.Yeniçağyeniçağ güncelYAĞMUR YAĞMAYA BAŞLADI HERKES TEDİRGİN
yazarın tüm yazıları:

YAĞMUR YAĞMAYA BAŞLADI HERKES TEDİRGİN

Yeniçağ podcastını dinleyin

Yeniçağ: Uzun süredir beklenen yağışlı havalar nihayet geldi. Geçtiğimiz yıllara göre oldukça geç gelen yağışlar tarımla uğraşan sayılı insanımızı sevindirmesine rağmen, genelde çoğunluk “ ya geçen seneki sel felaketlerini yine yaşarsak” endişesi ve tedirginliği içinde bulunmaktadır.

Nitekim daha ilk yağmurlarda Vadili ve çevresini sel suları basmış, epey zarara yol açmıştır.

Bilindiği gibi geçtiğimiz yıl iki kez sel baskınlarına maruz kalınmış, milyonlarca liralık zarar ziyan meydana gelmişti. O günlerde, sel baskınlarına neden olan hususları ortadan kaldıracaklarını söyleyen yetkisiz yetkililer, seçim, kurultay derdi derken sel baskınlarını ortadan kaldıracak tedbirler almayı unuttular.

Geçtiğimiz yıl sel baskınına uğrayan Omorfo bölgesinde, bir kez daha benzeri felaketin yaşanmaması için hiçbir tedbir alınmadığını geçtiğimiz gün bölgenin UBP milletvekili itiraf etti. Sorunun,  Güneydeki derelerin bizim tarafa akmasından kaynaklandığını söyleyen vekil, dolayısı ile ne yapılırsa yapılsın yine sel baskınlarının olabileceğini söyledi. Ancak bilindiği gibi Omorfoda dere yatakları kapatılmış, suyun aktığı doğal güzergah kapatılmış ve bu yerlere belediye tarafından yatırımlar yapılmıştır.

Benzer duruma Girne’de de rastlanmaktadır. Nitekim dere yatakları kapatılarak inşaat yapılmış, Hilarion altındaki yamaçlarda bulunan yağmur suyu arklarının önü kapatılarak inşaat yapılmış, su akış güzergahları değiştirilmiş ve sel baskınlarına davetiye çıkarılmıştır.

Bilindiği gibi Girne bölgesinde de yağmur suyu baskınlarının sele dönüşmesi ile pek çok evi su basmış milyonlarca liralık zarar meydan gelmişti.

Lefkoşa’da yaşananlar olayın bir diğer hazin tablosu. Hastanenin bodrumunu, sanayi bölgesini teslim alan yağmur suları karşısında çaresiz kalan yetkisiz ilgililer bugün oldu hiçbir tedbir almadılar. Son haftalarda alel acele, hastane arkasında yapmaya çalıştıkları ise o günden bugüne hiçbir şey yapamadıklarını için panik içinde olduklarını göstermektedir.

Bu küçük adanın üçte birinde bu tür sorunların yaşanması aslında gelmiş geçmiş tüm yönetimlerin yarattıklarının sonucudur. Buna bir de TC’li siyasetçi ve bürokratların akıl hocalığı eklenince pek çok sorunla boğuşan insanlarımız bir de yağmur suyu, sel felaketleri ile korku içinde yaşamak zorunda kaldılar.

Ormanlarımız yakılır, yerine yenisi ekilmez toprak çıplak bırakılırsa, toprağı tutan harup, zeytin, meşe vs bitki toplulukları sökülüp inşaat yapılırsa, dere yatakları kapatılıp üzerine inşaat yapılırsa bu yaşananlar kaçınılmaz olmaktadır.

Trafikte her yıl yüze yakın insanımız ölmektedir. Trafik kazalarını yaratan sorunlar belli. Ama tedbir alınmamakta ısrar edilmekte ve dolayısı ile hergün trafik kazaları olmakta, insanlarımız ölmekte, milyonlarca liralık ekonomik kayıplar olmaktadır.

Sel baskınlarına neden olan olumsuzluklar da bellidir. Ama bu olumsuzlukların ortadan kaldırılması için hiçbir tedbir alınmamakta ısrar edilmiştir, edilmektedir. O zaman yine sel felaketleri kapıdadır.

Geçtiğimiz yıl yaşanan sel felaketi sonrasında, zarara uğrayan binlerce yurttaş için zarar ziyan raporları hazırlanmıştı. Bu zararların tazmini için paralar toplanmıştı. Bu vesile ile kaç yurttaşımızın tazmin edildiği, o toplanan paraların nerelere gittiği, nerelere harcandığını da, yanıt vermeyecek olsalar bile, sormak ve varandaşın dikkatini çekmek istiyoruz.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
233AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin