yazarın tüm yazıları:

YKPfem: Haklara saygı yok

Yeniçağ podcastını dinleyin

YKPfem’in açıklaması şöyle:

Medya’nın son günlerde ‘doğaya aykırı birliktelik’ adı altında yansıttığı olay her boyutu ile sistemin homofobik, hetereonormatif, baskıcı, saldırgan erilliğini gösteriyor.

Fasıl 154 Ceza Yasası Madde 171 aktif olarak kullanılıyor

20 Temmuz 2011 tarihinde ‘Var ama kullanılmaz’ denilen Fasıl 154 Ceza Yasası’nın 171. Maddesinden, yani “doğaya aykırı cinsi münasebette” bulunmaktan, iki kişi ‘basılıp’ göz altına alındı. Bu yasanın ender durumlarda sadece gözaltı amaçlı olduğu iddia edilirken, söz konusu kişiler ilgili yasa maddesi ile yargılanmaya başladı. Demek ki yasa tüm vahşeti ile dipdiri karşımızda duruyor!

 

Kişilerden birinin zihinsel engelli olduğu göz ardı ediliyor

Yargılama sürecinde, kişilerden birinin zihinsel engelli olduğu, dolayısıyla bu ilişkiye rıza gösterip göstermediği, göz önünde bulundurulmadı ve herhangi bir sorgulama yapılmadı. Rıza vermeye yetisi olmadığı ihtimalde, tecavüzcüsü ile aynı yerde göz altında mahsur kaldı.

 

Eşcinsel ilişki değil tecavüz yasaklansın

Ceza yasasına göre tecavüz sadece vajinal girişle sınırlandırılmıştır. 171. Madde’ye göre, anal yolla aktif olarak biriyle cinsel ilişkiye girmek ve buna izin vermek suç sayılıyor. Kadın ve/veya erkek bireyin rızası yalnızca onların da ceza almalarında rol oynuyor. Karşı tarafın rıza verip vermemesi aktif olarak anal ilişkiye giren erkeğin cezalandırılmasında etkisi yok! Yani zorla anal ilişkiye girmek tecavüz sayılmıyor!

Haklara saygı yerine ihlal

“Fuhuş yapılıyor”, “hastalık taşıyor” diye naralar atan medya, bunun suistimal olabileceği boyutunu yazmıyor, Çalışma Bakanlığı’ndan engelli maaşı alan birinin neden seks işçiliği de yaptığını, geçim derdinin olup olmadığını sorgulamıyor. Kişinin hastalığı ile ilgili gizlilik ilkesi yok sayılıyor. Kimileri kendi erkekliklerini kanıtlamak için bağırırken, öte yandan insan, hasta, engelli haklarını ihlal edebilme olasılığını düşünmüyorlar bile…

20 Temmuz 2011 ve takibinde yaşananlar polis, yargı ve medya’nın homofobik, heteronormatif, baskıcı, saldırgan eril yapısını gösterdiği günlerden biriydi… Bizlere yine mücadele etmek düşüyor. Ceza yasasının değiştirilmesinin ve insan haklarına saygı duyulmaya başlanmasının zamanı çoktan geldi. 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
236AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin