YKPEDI ve YKP’nin birlikte düzenlediği ‘Avrupa 2020’ üzerine ortak etkinlik gerçekleşti
yazarın tüm yazıları:

EDI ve YKP’nin birlikte düzenlediği ‘Avrupa 2020’ üzerine ortak etkinlik gerçekleşti

Yeniçağ podcastını dinleyin

Kıbrıs’taki Avrupa Komisyonu Temsilciliği Başkanı Andrula Kaminara, Birleşik Demokratlar (EDI) ve Yeni Kıbrıs Partisi’nin (YKP) ortak düzenlediği iki toplumlu etkinlikte, AB 2020 Avrupa Stratejisi’nin ana hatlarını anlattı.

6 Eylül Pazartesi günü, Gazeteciler Birliğinde düzenlenen “Avrupa 2020: Akıllı, sürdürülebilir, kapsamlı büyüme için strateji” konulu etkinliği Birleşik Demokratlar Dış İlişkiler üyesi Chris Sofroniou yönetti. Andrula Kaminara’nın ana konuşmacı olduğu etkinlikte, YKP Yürütme Kurulu Sekreteri Murat Kanatlı ve EDI Başkanı Praxoula Antoniadou Kyriacou kısa birer açılış konuşması yaptı.

İlk sözü alan Kanatlı da konuşmasında, “Maalesef Kıbrıs sorunu bütün siyasi faaliyetimizi ve yaşamımız kaplıyor. Daha da kötüsü Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk grupları, siyasi partiler, sendikalar iki toplumlu etkinlikler düzenlediklerinde, tartışma konusunun Kıbrıs sorunu olması gerektiğini düşünüyorlar” dedi.

Kanatlı, Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’nin bir üyesi olduğunu, vatandaşlarının da AB vatandaşı olduğunu, kendilerinin de Avrupa’nın geleceğiyle ilgili konuşmaları, tartışmaları, hazırlık yapmaları ve faaliyetlere katılmaları gerektiğini vurguladı.

Kanatlı konuşmasında Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının Lizbon antlaşmasını ilk imzalayanlardanken partisinin bu antlaşmaya karşı olan, YKP’nin de gözlemci üyesi olduğu Avrupa Sol Partisi ile hayır kampanyası yaptığını ancak bunun hiçbir Kıbrıslı için dert olmadığı hatırlattı.

Kanatlı, etkinliği Avrupa Parlamentosu içindeki iki farklı siyasi gruptan, Kıbrıs’ın her iki yanından gelen siyasi partiler olarak düzenlediklerini ve bunun önemli olduğu söyledi. Kanatlı, YKP olarak beklentilerinin bu tartışma ile yeni bir sürecin başlaması ve daha geniş bir zeminde bu konuları tartışma olanağı bulunması olduğunu dile getirdi.

Kanatlı sözlerinin sonunda Avrupa Sol Partisi ile birlikte Avrupa 2020 ile ilgili, muhalif cephenin içinde olduklarını, Avrupa Birliğinin en başta kuruluş ilkelerinden uzaklaştığını belirterek kapalı kapılar ardında sorunları çözen değil, halkın katılımcılığı ile mücadelelerle sorunların çözüleceği bir Avrupa hayal ettiklerini söyledi. Kanatlı sözlerini “başka bir Avrupa mümkün, halklarına ait olan sosyal bir Avrupa için mücadeleye devam edeceğiz” diyerek bitirdi.

Kanatlı konuşması sırasında “zaman kazanmak adına bizlerin düşüncelerini öğrenmek için sizlere bazı görüşleri paylaşmak da istedik” diyerek Avrupa 2020’ye yönelik Avrupa Sol Partisi üyesi Synaspismos temsilcisinin ve Die Linke Avrupa Parlamenterinin hazırladığı dökümanları dinleyicilere dağıtıldı.

Birleşik Demokratlar Başkanı Praxoula Antoniadou Kyriacou da etkinlikteki konuşmasında, “Birleşik Demokratlarla Yeni Kıbrıs Partisi’nin yeniden birleşme hedefine ve gerekliliğine gerçekten inanan siyasi partiler olarak sorunun kendisini tartışma konusunda kendilerini kısıtlamadıklarını ancak “Ertesi Gün, örneğin herkes için kalıcı barış, işbirliği, ekonomik gelişim, refah ve kaliteli yaşamı elde etmesi için en iyi stratejinin ne olması gerektiğine” de baktıklarını söyledi.

Kyriacou, “Eğer bir noktada bir çözüm bulunursa ancak Avrupa ailemizin günlük yaşantısında, Birleşik bir Kıbrıs’ta tüm vatandaşların tam katılımı için gerekli politika ve altyapı bulunmazsa tabii ki tuhaf olur” dedi.

Giriş konuşmaları sonrası konuşan Andrula Kaminara, dünya mali krizinin Avrupa Birliği üzerindeki olumsuz etkilere değindi ve diğerlerinin yanı sıra Gayrı Safi Yurt İçi Hâsıla’da büyümenin 2009’da 1030’dan bu yana en kötü sonuç olan % -4 olduğunu söyledi.

Sanayi üretimin de krizde 1990’ların gerisine giderek % -20 olduğunu belirten Kaminara, 23 milyon kişinin işsiz kaldığını,  20 ay içerisinde 7 milyon kişinin işini kaybettiğini bildirdi.

İşsizlik oranın 2010’da % 10,3’e (1990’ın gerisine) ulaşmasının beklendiğini, genç nüfusun işsizlik oranının da % 21’in üstünde olduğunu belirtti.

Andrula Kaminara, Avrupa Birliği’ne üye 27 ülkede işsizlik oranın Temmuz 2010’da % 9,6 (İspanya’da % 20,3, Mayıs’ta Birleşik Krallıkta % 7,8, Mart’ta Yunanistan’da % 11,0, Kıbrıs’ta % 7,1, Temmuz 2009’da % -5,5) olduğunu söyledi.

“Krizde büyüme potansiyelimiz yarıya düştü” diyen ve “Hiçbir şey yapmazsak on yılı çok düşük ekonomik büyümeyle sonlandıracağız” uyarısında bulunan Kaminara, yaşlanmanın arttığını, çalışan nüfusun yaşının 2020’ye kadar 2 milyon azalacağını, 60 yaşın üstündeki nüfusun 2007 öncesinden daha hızlı olarak iki kat arttığını ifade etti.

Üretkenlik düzeyinin, düşük üretime bağlı olarak Amerika Birleşik Devletleri’yle gelir açısından geride kaldığına dikkati çeken Kaminara, stratejik hedefler konusunda, 20-64 yaş arasındaki % 75 nüfusun istihdam edilmesi gerektiğini söyledi.

Andrula Kaminara, “20.20.20” iklim/enerji hedeflerine ulaşılması, 1990ların düzeyiyle karşılaştırıldığında sera gazı emisyonlarının % 20’ye düşürülmesi (koşullar uygun olursa % 30’a çıkabilir), nihai enerji tüketiminde yenilenebilirlerin payının % 20’ye kadar artırılması ve enerji verimliliğinin % 20’ye çıkarılması gerektiğini anlattı.

İlkokulu bırakanların payının % 10’un altında olması gerektiğini ve genç neslin en az % 40’ının yüksek okul mezunu olması gerektiğine işaret eden Kaminara, yoksulluk riskindeki kişilerin sayısının 20 milyonun altında olması gerektiğinin altını çizdi.

Sunumunun ardından Kaminara dinleyicilerden gelen soru ve yorumları cevapladı.

Etkinliğe Hollanda, İngiltere, İrlanda Büyükelçileri de katıldı…

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin