.Yeniçağyeniçağ güncelBAN TARAFLARI NEW YORK’A ÇAĞIRDI
yazarın tüm yazıları:

BAN TARAFLARI NEW YORK’A ÇAĞIRDI

Yeniçağ podcastını dinleyin

Yeniçağ: BM genel sekreteri Kimoon Ban buradaki temsilcisi Downer’in açıkladığı gibi gidişattan memnun olmadığı için tarafları üçlü görüşmeye (BM, Kıbrıs Rum ve Türk) çağırdı. Görüşmelerde mülkiyet konuları gündemde iken ilerlemeden şikayet ettiğine göre bu başlıkla ilgili tarafların tutumundan memnun değil ama hangisinin tutumundan daha çok memnun değil belirtmedi ve bu onları telaşlandırdı. Kuzey Ankara’ya taşındı ama ne konuşulduğunu öğrenmek mümkün olmadı. Sadece Ankara’nın mülk tazmin komisyonunun çalışmalarını hızlandırması gereğini hissettiği anlaşıldı. Rum zarar görmüşlerine daha çok tazminat vermek kim ne hizmet edecek diye bakıldıkta görülür ki sadece geçen zaman içinde AİHM baskısıyla astarı yüzünden pahalı ve değer bakımından emsal olacak tazminatlara hükmedilecek ve belki de tazmin komisyonu gözden düşecek. Yani Türkiye geçecek zamana karşı önlem alıyor çözmeye değil.

Bu arada Şov yapmayı da siyasette çok kullanan AKMP’nin yeni başkanı Türk Çavuşoğlu Kıbrıs’a geldi ve sözde protesto edilmeyi göze alarak giderken kuzeye de geçti. Gene de adaba dikkat ederek Kıbrıs sorununun Avrupa Konsey Parlamenterler Asamblesi kararları uyarınca çözümünü destekledi. Kararlarında işgal askerleri çekilsin diye maddeler ve nüfus sayımı yapılsın ve demografik yapı korunsun gibi talepler var ama Çavuşoğlu bunlara sahip çıkmakta tereddüt etmedi. Başkanlığı sona erince bakalım ne diyecek?

BM New York’ta taraflarla görüştükten sonra Güvenlik Konseyi toplanacağı için Alexandre Downer (Özel temsilci) oraya gidecek ve bilgi verecek. Arkasından BM barış Gücü’nün görev raporu ve süresi ele alınacak. Bilindiği gibi BM barış gücü artık Kıbrıs’ı terk etmenin zamanını kolluyor ve planlarını yapmış durumda. Bu konuda siyasi partilere de bilgi verdi. Alınan bilgilere göre alternatif planlar hazır. Askerli askersiz mevcut kalma veya tam terk planları hazır.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin