kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 10/01/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 10/01/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi SMS mesajları aracılığıyla ve internet iletişim ağı üzerinden gerçekleştirilen bir sahtekârlık olayı. Gazeteye göre, bu sahtekârlık olayı önemli sayıda vatandaşı çekerek büyük boyutlara ulaştı. Yapılan bir araştırmaya göre, internet üzerinden sözde bir yarışma düzenleyen bir firma kazananların isimlerini, resimlerini ve yarışmaya katıldıkları kentleri de yayınlıyor. Ancak bu resimler incelendiği zaman aynı resimdeki kişiye yarışmanın yapıldığı ülkeye göre isim ve doğum yeri verildiği görülüyor. Şimdi bu yarışmayı düzenleyen şirketle ilgili olarak Kıbrıs Telekomünikasyon Kurumu aracılığyla araştırma başlatıldı. Şirketin alt yapısının hangi ülkede olduğunun belirlenmesine çalışılıyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Greentree görüşmesi öncesi Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas ile Kıbrıstürk toplumu lideri Derviş Eroğlu arasında dün gerçekleştirilen son görüşmede gündem ve sorumluluk yüklenmesi konuları karanlıkta kaldı. Eroğlu dünkü görüşme sırasında Cumhurbaşkanı Hristofyas’ı uzlaşmazlıkla suçladı ve “siz kendiniz için her şeyi istiyorsunuz” dedi. Cumhurbaşkanı Hristofyas ise işgalci lidere yanıt verirken daha önceki pozisyonlarından geri adım attığını belirtti ve ileri sunduğu görüşlerin tartışılır olmaktan uzak olduğunun altını çizdi. Elde edilen bilgilere göre, Aleksander Dovner de bu durumun devam etmesi halinde ilerlenemeyeceğine dikkat çekti. Bu arada Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin mektubundan çıkan sonuç, bu mektubun temel yazıcılarından olan Dovner’in kendisine Greentree’de bazı manevra alanları bıraktığı yönünde. Bu mektupta temelde sona kadar bir yol haritası düzenlenmiş durumda. Mektuptan çıkan bir diğer sonuç da sürecin özünde bir takvime bağlanmış olması. Kıbrıs’ın Avrupa Birliği dönem başkanlığının son tarih olarak belirlendiği de görülüyor. Kıbrıs sorununa o zamana kadar herhangi bir çözüm bulunmaması halinde müzakere olanaklarının azalacağına dikkat çekiliyor. Bu da Lefkoşa açısından bir endişe kaynağını teşkil ediyor. Mektupta uluslararası bir konferans için önce sorunun iç yanlarında anlaşma sağlanması ifadesi ise bir avutma aracı olarak değerlendiriliyor. Üçlü görüşmede oyunu yönlendirecek olan Paskoe ve Dovner’in baskı ve şantajlarını çözüm yönünde girişimlerin terk edileceği noktası üzerinde odaklayacakları şimdiden görülüyor. Bu arada aynı mektupta nüfus, mülkiyet ve toprak konularında veriler masaya koymadan ilerleme olamayacağı üzerinde de duruluyor.

–       DİSİ’de parti başkanlığı için Nikos Anastasiadis’e rakip çıkabilir. Partinin eski milletvekillerinden Hristos Rotsas, Anastasiadis’e karşı rakip olmayı düşünüyor. Parti içinde birleştirici çözümler bulunması ve parti içi bir seçim yarışı yaşanmaması yönünde ortaya konan uğraşıların sonuçsuz kaldığı görülüyor. Rotsas adaylık düşüncesini dillendirirken temel konu olarak Kıbrıs sorununu ileri sürdü.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs sorunu. Gazeteye göre, süreçte belirleyici bir evreye giriliyor. Önümüzdeki 48 saatlik süre içerisinde taraflar bazı belgelerin teatisinde bulunacaklar. Böylece müzakerelerde ele alınan konularda kendi pozisyonlarını yazılı olarak da masaya koyacaklar. Bu süre içerisinde Türk tarafının yerleşiklerle ve çözüm sonrası adadan ayrılacak olanlarla ilgili bazı bilgileri vermesi bekleniyor. Bu arada Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın bugün ya da yarın Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin mektubuna yazılı yanıt vermesi ve müzakerelerde arzulanan ilerlemenin neden sağlanamadığını kendi açısından anlatması bekleniyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Kıbrıs’ın münhasır ekonomik alanındaki 12. parselde doğal gazı nasıl değerlendireceği konusunda kesin karar almada Kıbrıs hükümeti hazır değil. Bu arada Noble Enerji şirketi de kendi açısından bu konuda belirleyici kararlar alma noktasında değil. Yetkili kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, Bakanlar Kurulu’nun atadığı danışmanlar komitesi Noble Enerji şirketi ile son temasında bu şirketin en yararlı olasılık olarak bir taşıma hattı ve termik santral oluşturulması düşüncesinde olduğu tespitini yaptı. Bununla birlikte kesin tavır belirlemek için zamana ve başlatılan araştırmaların tamamlanmasına ihtiyacı olduğu da ifade ediliyor.

–       Başsavcı Petros Kleridis Mari’deki trajedi ile ilgili ceza davası konusunda kritik kararını bugün açıklayacak. Konuyla ilgili dosyaları inceleyen Hukuk Dairesi, hakkında ceza davası açılacak olan kişilerle ilgili olarak dün bir toplantı yaptı. Dünkü toplantıda alınmayan kesin kararın bugün alınması bekleniyor.

 

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi “Genel Sekreter orta yol çözümü öne çıkarıyor” başlığı altında Kıbrıs sorunu. Gazeteye göre, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Mun yeni Greentree görüşmesinde orta yol bir çözümü ilerletme düşüncesinde. BM Genel Sekreteri böylece iki tarafın tezleri arasında köprü kurmayı amaçlıyor. AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun geçen hafta yaptığı bir açıklamada da ifade ettiği gibi, tezlerinden hareket etmesi ve Türk tezlerine yakınlaşması için Kıbrısrum tarafına Birleşmiş Milletler’in baskı uyguladığını elde edilen bilgiler güçlendirir yönde. New-York’tan gelen bilgiler endişe verici. Paskoe ile Dovner’in baskılarına boyun eğerek Kıbrıs davasında olumsuz gelişmelere yol açacak bir yönelim içerisinde giren Ban Ki Mun’un arzusunun dengelenmesi için Kıbrıs hükümeti Fransa, Rusya ve Çin ile temasa geçmiş durumda. Genel Sekreterin arzusu, Cumhurbaşkanı Hristofyas’a gönderdiği mektubunun bir paragrafında dolaylı ancak açık bir biçimde ortaya konmuş durumda ve bu arzu süreci bir takvime bağlama düşüncesi dışında değil. Genel Sekreter’in liderlere gönderdiği mektuplardan Cumhurbaşkanı Hristofyas’a gönderdiği mektubun bir paragraf daha fazla olduğu görülüyor. Ban Ki Mun burada süreci bir takvime bağlamaya çalışıyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Kıbrıs Savunma Bakanı İliadis’in İsrail’e gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında Kıbrıs ile İsrail savunma alanında iki önemli antlaşma imzaladı. Savunma Bakanı İliadis bu anlaşmaların iki ülkenin ikili ilişkilerini daha da geliştirme çerçevesinde imzalandığını söyledi.

–       Önümüzdeki günlerde hava koşulları daha da ağırlaşacak. Gök gürültülü şiddetli yağmurlar yağacak. Bu arada son günlerde yağan şiddetli yağmurlar sonucu barajlara akan su miktarı önemli oranda arttı. Geçen perşembeden düne kadar barajlara yaklaşık altı milyon metre küp su aktı. Sular İdaresi’nin açıkladığı verilere göre, barajların doluluk oranı %46,7’e ulaştı. Bu da geçen yılın bu dönemiyle neredeyse aynı su seviyesine ulaşıldığı görülüyor. Ağır hava koşullarında Troodos’a kar yağışının bugün de devam etmesi bekleniyor.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin mektubuna Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın yanıt verme hazırlığı. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Hristofyas, kendisini eşi ile birlikte Greentree davet edilmesini içeren Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin mektubuna kısa bir süre içerisinde yanıt verecek. Elde edilen bilgilere göre, Cumhurbaşkanı yanıt mektubunda süreçte ilerleme sağlanamamasının nedenleri üzerinde duracak ve görüşmelerin hayal kırıcı sonuçları temelinde yeni bir Greentree görüşmesinin anlamını sorgulayacak. Cumhurbaşkanı Genel Sekreter’in davetine olumsuz yanıt verilemeyeceğini bir kez daha vurgulamakla birlikte, bu görüşmenin hangi amaca hizmet edeceğini de derinden sorguluyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin liderlere gönderdiği mektubun yorumlanmasıyla ilgili olarak sabır tavsiyesinde bulundu. Bazı çevrelerin bu mektubun içeriği ile ilgili bilgilendirme yapılmaksızın değerlendirmelerde bulunduklarına işaret eden Kiprianu zor günlerden geçildiğini ve bu nedenle de birlik, sorumluluk ve ciddiyetin şart olduğunu söyledi. Andros Kiprianu Türk tarafının 37 yıldır ortaya koyduğu uzlaşmaz tezlerinde ısrar ettiğine de dikkat çekerek, bu süreçte daha da kötü olanın, Derviş Eroğlu’nun Kıbrıstürk toplum liderliğine gelmesiyle birlikte, daha önce üzerinde anlaşmaya varılanlardan da geri adım atması olduğuna dikkat çekti.

–       AKEL Basın sözcüsü Yorgos Lukaidis, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin iki lidere gönderdiği mektuplarda zamanlama konusunda yaptığı yanlışı da kullanarak muhalefet partilerinin Cumhurbaşkanı’nı hedef alan eleştirilerinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Lukaidis Cumhurbaşkanı’nın bu kadar kolay bir şekilde hedef haline getirilmesinin aşırı derecede zarar verici bir olgu olduğunu da söyledi.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
233AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin