toplumsal muhalefettoplumsal hareketlerMakina Mühendisleri Odası: "Özelleştirme ile işsizlik artıyor!"
yazarın tüm yazıları:

Makina Mühendisleri Odası: “Özelleştirme ile işsizlik artıyor!”

Yeniçağ podcastını dinleyin

Kıbrıs Türk Makina Mühendisleri Odası Başkan Emir Taşcıoğlu, Bakanlar Kurulunca onaylanarak Meclis’e sevk edilen ‘Özelleştirme Yasası’na onay vermeyeceklerini yayınladığı açıklamada belirtti. Konu ile ilgili açıklama şöyle:

Özelleştirme yasasının Bakanlar Kurulu’nda onaylanarak Meclis’e sevkedildiğini yazılı ve görsel medyadan öğrenmiş bulunmaktayız. Peşinen belirtelim ki, kamu hizmeti vermek amacıyla ve yasayla kurulmuş bir meslek örgütü olan Makina Mühendisleri Odasının (MMO), özelleştirmeye ve bu amaçla yapılan yasa çalışmalarına onay vermesi sözkonusu olamaz.

Özelleştirmenin geleceksizleştirmekle eş anlamlı olduğu bu dünyada, her gün binlerce kişi işsiz kalmakta ve insani olmayan aile dramları meydana gelmektedir. Ülkemizde ise özelleştirmenin işsizlikten çok daha başka anlamları bulunmaktadır. Ekonomimizin küçük olmasından dolayı, yapılacak özelleştirmenin her sektörde bir veya iki tekel oluşturacağı bir yana (hava yolları ve cep telefonu şirketleri gibi), sıradaki sektörlerin elektrik ve telefon olduğu gözönüne alınırsa, bunun aynı zamanda Kıbrıslı Türkleri köklerinden söküp göçe zorlamakla eş anlamlı olduğu da görülecektir.

Kıbrıs’ın kuzeyinde özelleştirmenin demografik yapıya da bir müdahale olduğu unutulmamalıdır. Özelleştirme adı altında birtakım şirketlere peşkeş çekilecek olan bu sektörlere talip olacak olanlarla, onların buralarda sosyal güvencesiz olarak gayrı yasal bir şekilde çalıştıracakları kişiler kendi insanımız olmayacaktır. Sosyal, kültürel, ekonomik ve demografik yapıdaki deformasyon katmerlenerek katlanacaktır.

Tüm bunların yanında, özelleştirilmesi gündemde olan kurumların milyonlarca liralık alacaklarının tahsil edilmeyerek zarar ettirilmesi veya gerekli yatırımların yapılmayarak işletmelerin iyileştirilmemesi ve bunların da özelleştirmeye gerekçe olarak gösterilmesi, iktidar sahiplerinin Kıbrıs Türk toplumuna karşı kirli, siyasi bir oyun içerisinde olduğunu göstermektedir.

MMO olarak yukarıdaki tüm olguları dikkate aldığımızda özelleştirme adı altında yapılmak istenenin, Kıbrıs Türk halkının varlığına kast etmek olduğunu görmekteyiz. Tüm halkımızı bu gidişe karşı direnmeye çağırırız.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin