kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 16/01/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 16/01/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi bugün gerçekleştirilecek olan Ulusal Konsey toplantısı. Gazeteye göre, Greentree görüşmesi öncesi bugün toplanacak olan Ulusal Konsey toplantısında hedef, ortak bir anlayışın sağlanması. Ancak gerek hükümet, gerekse siyasi partiler bugünkü toplantıya gündemlerinde farklı konularla katılıyorlar. Hükümet tarafı ile AKEL siyasi güçlerin tümünden kritik New-York görüşmesi öncesi ve bu ay içinde yaşanması beklenenler temelinde Cumhurbaşkanı’na destek vermelerini talep ediyorlar. Diğer taraftan muhalefet ise Cumhurbaşkanı’nın çağrısının geç ve durumun tehlike sınırına geldiği bir noktada yapıldığına dikkat çekiyorlar. Bunun yanı sıra bugünkü Konsey toplantısının sadece bugüne kadar olanlar ve New-York’ta olması beklenenlerle ilgili olarak Cumhurbaşkanı’nın bilgilendirmede bulunacağı bir toplantı olarak kalmamasını da arzuluyorlar. Bilgilendirmenin yapılmasını ancak her partinin kendi önemli gördüğü konularda tavrını açıklamasını istiyorlar. DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis dün Cumhurbaşkanı’nın desteklenmesi için zamanın var olup olmadığını sordu. EDEK Başkanı Yannakis Omiru ise partisinin kimseye açık çek verme durumunda olmadığını söyledi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Başpiskopos Hrisostomos görüşlerde indirime gitmek yerine bin kez çıkmaza girmeyi tercih ettiklerini duyurdu. Başpiskopos Greentree öncesi Kıbrıs sorununda oluşan durum hakkında ilgili Kilisenin pozisyonunu açıklarken “indirime gitmek yerine bin kez çıkmaza girmeyi tercih ederiz” dedi. Kilisenin hükümet ile halka önerisinin bu olduğu ifade eden Başpiskopos “Ulusal konuda Cumhurbaşkanı’na desteğin herkes tarafından verildiğini düşünüyorum yeter ki izlenen hat, ulusal bir hat ve indirime gidilmeyen bir hat olsun. O zaman tüm halkın sevgisine sahip olacaktır. Korkacak hiç bir şeyimiz yok” dedi. Başpiskopos devamla da süreçte indirime gitmek yerine görüşmelerin kesilmesini tercih ettikleri görüşünü de savundu. Birleşmiş Milletler’in sorumluluk yüklemesinden korkulmaması gerektiği mesajını verdiklerini de ifade ederken “yeter ki duruma uygun davranalım ve Birleşmiş Milletler sözleşmesine göre insan haklarının, dini özgürlüklerin savucusu durumunda olması gerekirken, ‘görüşmeler kesilecek ve çıkmaz ilan edilecek’ diye bizi tehdit eden Birleşmiş Milletler temsilcilerinin tavrını mahkûm edecek cesareti ortaya koyalım” dedi.

–       Baf İşverenler Örgütü Başkanı’nın değerlendirmesine göre, Baf Hava Alanı’na uçuşlar konusunda yeni uçak şirketleriyle yapılan son anlaşma bu bölge turizminin rengini değiştirecek. Özellikle Ryan Air ile imzalanan anlaşma Baf’ta yaşanacak değişikliği kısa sürede ortaya çıkaracak

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi “Standart and Poor’s” uluslararası derecelendirme kuruluşunun geçen Cuma günü Avro Bölgesi’ndeki bazı ülkelerin kredi derecelerini düşürmesi. Gazeteye göre, “Standart and Poor’s” uluslararası derecelendirme kuruluşunun Avro Bölgesi’ndeki bazı ülkelerin kredi derecelerini geçen Cuma günü düşürmesinin öngörülemeyen bazı sonuçları olacak. Brüksel’de yapılan değerlendirmelere göre, özellikle Fransa’nın puanın düşürülmesinin Avrupa Birliği’ne önemli etkileri olacak. Bu durumun, Geçici Destek Mekanizması’nın Avro Bölgesi’ni zırhlandırma uğraşılarına da etkisi olması bekleniyor. Fransa’da durum gergin ve Nikolas Sarkozi tüm hafta sonu muhalefetin yoğun eleştirilerine maruz kaldı. Bu arada Avrupa Komisyonu’nun ekonomiden sorumlu üyesi Oli Ren “Standart and Poor’s”un kararını çelişkili olarak niteledi ve bu karardan duyduğu üzüntüyü dile getirdi. İç pazardan sorumlu Fransız üye Mişel Barnie’nin tepkisi ise daha da sert oldu. Kıbrıs’ın puanın da düşürülmesi sonrası Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu muhalefet güçlerinin eleştirilerini yanıtlarken, derecelendirme kuruluşlarının Kıbrıs’ta avukata ihtiyaçları olmadığını söyledi. Bazı derecelendirme kuruluşlarının Avro Bölgesi’ne saldırıda bulunma niyetlerinin çok açık olduğu görüşünü de ifade etti. Son olarak da Sözcü, yaşanan gelmeler karşısında Avrupa Birliği’nin çok ciddi düşünceler içerisinde olduğunu belirti ve AB’nin kendi değerlendirme kuruluşunu kurma yönünde çalışmakta olduğunu da vurguladı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Mari’deki patlama sonrası Vasiliku’daki elektrik üretim merkezinin beşinci ünitesinin tamiri konusunda uzun süredir yaşanan sorun çözüm noktasına geldi. 220 megabayt elektrik üreten bu ünitenin tamiri konusunda Kıbrıs Elektrik Kurumu ile “J and P” şirketi arasında yaşanan görüş ayrılığı aşıldı ve taraflar uzlaştı. Sadece bunun için Kurum yönetim kurulunun tamire başlanması için onay vermesi gerekiyor. Kurum adım atmak için konuyla ilgili olarak bilgilendirdiği Sayıştay’ın onayını bekliyor.

–       Meteoroloji Dairesi’ne göre dün tüm ada çapında yağmur yağdı ve bu hafta içinde hava durumu daha da kötüleşecek. Kar bulutları ada üzerinde yoğunlaşmaya başladı. Bugün tüm adada yağmur, Trodos’un yüksek yerlerine kar yağması bekleniyor. Bu arada şiddetli yağmurlar sonrası bazı barajlar doldu ve taşmaya başladı.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi bugünkü Ulusal Konsey toplantısı. Gazeteye göre, Greentree görüşmesi öncesi Cumhurbaşkanlığı ile AKEL siyasi güçlere Cumhurbaşkanı’na destek vermeleri çağrısında bulundular ancak bu çağrının boşlukta kalması bekleniyor. Cumhurbaşkanı’nın New-York’a siyasi anlamda tek başına gitmesi bekleniyor. DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis dün yaptığı bir açıklamda bu tür çağrıların zamanında yapılması gerekliğini söyledi. Diğer siyasi güçler ise destek vermeleri için Cumhurbaşkanı’nın stratejisinde değişikliğe gitmesini talep ettiler.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Kıbrıs Teknik Üniversite’si TEPAK Limasol’daki eski binaları restore ederek gün be gün tam işler bir hale geliyor. Üniversite bugüne kadar Limasol’un merkezinde dokuz binayı restore etti.

–       İş barışı pamuk ipliğine bağlı. Toplu sözleşmelerle ilgili olarak SEK ile PEO’nun bu hafta içerisinde İşverenler Federasyonu yetkilileriyle yapacakları görüşme birçok şeyi netleştirecek. Bu arada inşaat sektöründe sendikalar 24 saatlik uyarı grevi açıklamasında bulundular. İnşaat sektöründe işverenlerin toplu Sözleşmelerin öngördüklerini yerine getirmeyeceklerini açıklayıp Hayat Pahalılığı Ödeneği vermeyeceklerini de belirtmesi durumu daha da ağırlaştırdı. Bu gelişme sonrası SEK ile PEO diyalogdan ayrılma kararı aldı. Şimdi 14 Şubat’ta 24 saatlik uyarı grevi gerçekleştirilecek.

 

HARAVGİ gazetesinin de bugünkü ana haberi bugün yapılacak olan Ulusal Konsey toplantısı. Gazeteye göre, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ve Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu Ulusal Konsey’in bugünkü toplantısı öncesi tüm siyasi güçlere Cumhurbaşkanı Hristofyas’a destek vermeleri çağrısında bulundular. AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu Birleşmiş Milletler Sekreterliği’nin ve uluslararası toplumun bir kesiminin Kıbrıs sorununa Türkiye’nin arzuladığı bir çözümü dayatma uğraşısı içinde oldukları suçlamasında bulundu. Kritik ve belki de belirleyici bu dönemde tüm siyasi güçlerin Cumhurbaşkanı’na destek vermeleri gerektiğini vurguladı. Kıbrıs’ta bazı siyasi güçlerin en büyük düşmanın işgal olmadığı izlenimini verip, kendilerine muhalif partileri ortadan kaldırma amacıyla hareket ettiklerine de dikkat çekti. Türkiye’nin arzuladığı bir çözümü dayatma uğraşılarına karşı ise Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın dört yıldan beridir yaptığı gibi ilkeleri ısrarlı bir şekilde savunacağını ifade etti. Hükümet Sözcüsü de bazı çevrelerin süreci yolundan çıkarma uğraşılarına karşı durmasında Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti. Stefanu sürecin çok net olduğunu ve hakemliği, tezler arasında köprü kurma adına arabuluculukları ve şantaj içeren takvimleri içermediğini ifade etti. Cumhurbaşkanı’nın bunları daha sürecin başlangıcında netleştirdiğini de vurguladı. “Kıbrıs sorununun çözümü iki tarafın anlaşmasının sonucu olacaktır ve çözüm dışarında gelmeyecektir” dedi. Varılacak anlaşmanın iki toplumda ayrı ayrı ancak eş zamanlı referandumlara sunulacağını da hatırlatan Hükümet Sözcüsü “Cumhurbaşkanı ilkeleri savunuyor. Çözümün başarılması için gerekli gerçekçiliği gösteriyor. Greentree’ye de Kıbrıs’ın çıkarlarını savunarak, Kıbrıs sorunun çözüm ilkelerini savunarak gidiyor” dedi.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
240AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin