kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 15/02/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 15/02/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs Elektrik Kurumu’nun bazı uygulamaları. Gazeteye göre, emekli bir çift tasarrufta bulunmak amacıyla elektrikli kaloriferlerini kullanmak yerine daha ucuz ısınma yolları buldu. Kıbrıs Elektrik Kurumu ise bu çifte elektrikli kaloriferlerini kullanmamaları durumunda kurumun bu evdeki tesisatını sökeceği şantajında bulundu. Kurum terk edilmiş durumdaki evlerin tespiti ve bu evlerdeki kuruma ait tesisatın sökülmesi için bu tür mektupların gönderildiğini belirterek kendisini savundu.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       EDEK kendi gündeminde DİSİ lideri Nikos Anastasiadis’in Cumhurbaşkanlığı adaylığının olmadığını açıkladı ve temel arayışının başta DİKO olmak üzere merkezi siyasi alandaki güçlerin bir cephesini yaratmak olduğunu duyurdu. Bu da Yannakis Omiru ile Nikos Anastasiadis arasında Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili bir görüşmenin yakın bir zamanda gerçekleşmesinin beklenemeyeceğini ortaya koydu. EDEK’in bu yaklaşımına karşı, gerek EVROKO, gerekse Ekoloji Hareketi net ön koşullar ileri sürerek Nikos Anastasiadis’in adaylığının desteklenmesini olasılık dışı görmüyorlar. Maryos Karoyan ile Yannakis Omiru’nun olası bir işbirliğini ele almak için ilk kez önümüzdeki hafta içerisinde bir araya gelmeleri bekleniyor. Elde edilen bilgilere göre, EDEK Başkanı Yannakis Omiru DİKO lideri Marios Karoyan’la bir telefon görüşmesi yaptı ve bu diyalogları sırasında bir araya gelme kararı verdiler. EDEK Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin ilk tur temaslarını kısa sürede tamamlamayı ve bu temaslar sırasında ortak bir programa yönelik ilk belirtileri tespit etmeyi hedefliyor. Bunun yanı sıra bu uğraşıya liderlik edebilecek kurum ve kişiyi de tartışmayı istiyor. Bu süreçte DİKO’nun da temel bir rolü olduğu görüşünde ve bu nedenle de ilk görüşmeyi DİKO ile gerçekleştirmek istiyor. Daha sonra diğer siyasi güçlerle de temasa geçecek. Benzer bir niyet DİKO’da da var ve DİKO da temaslara EDEK’le başlama arzusunda. Bu iki partisi konuya ilişkin kesin kararlarını Mayıs ayında almaları bekleniyor. EDEK 4-5 Mayıs tarihlerinde kongre toplamayı programlıyor. Bu diyaloga EVROKO’nun da katılacağına kesin gözüyle bakılıyor. Ekoloji Hareketi ise farklı bir süreci izliyor. Ekoloji Hareketi milletvekili Yorgos Perdikis siyasi parti liderlerinin sadece oyun oynamaları için uzun sürecek bir isim arayışı tartışmasına Ekoloji Hareketi’nin girmeyeceğini açıkladı. EVROKO Başkanı Dimitris Şilluris ise dün katıldığı bir radyo programında partisinin Nikos Anastasiadis’in adaylığını tartışabileceğini ima etti. EVROKO’nun tüm partilerle diyaloğa açık olduğunu söylerdi ve önümüzdeki günlerde AKEL ile de bir araya geleceklerini duyurdu. Şilluris, Kıbrıs sorununun partisi için öncelikli konu olduğu görüşünü de ifade etti.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Maliye Bakanı Kikis Kazamias’ın Kıbrıs’ta kumarhane açılması konusundaki yönelik raporu. Gazeteye göre, Maliye Bakanlığı’nın Bakanlar Kurulu’na sunduğu bu raporda bu kumarhanelere verilecek izinlerden devletin yarım milyar avroya yakın bir gelir sağlayacağı belirtiliyor. Bakanlar Kurulu ise dün bu raporu gündemine almadı ve konuyla ilgili olarak AKEL’in alacağı karar bekleniyor. Konuyla ilgili raporda 1 ile beş arasında kumarhaneye izin verilmesi öngörülüyor. Bu kumarhanelerin işleyişinden devletin sadece vergi olarak yılda 35 ile 50 milyon avro arasında vergi alması öngörülüyor. Bu arada raporda hiçbir bilimsel araştırmanın kumarhanelerin sosyal yaşama etkisi hakkında bir kanıtın olmadığı da belirtiliyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Greentree 2 görüşmesinin ardından yapılan ilk görüşmeye liderlerin öfkeli geldikleri ve ciddi zıtlaşmaların yaşandığı görüldü. Diplomatik çevrelere göre, bu durum Mart ayına kadar bu şekilde devam edecek. Dünkü görüşmede bundan sonraki müzakere sürecinin programlanması amacıyla yöntem konusu ele alındı. Ancak görüşmenin başında görüşmelerin gizliliği olgusu gündeme geldi. Bu noktada Kıbrısrum tarafının çözüm çerçevesi belgesine eşlik eden bir belgenin kamuoyuna sızdırılması konusunu Derviş Eroğlu’nun gündeme getirmesi bekleniyordu, ancak Dimitris Hristofyas konuyla ilgili olarak öncelik aldı. Hristofyas, Eroğlu’ya dört özgürlükle ilgili belgeyi sözde Meclis’e göndererek bu sızdırmaların sorumluluğun kendisine ait olduğunu söyledi. Hristofyas bu yaklaşımını sert bir üslupla ortaya koydu ve Türk tarafının bu konuda Cumhurbaşkanı ile muhalefet arasında bir sürtüşme yaratmayı amaçladığı görüşünü de ileri sürdü. Buna karşı Eroğlu ile Özersay da Kıbrısrum tarafının bazı belgeleri basına sızdırarak süreci öldürmeyi ve Aleksander Dovner’in Mart ayında rapor hazırlamasını engellemeyi hedeflediğini ileri sürdüler. Birleşmiş Milletler yetkilileri ise dün taraflar arasındaki bu keskin söz düellosuna karışmadılar. Bununla birlikte basına sızıntılardan rahatsızlık duyduklarını perde gerisinde ifade ettiler.

–       Özel arsa üzerine konut yapmak isteyen göçmenlere mali yardım bundan böyle gelir kriterleri temelinde yapılacak. Vatandaşlara yapılan konut edinme yardımları da gelir kriterine bağlandı. Konuyla ilgili öneri Bakanlar Kurulu’nda onaylandı. Kamuda tasarruf önlemleri paketinde yer alan bir husus daha böylece hayata geçirilmiş oldu. Elde edilen bilgilere göre, 13. maaş hariç yıllık geliri 80 bin avroyu geçen göçmenlere artık bu yardım yapılmayacak. Bu karara Göçmenler Birliği’nin de onay verdiği ifade ediliyor. Yıllık geliri 60 bin avroya kadar olanlara tek odalı konut için 37 bin avro yardım yapılacak. Geliri 45 bin avroya kadar olanların alacakları yardım ise, iki odalı bir konut için 45 bin avro olacak. Üç odalı konut için ise bu yardım 62 bin avroya çıkacak.

 

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi Yunanistan’daki gelişmeler. Gazeteye göre, Yunanistan karşı karşıya olduğu ekonomik, siyasi ve sosyal kriz içinde daha iyi günler umuduyla ayağa kalkmaya ve yaşamın normal ritmini yakalamaya çalışıyor. Papadimos hükümeti dün toplanarak, Meclis’in ‘evet’i sonrası troyka ile imzaladığı anlaşmayı yaşama geçirmenin yollarını görüştü. Dünkü toplantıda ağırlık bu uygulamalar için yapılacak yasal düzenlemelere verildi. Söz konusu 325 milyon avroluk tasarrufu hükümetin nereden yapacağını belirlemesi konusu da gündemde. Troyka, Yunanistan’ın bu konuyu en kısa süre içerisinde netleştirmesini istiyor. Bu arada Almanya’nın söz konusu kredinin, bu programın uygulanmasıyla orantılı ve aşamalı bir biçimde Yunanistan’a verilmesinden yana olduğuna dair bilgiler de var.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Kıbrıs’ta kalp rahatsızlığı ile doğan çocukların altıda dördünün ailelerinde de kalp sorunu var. Her bin çocuktan altısı kalp sorunuyla doğarken bunlardan dördünün ailesinde kalp sorunu olduğu görüldü. Henüz 37 haftalık olmadan doğan bebeklerde ise kalp sorunu olması olasılığı iki-üç kat daha fazla.

–       Meclis Ticaret Bakanlığı Komisyonu üyeleri elektrikle ilgili 2009 AB direktifini hükümetin derhal uygulamaya koymasını ve özellikle ekonomik açıdan zorda olan kesimlerin elektrik faturalarını ödeyememeleri nedeniyle elektriklerinin kesilmemesini istedi. Komisyon, bu konuda yaşanan gecikmeden dolayı hükümeti eleştirdi. Bu arada Komisyon üyesi DİKO milletvekili Angelos Votsis bu faturaları kimin ödeyeceği konusunda karar almasını da komisyondan istedi. AKEL milletvekili Yannakis Gavril ise bugünkü hükümetin 2008 yılından beri uyguladığı sosyal devlet politikasından yaklaşık 23 bin ailenin yararlandığını söyledi.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın dün Derviş Eroğlu ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklama. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas dün Eroğlu ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, görüşmelerle ilgili olarak üzerinde anlaşmaya varılan yönteme yönelik kabul edilemez ihlaller olduğu suçlamasında bulundu. Cumhurbaşkanı Hristofyas Güvenlik Konseyi’nin yakın geçmişte aldığı 2026 sayılı kararında ortaya koyulan koşullara, yani iç konuların çözülmesi ve her iki tarafın da onayının olması konularına uyulmaması halinde, Kıbrısrum tarafının uluslararası bir konferansa katılmayı reddetmekte tereddüt etmeyeceğini söyledi. Güvenlik Konseyi’nin koyduğu koşullar yerine getirilmeden uluslararası bir konferansın gerçekleştirilmesini Kıbrısrum tarafının kabul etmesinin söz konusu olamayacağını ifade etti.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       İsrail Başbakanı Netenyahu’nun Kıbrıs’a yapacağı çalışma ziyaretiyle Kıbrıs ile İsrail arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde bir adım daha atılıyor. Bu ziyaret bir günlük olsa da, büyük önem taşıyor, çünkü öncelikli olarak Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın İsrail’e gerçekleştirdiği ziyaretin bir devamı olarak görülüyor. Bunun yanı sıra, fonda Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesi olmak üzere, iki ülke arasındaki işbirliği ilişkilerine yeni bir ivme kazandırması bekleniyor. Elde edilen bilgilere göre, bu ziyaret çerçevesinde iki ülke arasında enerji alanında işbirliği konuları da ele alınacak.

–       Dün greve giden binlerce inşaat işçisi “Çalışma yaşamında kaosa hayır” diye haykırdılar. Kazanılmış haklarını ve toplu sözleşmeleri korumada kararlı olduklarını bir kez daha net bir biçimde ortaya koydular. İşverenlerin uzlaşmaz tavırlarında ısrar etmeleri, Çalışma Bakanlığı’nın arabulucu önerilerini reddetmeye devam etmeleri ve toplu sözleşmelerde askıda kalan sorunların çözümünde işbirliğine girmemeleri halinde eylemlerinin dozunu daha da artıracakları uyarısında bulunuyorlar. Taşeronluk sisteminin toplu sözleşmelerin ihlali anlamına geldiğini belirten çalışanların birinci talebi taşeronların tüm işyerlerinden uzaklaştırılmaları.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
233AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin