.Yeniçağyeniçağ güncelİki Toplumun Mağdurları Anısına Barış Festivali için ortak etkinlik düzenleniyor
yazarın tüm yazıları:

İki Toplumun Mağdurları Anısına Barış Festivali için ortak etkinlik düzenleniyor

Yeniçağ podcastını dinleyin

Aralarında İki Toplumlu Barış İnisiyatifi, İki Toplumlu Kayıp Yakınları İnisiyatifi, Birleşik Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum Öğretmenler Platformu, Savaşa Hayır Koalisyonu-Kıbrıs, Hands Across the Divide, Women Into Action (B-communal group), Kıbrıs Alman Forumu (DZF), KTÖS , KTOEÖS, Proodeftiki İlkokul Öğretmenleri Hareketi, Proodeftiki Ortaokul Öğretmenleri Hareketi, KTAMS , GÜÇ-SEN, ÇAĞ-SEN, DAÜ-SEN, DAÜ-BİR-SEN, BES, Koop-Sen, Tıp-İş, Basın-Sen, CTP/BG, TDP, BKP, YKP, Barış Derneği, Kıbrıs Türk Sanatçı ve Yazarlar Birliği, Kıbrıs Yayıncılar Birliği , İskele Yurttaş İnisiyatifi, İki Toplumlu Koro, Baraka Kültür Merkezi, Sosyalist İnisiyatif, IKME Sosyo-Politik Enstitü, Kıbrıs Türk Demokrasi Derneği (KTDD), KIBES, OKOE (Yunanistan’daki Kıbrıslı Örgütler Federasyonu) , Yunanistan’daki Kıbrıslı Gençlik Örgütleri Federasyonu, KGP (Kıbrıs Gençlik Platformu) , Sol Kanat, İşçi Demokrasisi, Milliyetçiliğe Karşı Gençlik, Uzlaşma / Symfiliosi / Reconciliation, Yeni Kıbrıs Derneği, Kıbrıs Türk İnsan Hakları Vakfı, Sosyal Riskleri Önleme Vakfı, Yurtsever Kadınlar Birliği, Kontea (Türkmenköy) Kültür Derneği, Kontea Kültür Mirası Vakfı, Kıbrıs Yeniden Birleşme Hareketi, Çözüm- Yeniden Birleşme- Barış Limasol Sivil İnisiyatifi, NGO-SC, Barış Merkezin bulunduğu Kıbrıs’ın her iki yanından ve yurtdışındaki Kıbrıslı örgütlerin oluşturduğu Kıbrıs Barış İnisiyatifi 22 Temmuz’da Kontea (Türkmenköy) Barış Parkında barış festivali düzenliyor. Konu ile ilgili 16 Temmuz’da yapılan basın toplantısındaki ortak açıklama şöyle:

Temmuz 2010! Kıbrıs Barış İnsiyatifi, 40’tan fazla Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum örgütü ile bir araya gelerek 50 yıl süren şiddet ve savaşın masum mağdurlarını anmak için toplanıyor. (Kontea) Türkmenköy’deki Barış Parkında buluşacak olan bizler, katliamda kurban olanların yakınları, sendikacılar, öğretmenler, öğrenciler, sanatçılar, barış aktivistleri, hayat yolculuğuna ortak olan herkes, şiddet yüklü geçmişimizi hatırlayıp, barış dolu huzurlu ortak geleceğimizi inşa etmek için söz vereceğiz. Bölünerek yeterince acı çektik, ama HEP BİRLİKTE BARIŞI İNŞA EDEBİLİRİZ!

İnsani bir mesele olan kayıp kişiler konusu, yıllarca politikacılar tarafından kullanılmıştır. Yine de 2005 yılından beri, anlaşma yapılan yeni çerçevede toplu mezarların yerleri tespit ediliyor, mezarlar açılıyor, kalıntıların kimlik tespitleri yapılıyor ve 35-45 yıl bekledikten sonar kayıp aileleri ve yakınları, sevdiklerinden geri kalanları gömebiliyorlar. Sorunun iki toplumlu boyutunun daha geniş bir kitle tarafından anlaşılmasının sağlanması son yıllarda başlamıştır. Bu önemli ilerleme ortak insanlarımızın cesaretli ve insani yardımları ve bilgi aktarımları olmasaydı, olası toplu mezar yerlerinin tespiti için bilgi vermemiş olsalardı, “kayıpların” kaderlerini değiştirecek araştırmalar yapılamayacaktı kuşkusuz. Bu, resmi makamlardan çok, sade yurttaşların, liderliklerinden çok daha ileriye giderek Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum kurbanların yakınlarının duyduğu ortak acıyı düşünerek anlayabilen ve bilgi verebilmek için öne çıkanların başarısıdır.

Onların cesaret ve insaniyetlerinin taktiri olarak, Kıbrıs Barış İnsiyatifi, onları onurlandırmaya karar vermiştir. 22 Temmuz 2010 tarihinde Türkmenköy’de (Kontea) düzenlenecek olan anı etkinliğini, az sayıdaki hatırı sayılır insanı, sessizce çalışarak toplu mezarlarımızla ilgili anlatılmamış birçok hikayeyi gün yüzüne çıkaran ve olası gömü yerlerini gösteren sade yurttaşlarımızı onurlandırmak için düzenliyoruz.

İki toplumdan uzmanların ve iki toplumdan sade yurttaşların yoğun çalışmalarının sonucu olarak yaratılmış olan Türkmenköy (Kontea) Barış Parkı’nda Barış Festivali’nde geçmişimizi ve geleceğimizi düşünmek için bir araya geliyoruz. Barış yolunda:

•  Bugüne kadar anlaşma masasında başarıya ulaşmış bütün konuları savunmaya, siyasi eşitliğe dayalı, iki toplumlu, iki bölgeli federasyon için somut bir adım atılmasını savunmaya söz veriyoruz.

•  Liderlerimizi, daha fazla çaba göstermeleri ve barış için uluslararası anlamda da uygun olan bu iklimi değerlendirmeleri adına cesaretlendireceğiz. Temeldeki gerçekler, Türkiye ve Kıbrıs’ta yaklaşan seçimlerin ve uluslararası iklimin sürekli değişmesinin barıştan ve hızlı bir şekilde çözüme ulaşılması yolundan başka bir seçenek bırakmamakta olduğudur.

• Daha çok insanı öne çıkıp bilgi vermeleri ve kayıp insanlarımızın kaderlerini değiştirmeleri, kayıp ailelerinin yakınları, sevdikleri hakkındaki gerçekleri öğrenmeleri için yardım etmeye davet ediyor, cesaretlendiriyoruz.

Türkmenköy (Kontea) Barış Parkında, 22 Temmuz 2010 Perşembe günü saat 19:30’da, Barış Festivali’nde bize katılın. Müzikle, belgesellerle, şiirlerle ve diğer aktivitelerle Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların cesareti ile “kayıplarımızın” yerlerinin tespitine yaptıkları katkı onuruna bizlerle birlikte olun.

Bölünerek yeterince acı çektik, BİRLİKTE BARIŞ DOLU BİR GELECEK İNŞA EDEBİLİRİZ!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
218AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin