.Yeniçağyeniçağ güncelBM TARAFLARA İKİ KAT GAYRET GÖSTERİN DEDİ
yazarın tüm yazıları:

BM TARAFLARA İKİ KAT GAYRET GÖSTERİN DEDİ

Yeniçağ podcastını dinleyin

Yeniçağ: BM genel sekreterliği tarafları Nisan ayında görüşmeye çağırmamaya karar verdi çünkü ilerleme olmadığı gördü.

Bilindiği gibi son buluşmalarına BM genel sekreterliği bir sonra gelişmelere bağlı olarak tarafları bir yerde buluşmaya çağırma niyetini göstermişti. Tarih olarak da Nisan ayını düşündüğünü göstermişti. Onun için Nisan ayı geldiği halde randevudan bahsedilmeyince Kıbrıs vesilesiyle konuşurken BM sekreterliğine randevunun ne olduğunu soran olmuştu. Bunun üzerine genel sekreterlik görüşme diye bir şeyin Ki Moon’un gündeminde olmadığı açıklamasını yapmış arkasından da Genel Sekreter’in tarafların gayretlerini iki katına çıkarmalarını istediğini çünkü kayda değer bir gelişme olmadığını açıklamıştı.

Buradaki temsilcilik de işlerin iyi gitmediğini ve Ban ile buluşacak bir gelişme olmadığını belirtmişti.

Buna rağmen Türk tarafı sessizliğini korumakta ve yönetimin güdümündeki haber kaynakları ile beslenen medya ilerleme olmamasından üzülecek bir durum olmadığı düşüncesini yaymaktadır. Rum tarafının Türk tarafının önerilerine yanıt vermediğini ve BM gözetiminde çözüme yardımcı olmayan taraf olarak tespit edilmiş olduğu izlenimi vermektedir. Halk da bunu öylece bilmekte ve muhalefetin mali sıkıntılara karşı açtığı kavga yüzünden konuyu ele almamasını fırsat bilmektedir.

Çoğu medya organında verilmeye değer bulunmayan haberlere ise BM iki taraftan da memnun değildir ve Türk tarafının verdiği önerilerle iyi niyetini gösterdiğine inanmamaktadır. Kimse Rum tarafını suçlamamaktadır.

Bu arada nüfus yapısı sorunları ele alınıp savaş suçları konu edilmekte ve kuzeyin kolonizasyonuna karşı çıkılmaktadır. Onun için sözünü tutup limanlarını açması ve Maraş ile Türkiye sıkıştırılmaktadır. Ancak Rum tarafı da federasyon konusunda halkını aydınlatamamış ve bir antlaşmaya varılsa bile bunun hal tarafından onaylanabileceğine kuşku bulunması ve Kıbrıs sorununu Türkiye aleyhine kullanacak diye AB Kıbrıs politikasına engeller çıkarılması ve Hristofias’ın AB’ye soğuk davranması etkili olmaktadır.

Kuzey muhalefeti eylemlerinde Türkiye’nin Kıbrıs politikasına karşıdır ama yeniden birleşme konusunda açıklık yoktur çünkü garantili ve bol askerli bir yeniden birleşmeye bir de ayrı uluslar arası antlaşma yetkisi eklenince çözüm olasılığı yokuşa sürülmüş olur. Mali sıkıntıyla uğraşırken büyük kalabalık uğruna toplumlararası görüşmelerle ilgilenmemesi yüzünden muhalefeti de yanında gibi gösterebilen bir Eroğlu elinden geleni yaptığı yalanıyla suçlu Rum havasını kuzeyde satabiliyor.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
236AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin