kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 31/01/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 31/01/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi çalışma yaşamındaki gelişmeler. Gazeteye göre, özel sektördeki çalışma ilişkilerinde tam bir karmaşaya doğru gidiliyor. Hükümet, Çalışma Bakanı Sotirula Haralambus ve muhalefet de DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis aracılığıyla gerçekleştiği takdirde belli bir süredir zorluklarla karşı karşıya olan bu alanda ekonomiye zarar verecek patlamanın olmaması için paralel bir biçimde çaba ortaya koyuyorlar. Dün gerek hükümet, gerekse muhalefet hem işçi sendikalarıyla hem de işveren örgütleriyle temasa geçerek ilk pozisyonlarından geri adım atmalarını sağlamak ve tarafları birbirine yaklaştırmak için zemini yokladılar. Hatırlanacağı üzere İşverenler Federasyonu’nun özel sektörde maaşları ve hayat pahalığı ödeneğini dondurması ve sendikaların da buna büyük tepki göstererek yığınsal aktif eylem kararı almaları sonrası bu alanda sorun ortaya çıktı. Bu arada dünkü zemin yoklamalarının bir sonuç vermediği görülüyor. En azından bu aşamada kartlarını kapalı tutmayı tercih eden tarafların ancak Çalışma Bakanlığı’nın arabuluculuk önerilerinin ellerine geçmesiyle bu kartlarını açmaları söz konusu olabileceği anlaşılıyor. Bakanlığın arabuluculuk önerilerinin bugün öğleden sonra ya da yarın sabah taraflara sunulması bekleniyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kıbrıs özel danışmanı Aleksander Dovner Lefkoşa’da yeni bir temas turu ile Kıbrıs sorununda yeni evreyi başlattı. İkinci Greentree görşmesi ve Ban Ki Mun’un “oyunun sonu” açıklaması sonrası Dovner yol haritasının yaşama geçirilmesi için yöntem ile ilgili konuları tartışmaya açtı. Dün Yorgos Yakovu ile görüştü ve öncelikle bundan sonra süreçle ilgili olarak atılacak adımları ele aldı. Yöntemde herhangi bir değişiklik beklenmiyor. Dünkü görüşmede Dovner’in tavırları gündeme getirilmedi. Bu konunun Dovner’in Cumhurbaşkanı ile görüşmesinde gündeme getirilmesi bekleniyor. Lefkoşa’nın bu konuyu gündeme getirmek için başka kanallar ve yollar aradığı da alınan bilgiler arasında. Yakovu ile Dovner arasındaki dünkü görüşmede, Yakovu, ilerleme olması için Türk tarafının tezlerinde ve tavrında değişikliğe gitmesi gerektiği görüşünü ortaya koydu. Kıbrıstürk tarafının mülkiyet ve toprak konusunda bütünsel veriler ortaya koymasını istedi. “Birbirleriyle bağlantılı olan iki konunun bütünsel ve tam bir tartışmasının olması için toprak konusunda veri istiyoruz” dedi. İyi haber alan kaynaklara göre, Birleşmiş Milletler Türk tarafının Greentree’de ortaya koyduğu verileri gerçek ve tam olarak görüyor. Yani bu konuda ortaya konan verileri dayanaksız ve bazı kategorilerde internette bulunabilecek olarak gören Kıbrısrum tarafından farklı görüşte. Birleşmiş Milletler’in bu tavrı, buradaki tartışmalara büyük önem vermeyip çok katılımlı toplantı yönünde ilerleyeceğini gösteriyor.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi “tehlikeli cihazların yol açtığı  karmaşa” başlığı altında. Gazeteye göre, Dali köyünde 48 yaşında bir kadının trajik bir biçimde yaşamını yitirmesi ithal ürünü elektrikli aletlerin güvenliği sorununu gündeme getirdi. Yetkili makamlar olanakları ölçüsünde pazarda sıkı bir kontrol uyguladıklarını söylemekle birlikte, tüketiciler için büyük tehlikeler taşıyan bazı ürünlerin piyasada varlığını da kabul ediyorlar. Bunun temel nedeni de ithal edilen ürünlerin tümünün kontrolünün mümkün olmaması. Bir diğer neden de bazı ürünleri tüketicilerin internet aracılığıyla kendilerinin satın almaları. Dali’de bir kişinin yaşamını kaybetmesine neden olan ürünün de Yunanistan’dan elden getirildiği belirtiliyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Hükümet partisi olarak partiler arasında görüş birlikleri sağlamak amacıyla başlatılan temaslar çerçevesinde AKEL liderliği dün ana muhalefet partisi DİSİ liderliğiyle gerçekleştirdiği temaslarda önemli konularda iki parti arasında ateşkesin sağlanmasını hedefledi. İki parti Kıbrıs’ın Avrupa Birliği dönem başkanlığını yürütmede, ekonomide ve enerji konularında ciddi tavır takınma gerekliliğine dair ortak tespitlerde bulundular. Bunun yanı sıra görüş ayrılıklarının giderileceği konusunda sahte umutlara kapılmaksızın, Ulusal Konsey’in uzun süreli bir toplantı gerçekleştirmesi konusunda da görüş birliği sağladılar. DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüşmesinde AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu karşılıklı saygının olması gerekliliğini vurguladı ve cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle zıtlaşmaların kaçınılmaz olarak yükseleceğine işaret ederek, tüm ülkeyi ilgilendiren önemli konularda tansiyonun alçaltılmasının gerektiğini ifade etti. DİSİ Başkanı Anastasiadis de enerji konusunda şeffaflığın, müzakere ve adil yönetimin gerekliliğini belirtti. Görüşme sırasında AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun bazı konuların daha iyi yönetilebileceğini kabul ettiği de ifade ediliyor.

–       Maliye Bakanı Kikis Kazamias Kıbrıs’ın bugüne kadar ekonomik krize karşı koymada başarılı olduğu değerlendirmesinde bulundu. Bunun 2012 yılında da devam edeceğine dikkat çeken Maliye Bakanı Kazamias Kıbrıs’ta yaşanan krizin nedeninin küresel kriz olduğunu belirtti. Uzun yıllar boyunca alınan kötü ve gecikmiş kararlara, yapısal sorunlara çözüm bulunmasında yapılan yanlışlara ve zaaflara ve özellikle de Mari’deki patlamanın sonuçlarını değindi. Krizin Kıbrıs Cumhuriyeti’nde ekonomide değişime gidilmesini gündeme getirdiğini ve şimdiye kadar hiçbir hükümetin siyasi karar alamadığı konuların ele alınarak yapısal değişikliklere gidilmesine başlandığına dikkat çekti.

 

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi çok çocuklu ailelerin durumu. Gazeteye göre, çocuk yardımının belli hedefler gözetilerek yapılmasını öngören yasanın zamanında devreye girmesi konusunda hükümetin amatörce çalışması nedeniyle üç ve daha fazla sayıda çocuğu olan aileler zor durumda bulunuyorlar. Somut olarak ilgili bu alandaki başvuru belgeleri zamanında hazırlanmadığı için gecikme yaşanıyor. Çok Çocuklu Aileler Örgütü Başkanı dün Meclis’te konuştu ve her gün üyelerinden yardım talebiyle telefonlar aldıklarını söyledi. Birçok ailenin temel gıda gereksinimlerini karşılamada dahi güçlüklerle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Kıbrıs’ın en büyük üçüncü barajı olan Evretu barajının iki üç gün içinde taşması bekleniyor. Barajın dün itibarıyla doluluk oranı %91,8’di. Son üç gün içinde bu baraja 1,6 milyon metre küp su aktı. Su akışının bu oranda devam etmesi halinde baraj altı gün sonra taşacak. Bu barajın yanı sıra Yermasoya, Aşağı Polemitya barajlarının da taşması bekleniyor. Yetkililer bu barajların taşmasının herhangi bir soruna yol açmayacağını belirtiyorlar. Bu barajların taşması sonucu daha fazla suyun akacağı dere boylarındaki yapıların güvenliği için de önlemler alınıyor. Şimdiye kadar yedi baraj tam olarak doldu ve taşma noktasına geldi. Bu arada son gününe girilen Ocak ayında yağmurların %212 oranı ile ay ortalamasını aştığı açıklandı.

–       DİKO Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili bir belge hazırlıyor. Bu belgede DİKO’nun işbirliği için öne süreceği koşullar yer alacak. Elde edilen bilgilere göre, DİKO’nun bu uğraşısı diğer siyasi güçlerle ortak bir program çerçevesinde buluşma amacıyla gündeme geldi. DİKO olası bir işbirliğinde somut taahhütler isteyecek.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “kritik 24 saat” başlığı altında. Gazeteye göre, İşverenler Federasyonu’nun maaşları dondurma ve hayat pahalığı ödeneğini ödememe yönündeki kararı sonrası riske giren iş barışının sarsılmaması için Çalışma Bakanlığı “itfaiyeci” rolüne soyundu. Çalışanlar ile sendikalar haklarını savunmada kararlı ve birçok iş kolunda binlerce işçi greve gideceklerini açıklamamış durumda. Çalışma Bakanı Sotirula Haralambus gerginliği ortadan kaldırmak amacıyla dün PEO ve SEK yetkilileriyle görüştü. Bugün de İşverenler Federasyonu yetkilileriyle bir araya gelecek.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       AKEL ile DİSİ arasında dün gerçekleştirilen görüşmede iki partinin liderlikleri Kıbrıs sorununda kimin müzakereci olacağı konusunda görüş ayrılığı içinde olduklarını tespit ettiler. DİSİ’ye göre, Kıbrıs sorununda müzakereci tayini, devam eden müzakerelerin çıkmaza girdiğinin ilanı yerine, 1 Temmuz sonrası da devam etmesine yardımcı olabilir. Buna karşı AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu bu taktiğin geçmişte başarısız olduğunu belirtti ve bazı partilerin Cumhurbaşkanı’nı kenar itme eğilimi içerisinde olduğuna dikkat çekti. Görüşme sonrası iki parti lideri yaptıkları açıklamada Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak Ulusal Konsey’in uzun sürecek bir toplantı yapması ve Kıbrıs sorunu, ekonomi, enerji gibi önemli konularda ciddi tavır ortaya konması gerektiğine ilişkin görüş birliği içinde olduklarını belirttiler.

–       Cumhurbaşkanı Hristofyas Brüksel’de Avrupa Sosyalist Parti Başkanı ve Bulgaristan eski başbakanı Sergey Stanisef ile görüştü ve Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler ile Kıbrıs’ın Avrupa Birliği Konseyi başkanlığı hazırlıkları konularını ele aldı. Görüşmede tarafların ortak ilgi alanına giren konular da tartışıldı. Sosyalistler, Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın Kıbrıs sorununun çözümü yönündeki uğraşılarına desteklerini beyan ettiler.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin