yazarın tüm yazıları:

NÜFUS MASADA

Yeniçağ podcastını dinleyin

YKP Yürütme Kurulu Sekreteri Murat Kanatlı, nüfus sayımı tartışmalarını değerlendirdi. Konu ile ilgili açıklama şöyle:

29 Mart tarihinde nüfus sayımı ile ilgili, “Her ülke kendi nüfus sayımını yapacak. KKTC ayrı bir devlettir. Ayrı bir halkımız ve ayrı bir yönetimimiz vardır ve kendi nüfusumuzu sayacak kadar da elemanımız mevcuttur. (…) Konu aslında müzakere masasının işi değil” diyen Kıbrıs Türk liderliği geçen bir ay gibi kısa bir süre sonra çark etti.

Kıbrıs Türk liderliği “müzakerelerdeki bazı başlıkların çözümlenmesine yardımcı olabilmek için” diyerek Mayıs ayında nüfus sayımı için sürecin başlatıldığını açıkladı. Son olarak da Downer’in girişimi ile BM Nüfus Fonu’ndan üst düzey bir teknik uzman geçen gün Özersay ile görüştü.

Konu müzakere masası işi değilken, bir ay sonra nasıl olur da müzakere başlığı içine dahil olduğunun nedeni bellidir. TC’den kriptolar postacıya teslim edildi, o postacı da görüşme masasına getirdi. Zaten Kıbrıs Türk liderliğinin görevi TC dışişlerinden önerileri alıp masaya götüren postacıdan farkı yoktur.

Kıbrıs’taki nüfus, demografik yapının değiştirilmesi uzun süredir uluslararası kamuoyu gündemindeydi ancak özellikle Kıbrıs Türk liderliği ve TC sivil-askeri bürokrasisi bu konu da konuşmayı dahi reddediyordu. Örneğin hatırlanacağı gibi Cuco raporunda (27 April 1992 Doc. 6589 1403- 23/4/92- 4- E / Rapporteur Mr CUCÓ) adadaki otoritelerle işbirliği ile uluslararası gözlemciler nezdinde nüfus sayımı yapılmasını, adaya giriş çıkışların etkin denetim altına alınmasını ve Kıbrıslı Türklerin idaresini demografik yapıyı değiştirecek sonuçlardan kaçınmasını tavsiye etmekteydi… Ancak Türk tarafı bu raporu ilk günden reddetmişti.

Yeni Kıbrıs Partisi kurulduğundan beri bu konuyu gündemde tutmaktaydı, ve Cuco raporunu da 19 sene öncesi desteklediğini açıklamıştı. Konu ile ilgili AİHM’e de giden YKP, her fırsatta uluslararası gözlemciler nezdinde nüfus sayımı yapılmasını talep etmesine rağmen her defasında yönetimde bulunanlar tarafından hain ilan edildi…

Şimdi nüfus sayımı masada…

YKP, süreci yakından takip etmeye devam edecek.

YKP olarak, gözlemciyi, sürecin her aşamasına hakim olan uluslararası uzman anlamaktayız ve kısa süreli gözlemciler yanında uzun süreli gözlemcilerin de süreçte olmasının şart olduğuna inanmaktayız. Nüfus sayımının adadaki tüm demografik yapıyı tam ve eksiksiz olarak ortaya çıkaracak nitelikte olması ve dataların başka coğrafyaya gitmeden, Kıbrıslı gözlemcilerin gözetimde değerlendirilmesi gerektiği talep etmekteyiz.

Nüfus sayımı sürecinin her aşamasında tüm Kıbrıslı siyasi partiler başta olmak üzere tüm ilgili demokratik kitle örgütlerin ve araştırmacıların denetimine olanak tanınmalıdır.

Bunların olmayacağı, 2006’daki her şeyin birbiri içine sokulacağı bir sayımın anlamsızlığının altını çizeriz. Eğer böyle anlamsız bir sayım sırf saydık diye yapılacaksa, boşuna para harcamasınlar, kamusal ihtiyaçlar için kullansınlar daha iyidir…

Ancak nüfus sayımı yetmez. Kıbrıs’ın kuzeyine giriş çıkışlar etkin denetim altına alınmalı, demografik yapıyı değiştirecek sonuçlardan kaçınılmalıdır. Buna yönelik önlemler de hemen alınmalıdır.

AKPM ve Avrupa Parlamentosu kendilerine ait bu konularla ilgili dökümanlar temelinde hemen şimdi konuya taraf olmasını da talep ediyoruz ve bu konuda uluslararası alanda girişim yapacağımızı belirtiriz.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin