.Yeniçağyeniçağ güncelKAMU HİZMETLERİ KOMİSYONU DA SALDIRI ALTINDA
yazarın tüm yazıları:

KAMU HİZMETLERİ KOMİSYONU DA SALDIRI ALTINDA

Yeniçağ podcastını dinleyin

(Yeniçağ) – Anayasal kurumlardan olan bağımsız kurumların bağımsızlığını sağlayan usullerden en sağlam olanı bilindiği gibi, “atanan kişilerin görev sürelerinin yasayla belirlenmesi” ve “seçimlerle değişebilecek bakanlar kurulunun görev süresinden bağımsız ve genellikle seçim süresinden uzun tutulmasıdır”… Ancak bu kural mevcut UBP hükümet tarafından önce Sayıştay Başkanları için şimdi de için saygı görmüyor.

Sayıştay Başkanı’nın görev süresi değiştirilerek bağımsızlığına gölge düşürüldü. Şimdi artık meclisin bir kararı ile onların görev süreleri değiştirilip beğenilmeyenlerden kurtulma kapısı açıldı. Arkasından da Kamu Hizmetleri Komisyonu başkanından kurtulmak için görev süresi ile oynanacak. Bu girişim resmen bağımsızlıkların anlamını azaltacaktır. Onun için Anayasa ruhu çiğnenmektedir.

Mecliste muhalefet de vardır ama şimdiye kadar ciddi bir girişim görülmemiştir. Bu konu ayrıca bağımsızlığa önem veren sivil toplum örgütlerini ve üyeleri ile doğrudan ilgisi olduğu için sendikaları da ilgilendirmektedir. Mamafih tepki çok zayıf olmuş ve meclis partilerinin anayasa mahkemesine başvurması için istekler ileri sürülmemiştir.

Anayasa mahkemesi de söz konusu olayın arkasından saldırıya uğrama tehlikesi ile karşı karşıyadır. Çünkü kadrolar yaşlıdır ve yakında meclise yetkisini kullanma şansı bırakalım tutumuyla anayasaya aykırılıklara ve ihlallere izin veren yargıçların yerine gençlerin anayasaya uygunluk denetimine önem verenlerinin gelme olasılığı vardır. Onların da yasayla zorlanmalarına kapı açacaktır. Adalet Bakanlığı isteyenlerin de arttığı günümüzde anayasa mahkemesinin rahat bırakılması beklenmemelidir.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
233AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin