arşivhaberSendikal Platform: "20 milyon dolarlık iş, ihalesiz olarak veriliyor"
yazarın tüm yazıları:

Sendikal Platform: “20 milyon dolarlık iş, ihalesiz olarak veriliyor”

Yeniçağ podcastını dinleyin

Sendikal Platform adına bir basın açıklaması yayınlayan KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, Kıb – Tek’in ihtiyaç duyduğu 125 bin akıllı sayaçla ilgili bedelin 20 milyon dolar olduğunu, ancak bu konuda temin, kurulum ve altyapı hizmetlerinin bir firmaya ihalesiz verilmeye çalışıldığını kaydetti. Açıklama şöyle:

“Kıbrıs Türk Halkına karşı yürütülen yıkım planlarına bir yenisi daha eklenmeye çalışılıyor. UBP Hükümeti ile AKP Hükümeti’nin Halkımızı yok etmeye dönük ekonomik yıkım paketine karşı ‘Toplumsal Varoluş Mücadelemizin’ meşru zemininin haklılığı bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Meydanlarda; “özelleştirmeye hayır”, “yıkım paketinize hayır” derken UBP Hükümetine güvenilemeyeceğini, seçim öncesi verdiği yazılı teminatları bile bir çırpıda unutanlardan her şeyin beklenebileceğini bir kez daha gözlemliyoruz.

KIB-TEK, ülkemizde elektrik enerjisini, sürekli ve olabildiğince en düşük ücretlendirmeyle Halkımıza ulaştırılabilecek bir kuruluştur. 2010 yılında elektrik üretiminde meydana gelen 166 arıza ve buna bağlı bölgesel elektrik kesintilerinden sadece 6’sı KIB-TEK’den kaynaklanmış, geriye kalan 160 arıza elektrik üreten özel sektörden kaynaklanmıştır. Üretim kısmında benzeri santrallerde KIB-TEK’in 18 kuruşa mal ettiği elektrik, özel sektörden 20 kuruşa alınmaktadır. Kamusal alan KIB-TEK’e olan 377 milyon 602 bin TL borcunu ödemezken, özel kişi ve kuruluşlardan olan 130 milyon 978 bin TL alacağını tahsil etmesi de UBP Hükümeti ve bakanlarınca engellenmektedir. Tüm bunlar yetmezmiş gibi, mevcut Hükümet döneminde KIB-TEK’in gerçekleştirdiği bir kısım ihale de şaibeli görüldüğünden, Sayıştaylıkça denetime tabii tutulmuştur.

Tüketilen elektrik enerjisinin miktarını ölçmek için ülkemizde kullanılmakta olan mekanik sayaçlar yerine, uzaktan erişimli elektronik sayaçlara geçilebilmesi için geçmiş Hükümet döneminde başlatılan çalışmalar sonucu, Avrupa Birliği (AB) finansmanı ile 20 bin 880 adet uzaktan erişimli elektronik sayaç sisteme dâhil edilmiştir. Toplam ihtiyaç ise 145 bin adettir. Geri kalan sayaçların ihale yolu ile temin edilmesi için daha önce alınan KIB-TEK Yönetim Kurulu kararı, UBP Hükümeti ve yeni Ekonomi ve Enerji Bakanı döneminde atanan yöneticiler tarafından iptal edilmiştir. İhtiyaç duyulan 125 bin adet sayaçla ilgili rakam, Sayın Bakan’ın daha önceki açıklamalarına göre 20 milyon ABD dolarıdır.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sayın Sunat Atun, Bakanlığına ve KIB-TEK’e bağlı yetkililerle birlikte geçtiğimiz Mart ayında İtalya’ya gitmiştir. Elde edilen bilgilere göre Sayın Bakan ve beraberindekilerin ulaşım ve konaklama masraflarını daveti gerçekleştiren Ericsson Telekomünikasyon A.Ş. üstlenmiştir.

Ericsson Telekomünikasyon A.Ş.’nin sağladığı olanaklarla İtalya’ya gidilmiş ve dönüşte 6 Nisan tarihinde; Ekonomi ve Enerji Bakanı Sayın Sunat Atun ile Kuzey Kıbrıs Türkcell ve KIB-TEK yetkilileri arasında, “Niyet ve Çerçeve Belgesi” adı altında bir belge imzalanmıştır. İmzalanan belgeye göre; 120 bin adet elektronik sayacın temini, kurulumu ve altyapı hizmetlerinin Kuzey Kıbrıs Türkcell’e ihalesiz olarak verilmesi ve bu projeye Ericsson firmasının da katkı koyması öngörülmektedir.

Bu gün bedava İtalya’ya gidip dönüşte, 20 milyon ABD doları değerinde bir projeyi ihalesiz olarak peşkeş çekmek için “Niyet ve Çerçeve Belgesi” imzalayanlar, yarın belki de KIB-TEK’i parçalayarak bir kısmını ayni şirkete vermek isteyeceklerdir.

Konu, EL-SEN tarafından Sayıştay Başkanlığı, Hukuk Dairesi ve Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun bilgisine getirilmiştir. Bir usulsüzlük varsa, ivedilikle incelenmesi ve örgütlerimizle halkımızın bilgilendirilmesinin takipçisi olacağız. Halkımıza ait varlıkların özelleştirme adı altında peşkeş çekilmesine karşı hep birlikte direneceğiz.”

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin