.Yeniçağyeniçağ güncelTürkmenköy (Kondea) Barış Parkı’nda düzenlenen festivalinde ortak çağrı: "İnsanlar konuşsun, kayıplar bulunsun..."
yazarın tüm yazıları:

Türkmenköy (Kondea) Barış Parkı’nda düzenlenen festivalinde ortak çağrı: “İnsanlar konuşsun, kayıplar bulunsun…”

Yeniçağ podcastını dinleyin

22 Temmuz 2010 Perşembe akşamı saat 19.30’da Türkmenköy (Kondea) Barış Parkı’nda İki Toplumlu Kayıp Yakınları İnsiyatifi’nin girişimiyle oluşturulan ve Kıbrıs’ın her iki yanından sivil toplum örgütleri ve bazı sendikalarla siyasi partilerin desteklediği “Birleşik Kıbrıs Barış İnsiyatifi” tarafından düzenlenen barış festivalinde, “kayıplar”ın bulunmasına yardımcı olan ve isimlerinin açıklanmasında hiçbir sakınca görmeyen bazı Kıbrıslı Türkler’le Kıbrıslı Rumlar onore edildi. Geceye Kondea (Türkmenköy) Ortak Kültürel Mirasının Korunması Örgütü’nün yanısıra Türkmenköy Kültür Derneği ev sahipliği yaptı. Açılış konuşmaları ardından ödül törenine geçildi. Etkinliğe Kıbrıs’ın iki tarafından yaklaşık 300 kişi katıldı. Etkinlikte İki Toplumlu Koro da Türkçe ve Rumca şarkılar söyledi.

“Kayıplar” konusundaki araştırmalarıyla tanınan araştırmacı gazeteci Sevgül Uludağ, onur plaketi verilen Kıbrıslı Türkler’le Kıbrıslı Rumlar’ı teker teker tanıtarak, “kayıplar” sürecine nasıl katkı yaptıklarını anlattı. Onur ödülüne layık görülenler arasında, kendi ailelerinden de çok sayıda “kayıp şahıs” olan Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar’ın varlığı dikkat çekti. Bazı onur ödüllerini, “kayıpları” bulunan aile fertleri, “kayıplarının” bulunmasını sağlayan şahıslara verdi ve oldukça duygusal anlar yaşandı.  Onur ödülüne layık görülen dokuz Kıbrıslı Rum ile ikisi isimsiz olmak üzere on Kıbrıslı Türk’ün ortak çağrıları ise, “İnsanlar konuşsun, kayıplar bulunsun… Bu insani bir sorundur ve mutlaka çözümlenmesi gerekir” oldu.

“Kayıplar” konusunda gerek araştırmalara yardım eden, gerek bizzat olası gömü yerleri gösteren ve yaptıkları karşılıksız iyilikler sonucunda bu sorunun çözümlenmesine katkıda bulunarak onore edilenler şöyle:

Mustafa Gürsel, Ali Esendağlı, Haşmet Özmusa, Ertan Namıkkemaloğlu, Hüseyin Latif Amerikalı, Savaş Kayasal,  Ali Bayraktar ve “Kayıp Otobüs”ün öyküsünün su yüzüne çıkarılıp araştırılmasını sağlayan Günay Devecioğlu. Dimitris Hacıpetru, Kiriakos Andreu, Maria Yeorgiadu, Andreas Sizinos, Artemis Pullos, Hristina Pavlu Solomi, Ksenofon Dimitriu, Andreas Konstantinos, Takis Hacıyeorgiu ve iki de isimsiz Kıbrıslı Türk.

Resimlerde “onur ödülü”ne layık görülen, hem Kıbrıslı Türk, hem de Kıbrıslı Rum “kayıplar”ın bulunmasına yardımcı olan, babası ve kardeşi Komikebir’den alınarak “kayıp” edilmiş Hristina Pavlu Solomi ile, “kayıplar”ın bulunmasına gösterdiği büyük katkılar nedeniyle onore edilen Mustafa Gürsel görülüyor.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
234AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin