi de partinin kendisinin alacağını söyledi. Andros Kiprianu, Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın kendi adaylığına ilişkin pozisyonunu belirleyip belirlemediğinin sorulması üzerine de Hristofyas’ın 2008 yılında olduğu gibi şimdi de kendisini partinin emrine vereceğini belirtti ve “o zaman olduğu gibi şimdi de kararı parti alacak” dedi.

–       Baf’ta konuşan AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu partisinin mücadeleye temiz bir vicdan ve net bir politika ile devam edeceğini vurguladı. “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlarından bağımsız olarak er ya da geç büyük zaferi kazanan biz olacağız” dedi.

–       Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu Kıbrıs sorununa bütünsel bir çözüm bulunması amacıyla devam eden müzakerelerde ilerleme sağlanması için gerekli olan olgunun, Kıbrıstürk tarafının da Birleşmiş Milletler kararlarına ve iki tarafın üzerinde anlaşmaya vardıklarına saygı göstererek çözüm için işbirliği yapması olduğunu söyledi. Stefanu’ya göre, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs raporu gelinen aşamada durumu tasvir edecek ancak gelinen nokta ile ilgili olarak sorumluluk yüklemeyecek. Stefanu Kıbrısrum tarafının şimdiye kadar gösterdiği yapıcı tavrı ile müzakerelere bundan böyle de devam etmeye hazır olduğunu da duyurdu.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
240AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin