habergüncel haberMoon: Green Tree’de yapılan görüşmeler “çok iyi” geçti
yazarın tüm yazıları:

Moon: Green Tree’de yapılan görüşmeler “çok iyi” geçti

Yeniçağ podcastını dinleyin

(KHA) BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Green Tree’de, Demetris Hristofias ve Derviş Eroğlu arasında yapılan Kıbrıs çözüm müzakerelerinin “çok iyi” geçtiğini söyledi.

25 Ocak, Çarşamba günü yapılan bir basın toplantısı sırasında konuşan Moon, Kıbrıs çözüm müzakerelerine değinerek, iki liderin Green Tree görüşmelerinde görüş alış verişinde bulunduklarını ve bunun “medeni bir atmosferde ve karşılıklı saygı içinde” yapıldığını belirtti.

BM Merkezinde yapılan basın toplantısı sırasında Moon, iki lider arasında yapılan görüşmelerle ilgili bilgilerin gizli olduğunu ancak yürütme konusu gibi önemli konularda yakınlaşma sağlanmadığını söyledi.

Moon, her iki tarafın da önemli konularda müzakere masasına öneriler sunduğunu belirtti.

BM Genel Sekreteri’nin gelecek iki hafta içinde iki liderin mülk konusunda gerekli bilgi alış verişinde bulunacaklarını belirterek bunu önemli bir gelişme olarak niteledi.

Vatandaşlık konusuna değinen Bana Ki Moon, her iki tarafta da nüfusun arttığını, bu konuda istatistik kaynaklar ve belgelerin alış verişiyle bir çözüm bulunabileceğini belirtti.

Moon, Kıbrıs Cumhuriyeti’nde ve BM’nin gözetiminde Türk işgali altındaki bölgelerde nüfus sayımı yapıldığını hatırlattı.

BM Genel Sekreteri iki liderin Mart ayın sonuna kadar çalışmalarına devam edeceklerini, Alexander Downer’in Mart ayında durumu değerlendireceğini  “değerlendirme olumlu ve BM Güvenlik Konseyi kararları temelinde ise o zaman uluslar arası bir konferansın yapılmasını önereceğim” dedi.

 

Hristofias’ın Green Tree ile ilgili açıklamaları

Demetris Hristofias, Green Tree’de yapılan iki görüşmelerde, Kıbrıs sorununda her hangi bir ilerleme kaydedilmediğini ve bunun için BM Genel Sekreteri’nin bir Uluslar arası Konferansın gerçekleşmesi için sunduğu davetin gerekçesi olmadığını söyledi.

New York’ta BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs çözüm müzakereleriyle ilgili açıklamasından sonra basına açıklamada bulunan Hristofias, Kıbrıs sorunundaki iç konularda yakınlaşma sağlanmaması durumunda uluslar arası bir konferansın gerçekleşmesinin mümkün olmayacağını söyledi.

Kıbrıs Rum tarafının uluslar arası konferansla ilgili görüşlerini açık ve net bir şekilde sunduğunu ifade eden Hristofias, BM Genel Sekreteri’nin iki liderle toplam 6-7 saat görüştüğünü belirtti.

Green Tree’de epeyi görüşme yapıldığını ancak herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini ifade eden Demetris Hristofias, her iki tarafın yürütme, iç ilişkiler, uluslar arası anlaşmalar ve hava sahası gibi konularda kendi görüşlerinde ısrar etmeye devam ettiklerini belirtti.

Mülkiyet konusuna değinen Hristofias, mülkiyet konusunun toprak konusuyla bağlı olduğunu, BM Genel Sekreteri’ne de iki konunun bir birine bağlı oldukları görüşünü şahsen ifade ettiğini açıkladı.

Kıbrıs Türk tarafının mülkiyet konusunda anlaşılan süreçte gerekli bilgileri sunmadığını ifade eden Hristofias, mülk konusunda bir komitenin oluşmasının kararlaştırıldığını ancak Türk tarafının konu üzerinde olumlu adımlarda bulunmadığını belirtti.

Hristofias, BM Genel Sekreteri’nin açıklamasında da ifade edildiği gibi iki tarafın 15 gün içinde mülkiyet konusunda belge alış verişinde bulunmaları ve aynı zamanda toprak konusunu da görüşmeleri gerektiğini söyledi.

Hristofias, konu üzerinde harita sunulmasının gerekli olmadığını da açıkladı.

Kıbrıs’ın 1 Temmuz 2012’de üstleneceği AB Dönem Başkanlığı hakkında konuşan Hristofias, “bu konularda açık, net ve kararıyım” dedi.

Hristofias, AB Dönem Başkanlığının, Kıbrıs sorunundaki uluslar arası bir konferans yapılması ya da Kıbrıs sorununun çözümüyle bağlantısı olmadığını söyledi.

Hristofias, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin AB Dönem Başkanlığını yürüteceğini vurguladı ve Türk tarafının davranışını değişeceğini ve Temmuz ayına kadar Kıbrıs sorununda bir çözüme ulaşılacağı umudunu ifade etti.

Derviş Eroğlu’nun bazı konulardaki tutumunu bildiğini ve bunun için Temmuz ayına kadar Kıbrıs sorununa bir çözümün bulunmasının zor olduğunu belirten Hristofias, Kıbrıs Rum tarafının Eroğlu’nun bazı konulardaki görüşlerini kabul etmediğini belirtti.

Hristofias, Türkiye’ye karşı baskı kullanılması gerektiğini, Türk tarafının davranışı değişmeden Kıbrıs sorunuyla ilgili uluslar arası bir konferansın gerçekleşmesinin mümkün olmayacağını söyledi.

Hristofias, Kıbrıs’ın AB Dönem Başkanlığını yürütmesi sürecinde Kıbrıs sorunundaki müzakereleri sürdürmekte her hangi bir sorunu olmadığını söyledi.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
240AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin